Laatste Nieuws
17 oktober 2024
Onderzoeksreactor TU Delft klaar voor sneller onderzoek
De afgelopen jaren heeft een team van wetenschappers en technici van het TU Delft Reactor Institute zich ingespannen voor een grootschalige verbetering en modernisering van de Delftse reactor. Het resultaat is een state-of-the-art faciliteit waar onderzoekers en studenten van over de hele wereld nu sneller en geavanceerder onderzoek kunnen doen. Deze mijlpaal is officieel gevierd op donderdag 17 oktober 2024.
17 oktober 2024
TU Delft en Erasmus MC zetten in op snelle en precieze artrosediagnose
Artrose raakt momenteel 1,5 miljoen Nederlanders en dit aantal kan in 2040 oplopen tot 2,5 miljoen. Een van de grootste uitdagingen bij deze gewrichtsaandoening is de late diagnose, wat leidt tot onjuiste of uitgestelde behandelingen en uiteindelijk zelfs tot de noodzaak van protheses. Ingenieurs van de TU Delft en artsen van het Erasmus MC werken samen aan een oplossing: een technologie die biomechanische analyses combineert met dynamische röntgenopnames.
16 oktober 2024
TU Delft CTF 2024: Honderden hackers doen mee aan grootste Nederlandse cybersecurity-competitie
De jaarlijkse Capture The Flag (CTF) competitie van de TU Delft schreef dit jaar geschiedenis als de grootste beginnersvriendelijke hackwedstrijd in Nederland. Het evenement bracht honderden studenten, tech-enthousiastelingen en nieuwkomers op het gebied van cybersecurity bij elkaar met een dag vol puzzels oplossen, hacken en leren op de campus van de TU Delft.
13 oktober 2024
Onderzoeksreactor TU Delft onthult binnenkant Boeddhabeeld met behulp van neutronen
11 oktober 2024
Delft female impact community: jaarlijkse evenement inspireert Delftse vrouwen in de ingenieurswereld
De Delft Female Impact Community bracht op 10 oktober 2024 opnieuw haar krachtige netwerk samen tijdens het jaarlijkse alumnae-evenement aan de TU Delft. Met bijna 200 aanwezige alumni in een volle zaal, stond dit jaar het thema ‘Women for Water’ centraal, waarbij de aandacht werd gevestigd op een van de meest urgente mondiale uitdagingen — toegang tot schoon water.
11 oktober 2024
Delftse wetenschappers ontdekken hoe aangeboren afweer bacteriën inkapselt
Het eiwit GBP1 is een onmisbaar onderdeel van onze aangeboren afweer tegen ziekmakers. Het stofje bestrijdt bacteriën en parasieten door ze in een jasje van eiwitten te wikkelen, maar hoe GBP1 dat voor elkaar krijgt was tot dusver niet bekend. Delftse onderzoekers hebben nu de precieze werkwijze van het eiwit ontrafelt. Deze nieuwe kennis, gepubliceerd in Nature Structural & Molecular Biology, kan helpen om medicijnen en therapieën te ontwikkelen voor onder meer mensen met een verzwakte afweer.
10 oktober 2024
TU Delft op 56e plaats in THE ranglijst
10 oktober 2024
Nieuwe 3D printtechniek van TU Delft en MIT
Onderzoekers van de TU Delft en MIT hebben een nieuwe 3D-printtechniek ontwikkeld, Speed-Modulated Ironing genaamd. Met deze techniek kunnen oppervlaktestructuren en kleurovergangen met hoge resolutie geprint worden met het gebruik van slechts één materiaal. Door één spuitmond te gebruiken om te 3D-printen en de tweede spuitmond om het geprinte materiaal opnieuw op te warmen met verschillende snelheden, regelt de techniek de kleur en textuur van temperatuurgevoelige materialen. Het onderzoek wordt gepresenteerd op het ACM Symposium on User Interface Software and Technology (UIST).
08 oktober 2024
BK-Archiprix selectie 2025 bekend
Tijdens de feestelijke slotceremonie op 8 oktober zijn de negen deelnemers voor de Nationale Archiprix 2025 officieel bekendgemaakt. De zorgvuldig geselecteerde projecten zijn gekozen door een jury en zullen strijden in deze belangrijke wedstrijd voor talentvolle jonge ontwerpers. De Nationale Archiprix brengt jaarlijks het beste van opkomend ontwerptalent in Nederland samen en is in maart te zien op onze faculteit.
04 oktober 2024
PRIMA geselecteerd als kandidaat voor NASA’s Probe-missie
Van de acht projecten die meedongen om als NASA’s Probe-missie de ruimte in te gaan, zijn er nu nog twee over. Ver-infraroodtelescoop PRIMA en röntgentelescoop AXiS zijn geselecteerd voor de tweede ronde. SRON levert de detectoren, ontwikkeld samen met TU Delft, voor PRIMA.