Ontwerpwedstrijd 2024: Krattenstapelstapelaar
Vele miljoenen kratten en dozen worden dagelijks tijdelijk opgeslagen in magazijnen. Deze magazijnen zijn vaak hoog, vierkante meters grondoppervlak zijn immers duur. Om de hoogte te benutten zijn helaas vaak dure magazijnstellingen nodig en heftrucks die op grote hoogte kratten of dozen kunnen stapelen. Kan dat niet goedkoper en efficiënter? Een oplossingsrichting bij deze vraag werd voorgelegd aan de eerstejaars Werktuigbouwkunde (WB) studenten van de TU Delft, in het kader van een jaarlijkse ontwerpwedstrijd.
Ontwerpopdracht
De uitdaging was om een mechanische stapelaar te ontwerpen en te fabriceren die binnen een beperkt tijdsbestek een zo hoog mogelijk stapel met kratten realiseert. De krattenstapelaar mocht alleen contact maken met de onderste vier kratten van de stapel.
Het ontwerpen van een mechanische stapelaar die voldoet aan de ontwerpeisen is een ambitieuze uitdaging. Bovendien stonden in het uitgebreide wedstrijdreglement diverse randvoorwaarden beschreven. De voornaamste ontwerpuitdaging was het ontwerpen van een mechanische stapelaar die stijf en stabiel genoeg is om de stapel rechtopstaand te houden en tegelijk te verplaatsen. Hierbij speelt ook de dynamica een rol, omgaan met massatraagheid en toch zo snel mogelijk bewegen. De sterkte moet voldoende zijn om de stapel kratten te heffen.
Wedstrijd
Ruim 100 studententeams van ca. 6 studenten gingen op woensdag 12 juni 2024 de strijd met elkaar aan voor het beste ontwerp. Locatie: het gazon aan de achterzijde van faculteit Mechanical Engineering (gebouw 34). Iedereen was van harte welkom om de ontwerpwedstrijd bij te wonen.
-
Programma 12 juni 2024
10:15 Opening Ontwerpwedstrijd 10:30 1e ronde: Prestaties van alle projectgroepen, maximaal 10 kratjes 12:30 Paneldiscussie met hoogleraren en docenten Werktuigbouwkunde 13:15 Prijsuitreiking deel 1: 3D-CAD Award
en Green Award13:30 Introductie nieuw bestuur Leeghwater 13:40 2e ronde: Prestaties v.d. beste circa 40 projectgroepen die de 2e ronde hebben gehaald, maximaal 20 kratjes 15:00 Pauze 15:15 Bekendmaking van de 8 projectgroepen die in de FINALE gaan strijden 15:30 FINALE: maximaal 25 kratjes 16:15 Prijsuitreiking deel 2: Constructeursprijs en Science Centre Award 16:30 Prijsuitreiking deel 3: eerste, tweede en derde prijs van de Ontwerpwedstrijd, uitgereikt door Opleidingsdirecteur Werktuigbouwkunde dr. René Delfos 16:45 Einde Ontwerpwedstrijd