Over de opleiding
De opleiding bestaat uit een mix van colleges, themagericht onderwijs, practica, projecten in kleine groepen en zelfstudie. Gedurende de gehele bachelor volg je vakken bij zowel de opleiding Technische Wiskunde als de opleiding Technische Natuurkunde. Hierbij kun je denken aan diverse vakken, zoals Algebra, Wiskundige Structuren, Elektriciteit en Magnetisme en Fysische Transportverschijnselen. Je volgt colleges bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica én bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen.
Vakgebied
Technisch wiskundigen lossen problemen op door er modellen van te maken en daar vervolgens mee te rekenen. Ze houden zich bijvoorbeeld bezig met de optimalisatie van zoekmachines, dienstregelingen, klimaatmodellen en navigatiesystemen, maar ook met de financiële wereld en risicoanalyse.
Technische Natuurkunde aan de TU Delft is toegepaste natuurkunde. Technisch natuurkundigen leren natuurkundige verschijnselen, zoals mechanica, elektromagnetisme, golven en kwantummechanica te ontdekken en te begrijpen én leren om deze kennis toe te passen.
Studielast
217 EC, 36 maanden
Indeling studieweek
Colleges:
22 uur
Projecten en practica:
10 uur
Zelfstudie:
18 uur
Kortom, wiskundigen en natuurkundigen zijn in verschillende vakgebieden waardevol.
Onderwijsprogramma
De bachelor Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde is een intensieve studie, dus je moet bereid zijn om hard te werken. Gemiddeld besteed je 50 uur per week aan de studie, waarvan 24 uur aan colleges, 8 uur aan project- of practicumuren en 18 uur aan zelfstudie.
Een studiejaar is opgedeeld in acht octalen van vijf weken. Sommige vakken duren een octaal, andere twee of vier octalen. In de laatste week van een octaal vinden de (deel)tentamens plaats.
Tijdens de bacheloropleiding neem je veel theorie tot je. Deze theorie leer je toe te passen door middel van verschillende projecten, zoals het bacheloreindproject in het derde jaar. Je gaat dus ook projectmatig te werk. Als ingenieur moet je tenslotte kunnen samenwerken, presenteren en communiceren. Na de afronding van de studie mag je Bachelor of Science (BSc) achter je naam zetten.
Bindend Studieadvies
De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.
Feiten en cijfers
8,3 gemiddeld cijfer van eerstejaars TW-TN
40 eerstejaars studenten
88% mannen | 12% vrouwen
Colleges Nederlands (incidenteel Engels), Boeken Engels
85% van de eerstejaars had op het VWO eindexamen een 9 of hoger voor Wiskunde B en Natuurkunde
Studievereniging Christiaan Huygens
Christiaan Huygens (CH) is de studievereniging voor wiskunde- en informaticastudenten van de TU Delft. De vereniging behartigt de studiebelangen van studenten door middel van verschillende activiteiten, zoals het verkopen van studieboeken met korting, het beschikbaar stellen van oude tentamens, het monitoren van de onderwijskwaliteit en het oplossen van eventuele problemen in samenwerking met de docenten en studenten. Daarnaast biedt CH studenten de kans om in contact te komen met het bedrijfsleven. CH organiseert uiteraard ook gezelligheidsevenementen, excursies, symposia, studiereizen, borrels en ledenlunches.
Studievereniging Vereniging voor Technische Physica
Vereniging voor Technische Physica (VvTP) is de studievereniging voor studenten van de bachelor Technische Natuurkunde en de master Applied Physics van de TU Delft. De VvTP behartigt de belangen van de studenten Technische Natuurkunde en bevordert de studie van de natuurwetenschappen. Om deze doelen te bereiken is de VvTP actief op vier verschillende gebieden: onderwijs, carrière, verbreding en gezelligheid. Een van de belangrijkste redenen om lid te worden is de boekenverkoop tegen gereduceerd tarief voor alle studenten die lid zijn. Daarnaast dient de VvTP als 'huiskamer' op de faculteit.
Je kunt van beide studieverenigingen lid worden. Ben je lid bij de ene, dan kun je met korting lid worden bij de andere. Je mag ook kiezen met welk weekend je meegaat.