TU Delft werkt mee aan ontwikkeling energielabel voor jachten
Hoe duurzaam is een jacht eigenlijk gebouwd? Kan je het ene jacht met het andere vergelijken? En hoe zorgen we ervoor dat alle jachtbouwers hier hetzelfde naar (gaan) kijken waardoor we de footprint van jachten uiteindelijk kunnen verlagen? Jeroen Pruyn, onderzoeker bij Maritime and Transport technology, werkt in het Joint Industry Project ‘Yacht Environmental Transparency Index (YETI)’ van de Water Revolution Foundation mee aan de ontwikkeling van een onafhankelijk energielabel voor jachten.
In samenwerking met MARIN en TNO is hij betrokken bij de waarborging van de neutraliteit van het label. Hij verkent met een team onderzoekers de mogelijkheden en de gevolgen van keuzes om uiteindelijk de footprint van een jacht te kunnen formuleren. Ondertussen zijn de eerste stappen gezet en zijn er data van 130 jachten verzameld en geanalyseerd om een eerste calculatiemethode te kunnen ontwikkelen voor de benchmark van ‘jachtoperaties’. Er werken 17 partijen mee aan dit project, waaronder de hierboven genoemde kennisinstellingen, jachtbouwers, scheepswerven en architectenbureaus. Uniek is dat jachtbouwers de eerste zijn die dit op vrijwillige basis op deze manier aanpakken voor de bouw van milieuvriendelijke jachten.
Jeroen Pruyn: “ Het mooie aan het YETI initiatief is dat de input en ondersteuning vanuit de industrie zelf komt. Ik ben blij betrokken te zijn bij dit project en mijn expertise op dit gebied in te kunnen zetten voor onze gezamenlijke inspanning de scheepsindustrie te vergroenen.”