Archief
21 juni 2021
Techniek in honkbaltenue voorkomt blessures
Bart van Trigt ontwikkelde samen met een team van wetenschappers en Scientific Entrepreneur Erik van der Graaff, een blessuremodel voor het verminderen van blessures; de Pitch Perfect. Van Trigt ontving het fonds ‘Implementeren met impact’ van ZonMw waarmee hij het blessuremodel nu kan gaan implementeren bij de Nederlandse spelers.
17 juni 2021
Werktuigbouwkunde is een hele bewuste keuze van vrouwen
In juni 1921, precies een eeuw geleden, studeerde Stanny Koopman als eerste vrouw af bij de opleiding werktuigbouwkunde. Het zou nog bijna 40 jaar duren voor Diny Lammens in 1959 als tweede vrouw haar graad behaalde. Tegenwoordig studeren er jaarlijks tientallen vrouwen af bij de masteropleiding Mechanical Engineering, al zouden dat er nog best meer mogen worden.
14 juni 2021
Maarten van der Elst in diverse media
Maarten van der Elst, traumachirurg in het Reinier de Graaf en hoogleraar veiligheid aan de TU Delft, werkt dagelijks met staplers en wijst erop dat onderzoek naar malfunctionerende exemplaren moeilijk is.
14 juni 2021
Geeske Langejans in diverse media
14 juni 2021
Ivan Buijnsters in diverse media
10 juni 2021
Koersen op AI - Maritieme ambities op het gebied van Artificiële Intelligentie in Nederland
De maritieme sector neemt een voortrekkersrol op het vlak van Artificiële Intelligentie (AI). Meer dan zestig vertegenwoordigers vanuit het maritieme bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid hebben binnen de Nederlandse AI coalitie (NL AIC) samengewerkt aan een gezamenlijke agenda. Vandaag publiceert de werkgroep Haven en Maritiem van de NL AIC het position paper ‘Koersen op AI’, waarin de maritieme ambities op het gebied van AI uiteen worden gezet. Onderzoekers van de TU Delft hebben in de kerngroep een actieve bijdrage geleverd aan deze agenda.
07 juni 2021
Autonoom robotsysteem raapt afval van oceaanbodem
De TU Delft werkt met zeven andere partijen aan een autonoom systeem voor het schoonmaken van de oceaanbodem. Dit systeem bestaat uit een basisvoertuig met twee onderwaterrobots en een observatierobot, die samen afval van de zeebodem gaan verwijderen. Met het realiseren van het cruciale grijper-onderdeel is dit SeaClear-systeem nu bijna klaar voor de eerste praktijktesten.
03 juni 2021
Javier Alonso-Mora in diverse media
03 juni 2021
Materiaalkundigen slaan handen ineen in strijd tegen corrosie
Nieuwe manieren vinden om metaaloppervlakken te beschermen tegen corrosie. Dit is het doel van corrosie-onderzoekers Peyman Taheri, Yaiza Gonzalez-Garcia en professor Arjan Mol van de Afdeling Materials Science and Engineering. Samen met 11 partners uit 7 verschillende landen bundelen zij hun krachten om de ontwikkeling en productie van corrosie werende coating technologieën te verduurzamen en te versnellen.
03 juni 2021
Paul Breedveld in diverse media
01 juni 2021
Carlos Hernández Corbato in TechXplore
01 juni 2021
Een blik op een toegankelijke en inclusieve 3mE-bacheloromgeving
Elke student moet zich binnen de opleiding op zijn of haar plek voelen en uitgedaagd en vrij voelen om talenten te ontplooien. Om zicht te krijgen op mogelijke, onbewuste maar ongewenste, in- en uitsluitingsdynamiek is een onderzoek gestart.
31 mei 2021
Onderwaterrobot heeft geen hulp nodig op de oceaanbodem
Robots kunnen onder water klussen uitvoeren die te complex of te gevaarlijk zijn voor mensen. Maar dan moeten ze het wel op eigen houtje kunnen rooien, want niemand kan hen helpen in de diepte. Het REMARO project werkt aan de besturing ervan en traint promovendi in het programmeerwerk.
31 mei 2021
Bendiks Jan Boersma in diverse media
25 mei 2021
Earl Goetheer in diverse media
18 mei 2021
TU Delft and Volvo collaborating on Prognostics for new generation of trucks
Now it is time for trucks to join the transition to zero emission, and uptime is key to make this a success. In a new research project with the Volvo Group, Riccardo Ferrari of the Delft Centre for Systems and Control is looking to improve service life through predictive analytics.
18 mei 2021
‘Cohesion researchers’ unravel the mystery of hydrogen effects on materials
Steel pipelines can become brittle due to hydrogen and can therefore break. Fascinated by this urgent problem, Carey Walters (MTT), Othon Moultos (P&E) and Poulumi Dey (MSE) joined forces and turned to the cohesion programme to work on this together.
10 mei 2021
Theun Baller in Delft.business
10 mei 2021
Een stukje lopen maakt ‘ridesharing’ veel efficiënter
Onderzoekers van de TU Delft hebben een dataset van 10.000 taxiritten in Manhattan geanalyseerd en concluderen dat het delen van een taxi (‘ridesharing’) efficiënter wordt als er ophaal- en afleverlocaties worden gebruikt, en als passagiers een klein stukje van het traject lopen. De onderzoekers hebben hun resultaten online gepubliceerd in Transportation Research Part C.
30 april 2021
TU Delft start project ‘Wind Farm Flow Control’ project
Een team van onderzoekers, onder leiding van Jan-Willem van Wingerden, is samen met Crosswind, GROW, Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE), Shell en Eneco het werk gestart voor het ‘Dynamic Wind Farm Flow Control’ project. Dit project focust zich op het reduceren van het zogenaamde ‘kielzogeffect’ door gebruik van real-time data dat bijdraagt aan een meer constante stroomproductie.
22 april 2021
ERC Advanced Grant voor slimmere aansturing van energie- en transportnetwerken
In de toekomst zullen we steeds meer slimme transport- en energienetwerken zien. De online aansturing van dit soort grote en complexe netwerken is echter nog verre van optimaal. Onderzoeker Bart De Schutter heeft van de Europese Unie een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen ontvangen om dit probleem de komende vijf jaar aan te pakken.
20 april 2021
Onderzoekers Biomechanica gewaardeerd voor Wetenschapscommunicatie
Onderzoekers van de afdeling BioMechanical Engineering, zetten zich al jaren op eigen initiatief in voor wetenschapscommunicatie. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) beloont de enthousiaste biomechanica ingenieurs daarom met het pilotfonds Wetenschapscommunicatie ‘Gewaardeerd’.
19 april 2021
Girls’ Day 2021: groep 7/8 maakt kennis met BioMechanical Engineering
Een operatierobot die geïnspireerd is op de krachten en bewegingen van een dier. En een menselijk botten dat heel sterk is, terwijl het grootste gedeelte eruit ziet als een spons. Tijdens Girls’ Day 2021 lieten Aimée Sakes en Eline Kolken (Assistant-professor en PhD BioMechanical Engineering) leerlingen uit groep 7/8 kennismaken met de wereld van BioMechanical Engineering.
19 april 2021
TU Delft ontwikkelt struikelteller voor traumachirurg
De stappenteller kennen we inmiddels allemaal. Nu is er iets nieuws: de struikelteller. Deze uitvinding van de TU Delft helpt een traumachirurg van het Erasmus MC meten of mensen met een nieuw soort beenprothese minder vaak struikelen. ‘Deze samenwerking heeft een grote toekomst.’
14 april 2021
TU Delft onderzoekt nieuwe zonneparkeerplaats in Dronten
Een parkeerterrein met zonnepanelen waarbij hernieuwbare energieopwekking, elektrisch laden en energieopslag slim geïntegreerd zijn. In de Gemeente Dronten is vandaag de officiële opening van een parkeerterrein met 1100 zonnepanelen, die het gemeentehuis in combinatie met een grote batterij energieneutraal maken.
12 april 2021
Hans Hopman in diverse media
08 april 2021
Jork Stapel in NRC
25 maart 2021
TU Delft werkt mee aan ontwikkeling energielabel voor jachten
Hoe duurzaam is een jacht eigenlijk gebouwd? Kan je het ene jacht met het andere vergelijken? En hoe zorgen we ervoor dat alle jachtbouwers hier hetzelfde naar (gaan) kijken waardoor we de footprint van jachten uiteindelijk kunnen verlagen?
18 maart 2021
Wim Haije in Atlas
10 maart 2021
Suffrage Science Award voor Gerjo van Osch op Internationale Vrouwendag
Professor Gerjo van Osch, deeltijd hoogleraar Integrative Cartilage Regeneration bij de afdeling BioMechanical Engineering en Principal Investigator Orthopaedics & Otorhinolaryngology bij het Erasmus MC, ontving op Internationale Vrouwendag de ‘Engineering and Physical Sciences’ Suffrage Science award.
10 maart 2021
Tech for Health: bouw uniek lab Erasmus MC voor pijnbestrijding bij artrose
Deze maand startte het Universiteitsfonds samen met de TU Delft de campagne: Tech for Health | Betere zorg dankzij Delftse technologie. De campagne bestaat uit zeven baanbrekende en illustratieve onderzoeken die ieder symbool staan voor de vele unieke innovaties en samenwerkingen die binnen de TU Delft en de medische centra plaatsvinden.
09 maart 2021
Liselore Tissen: nieuwe ‘Face of Science’
Vandaag maakte de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de twaalf nieuwe ‘Faces of Science’ bekend. Liselore Tissen, promovenda bij de afdeling Materials Science and Engineering en deeltijd bij de Universiteit Leiden, is een van de nieuwe twaalf gezichten.
08 maart 2021
Carey Walters in Atlas
08 maart 2021
Geert Keetels in diverse media
01 maart 2021
Simulaties om inzicht in elektrokinetisch transport betrouwbaarder maken
Onderzoeker Remco Hartkamp en promovendus Max Döpke van de afdeling Process & Energy hebben een belangrijke stap gezet in het betrouwbaarder maken van simulatieresultaten bij elektrokinetisch transport door het inzetten van moleculaire simulaties.
24 februari 2021
TU Delft ontwikkelt slimme gebouwen
Een groot consortium, getrokken door de TU Delft, zal de komende jaren werken aan de ontwikkeling van slimme gebouwen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 6,9 miljoen euro toegewezen aan het Brains 4 Buildings project.
23 februari 2021
Farbod Alijani in diverse media
17 februari 2021
Onderzoekers verduidelijken het microscopisch dempingsmechanisme in grafeen
Farbod Alijani, universitair hoofddocent, en promovendus Ata Keskekler leveren ondersteunend bewijs voor het bestaan van een niet-lineair dissipatiemechanisme in mechanische systemen.
08 februari 2021
Gerard Verbiest in diverse media
Techniques to extract information from plants about what they need. In 4TU.techtalk #3 Gerard Verbiest (4TU Plantenna/ TU Delft) and Jan Westra (Priva) discuss smart agriculture.
01 februari 2021
TU Delft en ASML brengen niet-zichtbare materialen op nanoschaal in kaart met ultrageluid
De steeds verdere miniaturisatie van elektrische componenten in de industrie vereist een nieuwe beeldvormende techniek op nanometerschaal. De Delftse onderzoeker Gerard Verbiest heeft samen met ASML een eerste proof-of-concept methode ontwikkeld die ze nu verder uit gaan werken.