Kennisveiligheid
Internationale samenwerking en het aantrekken van wetenschappelijk talent van over de hele wereld zijn essentieel voor wetenschappelijke vooruitgang en de impact voor een duurzame samenleving die de TU Delft wil realiseren. Een open uitwisseling van kennis brengt ook risico’s met zich mee op het gebied van kennisveiligheid. Wereldwijde politieke ontwikkelingen hebben geleid tot terechte bezorgdheid over deze risico’s, zowel binnen de maatschappij als binnen onze universiteit. Een zorgvuldige afweging van deze risico’s tegen de kansen die internationale samenwerkingen bieden, is noodzakelijk.
Bij kennisveiligheid gaat het om het voorkomen van ongewenste overdracht van gevoelige kennis en technologie, die een bedreiging kan zijn van ons nationale veiligheid. Daarnaast gaat het om het voorkomen van heimelijke beïnvloeding van onderwijs en onderzoek. Ongewenste beïnvloeding kan onze academische vrijheid en wetenschappelijke integriteit aantasten. Ook spelen ethische kwesties een rol bij samenwerking met personen of organisaties uit landen waar grondrechten van mensen niet worden gerespecteerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan technologie die in deze landen wordt ingezet bij de onderdrukking van de eigen burgers. Met kennisveiligheid willen we ervoor zorgen dat onze wetenschappers veilig hun werk kunnen doen, zonder beïnvloeding van het onderzoeksproces.
Kennisveiligheid bij de TU Delft
De aanpak van de TU Delft richt zich op het (her)kennen en beperken van de risico’s. Naast de Nederlandse en Europese wetgeving vormt de Nationale leidraad kennisveiligheid de basis voor ons kennisveiligheidsbeleid.
De afgelopen jaren hebben we al grote stappen gezet in onze aanpak van kennisveiligheid. Er is een centraal adviesteam kennisveiligheid ingesteld en decentraal zijn er kennisveiligheidscoördinatoren, die fungeren als eerstelijns contactpunt voor de faculteiten en QuTech. Er zijn verschillende kennisveiligheidstools ontwikkeld, zoals een compacte interne advieslijn waarmee medewerkers kunnen toetsen of een bepaalde samenwerking toegestaan en/of wenselijk is. En een set van partnering tools met richtlijnen, tips en checklists voor internationale samenwerking. In het TU-brede centrale adviesproces vindt ook monitoring plaats van de gegeven adviezen en de opvolging daarvan. We hebben daarnaast in kaart gebracht op welke plekken in de organisatie kennisveiligheidsrisico’s kunnen optreden. Verder werken we aan het versterken van de kennis binnen de organisatie over onderdelen, processen of infrastructuur waarop kennisveiligheid van invloed is, zoals werving en selectie, inkoop en contractonderzoek. Op het gebied van ethische kwesties hebben we een pilot uitgevoerd waarin moreel onderzoek is gedaan naar beslissingen over internationale samenwerking en kennisveiligheid binnen een van de faculteiten. Zie voor een verslag van deze pilot de uitgave ‘Kennisveiligheid als morele opgave’ van Governance & Integrity International.
Kennisveiligheid doen we niet alleen, maar samen met andere kennisinstellingen en partners. Via nationale en internationale netwerken delen we kennis en materialen en ontwikkelen we inzichten. Ook organiseren we symposia over kennisveiligheidsaspecten.
Ben je een TU Delft medewerker?
Je kunt in je werk te maken krijgen met aspecten van kennisveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan een voorgenomen samenwerking, het werven van een nieuwe medewerker, een bezoek aan of vanuit het buitenland, of de inkoop van materialen of apparatuur. Op intranet vind je de advieslijn en partnering tools waarmee je kan toetsen of een bepaalde samenwerking toegestaan en/of wenselijk is. Je vindt er ook de contactgegevens van de coördinatoren kennisveiligheid van de faculteiten en QuTech.