Archief
09 november 2023
The Hidden Research behind CSI
In TV series like CSI: Crime Scene Investigation, it seems almost effortless to analyse a crime scene and draw conclusions; Just put the lab equipment to work. However, it takes a lot of effort to develop the technologies and methods that real-life investigators use and ensure they are reliable.
02 november 2023
Jenny Dankelman en Arjan Mol aangesteld als fellows Netherlands Academy of Engineering
De Netherlands Academy of Engineering (NAE) benadrukt het belang van technologische innovatie met de aanstelling van 62 fellows. Onder hen zijn 11 onderzoekers van TU Delft, waarvan 2 werkzaam voor de Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE).
02 november 2023
TU Delft onderzoekers ontdekken nieuw ultrasterk materiaal voor microchipsensoren
Een materiaal dat niet alleen kan tippen aan de sterkte van diamanten en grafeen, maar ook een rekgrens heeft die 10 keer groter is dan die van Kevlar, bekend van het gebruik in kogelvrije vesten.
31 oktober 2023
Scheepvaart moet duurzamer: bieden hulpzeilen uitkomst?
Op 31 oktober 2023 lanceert TU Delft een nieuw onderzoeksprogramma naar de mogelijkheden van windhulpvoortstuwing bij vrachtschepen. Het doel is om het brandstofverbruik met 30% te verminderen.
30 oktober 2023
TU Delft joins EBRAINS: advancing brain research and innovation
Today marks a significant milestone as TU Delft officially joins EBRAINS, a state-of-the-art digital research infrastructure developed by the EU-funded Human Brain Project, which serves as a comprehensive hub for brain-related data and tools.
16 oktober 2023
Samenwerkende windturbines voor de meest duurzame toekomst
Zo goedkoop en op enig moment zoveel mogelijk energie uit elke afzonderlijke windturbine, dat is het oude korte-termijn denken. Maar wat we voor een klimaatneutraal en energie-onafhankelijk Europa nodig hebben, is de meest duurzame windenergie op de lange termijn, met meewegen van alle kosten en aspecten – dus ook sociaal en milieu. Hier draait de windpark flow control room van de toekomst om.
11 oktober 2023
Het onzichtbare zichtbaar maken: Micro CT-scanner biedt 3mE nieuwe onderzoeksmogelijkheden
Sinds kort kunnen onderzoekers nog dieper materialen induiken. De komst van een micro CT-scanner op de faculteit stelt onderzoekers in staat deze onzichtbare wereld beter te verkennen.
09 oktober 2023
Riender Happee in diverse media
06 oktober 2023
Beperken wagenziekte cruciaal voor acceptatie zelfrijdende auto’s
Zelfrijdende auto’s hebben nog een aantal hobbels te overwinnen. Het beperken van wagenziekte is daarbij een cruciale factor.
05 oktober 2023
Emeritus hoogleraar Sietsma schenkt Jacob Wallenberg beurs aan afdeling Materials Science and Engineering
Jilt Sietsma schonk zijn recente subsidie van de Jacob Wallenberg Foundation aan de afdeling en maakte een upgrade van een van de optische microscopen mogelijk, waar studenten en onderzoekers nog jaren van kunnen profiteren.
03 oktober 2023
Sebastian Fajardo Bernal in diverse media
03 oktober 2023
Geeske Langejans in diverse media
25 september 2023
De TU Delft revolutioneert rolstoelsport met precisie vermogensmetingen
Met slechts twee kleine sensoren, niet groter dan een twee euro munt, kunnen we nu het vermogen van rolstoelsporters meten met een indrukwekkende precisie van wel 2%.
25 september 2023
Modelleren van lijmtechnologie werpt nieuw licht op prehistorische cognitie
Het bestuderen van prehistorische productieprocessen van teer uit berkenbast met behulp van computermodellen laat zien welke vorm van cognitie aangesproken wordt bij de productie van materialen door Neanderthalers en vroegmoderne mensen.
18 september 2023
Mark de Ruit in diverse media
12 september 2023
David Abbink in diverse media
08 september 2023
Cosimo Della Santina in diverse media
07 september 2023
Mathias Peirlinck in diverse media
06 september 2023
TU Delft studenten maken 3D-geprint strottenhoofd
Bij een blokkade van de bovenste luchtweg is een acute ingreep waarbij een opening wordt gemaakt in de luchtpijp net onder het strottenhoofd de enige oplossing. Door de zeldzaamheid van dit ziektebeeld hebben artsen maar weinig ervaring met deze levensreddende ingreep. Dat moet anders, dachten artsen van het Reinier de Graaf Ziekenhuis en studenten van de TU Delft.
05 september 2023
ERC Starting Grant voor de ontwikkeling van adaptieve transportsystemen met zelflerend vermogen
Bilge Atasoy, universitair hoofddocent bij de afdeling Maritime & Transport Technology, ontvangt een ERC Starting Grant voor de ontwikkeling van adaptieve transportsystemen. Ze gaat werken aan een holistisch adaptief model dat rekening houdt met de interacties tussen vraag en aanbod om transport efficiënter, duurzamer en meer gericht op de gebruiker te maken.
14 augustus 2023
Hoogbegaafde kinderen maken kennis met Maritieme Techniek
Het enigszins lege faculteitsgebouw werd deze zomervakantie toch nog een beetje gevuld, door het bezoek van 40 enthousiaste kinderen met een bovengemiddelde intelligentie. De groep maakte op een interactieve manier kennis met de wereld van Maritieme Techniek.
10 augustus 2023
Onderzoek naar uitvallers en switchers bij 3mE en CiTG
Om studenten zo snel mogelijk bij de voor hen passende opleiding te krijgen en behouden, gaan faculteit 3mE en faculteit CiTG van TU Delft en de Haagse Hogeschool onderzoek doen. Zij hebben hiervoor een wisselstroomsubsidie toegekend gekregen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
08 augustus 2023
Yongxiang Yang in diverse media
04 augustus 2023
Liselore Tissen in diverse media
03 augustus 2023
Vier 3mE-onderzoekers ontvangen Veni-beurs
In totaal ontvangt de TU Delft 17 Veni’s, 4 daarvan zijn bestemd voor onderzoekers aan de faculteit 3mE. De subsidies worden voor uiteenlopende onderzoeksprojecten gebruikt, van robots de intelligentie geven om vervormbare objecten te gebruiken tot een katheter die minimaal invasieve hartoperaties veiliger moet maken.
31 juli 2023
Matthijs Langelaar benoemd tot hoogleraar Computational Design & Mechanics
Matthijs Langelaar is op 5 juli benoemd tot hoogleraar aan de TU Delft en doet onderzoek naar algoritmes die mechanische ontwerpproblemen oplossen.
21 juli 2023
In memoriam - Cees van Rhee (1959-2023)
Met verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van onze dierbare collega Cees van Rhee tijdens zijn vakantie in Frankrijk op zaterdag 15 juli 2023. Cees was sinds 2007 hoogleraar Baggertechnologie bij de afdeling Maritieme & Transport Technologie van de TU Delft.
07 juli 2023
Extra-weerbare gewassen door integratie van plantenbiologie, simulatiemodellen en AI
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft bekend gemaakt dat zij 15 miljoen euro bijdraagt aan PlantXR, een onderzoeksprogramma van CropXR naar ‘slimme veredeling’ voor extra-weerbare gewassen (eXtra Resilient, XR). Het totaalbudget van CropXR komt hiermee op ruim € 90 miljoen voor de komende 10 jaar. Het NWO-besluit is het startsein voor het nieuwe Nederlandse instituut CropXR, dat plantenbiologie, simulatiemodellen en kunstmatige intelligentie gaat integreren in ‘slimme veredelingsmethoden’ om gewassen beter bestand te maken tegen klimaatverandering, en daarbij ook minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen. TU Delft werkt in dit initiatief samen met Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en Research, de Universiteit van Amsterdam en tientallen bedrijven uit de Nederlandse plantenveredelingssector, biotechnologie en verwerkende industrie samen aan fundamenteel-wetenschappelijk onderzoek, datacollectie en datadeling, onderwijs en het bevorderen van brede toepassing van de uitkomsten.
06 juli 2023
Marjon Stijntjes verkozen tot beste 3mE docent 2022 – 2023
Studenten roemen haar om de duidelijke structuur van haar onderwijs en innovatieve onderwijsvormen. Stijntjes ontwikkelt en geeft onder andere het vak Extramural Sensing and Virtual Stimulation tijdens de master Technical Medicine.
03 juli 2023
Leermeesterprijs 2023 voor Just Herder
De leermeesterprijs 2023 is toegekend aan prof. dr. Ir. Just Herder, hoogleraar Interactive Mechanisms and Mechatronics, onder meer vanwege zijn uitzonderlijke talent om complexe concepten inzichtelijk te maken en voor zijn bijzondere rol als mentor en rolmodel voor studenten en promovendi in binnen en buitenland.
29 juni 2023
Drie Vidi's voor 3mE: Wouter Westerveld, Remco Hartkamp en Carlas Smith
Acht onderzoekers van de TU Delft waarvan drie van de faculteit 3mE, te weten Wouter Westerveld, Remco Hartkamp en Carlas Smith, ontvingen vandaag een Vidi-subsidie in juni voor hun onderzoeksvoorstel.
26 juni 2023
Terugblik op de Ontwerpdag Maritieme Techniek
Tijdens de Ontwerpdag van de bacheloropleiding Maritieme Techniek testten alle eerstejaars studenten hun zelf ontworpen scheepsmodel. De studenten kregen de opdracht om de varende conditie en zware last conditie zo optimaal mogelijk te maken.
26 juni 2023
Jeroen Pruijn in diverse media
23 juni 2023
Jilt Sietsma in diverse media
23 juni 2023
Maria Santofimia Navarro in diverse media
20 juni 2023
Studenten Werktuigbouwkunde showen hun Precisieschijfwerper
Het ontwerpen van een precisieschijfwerper is een ambitieuze uitdaging. ‘’Bij een dergelijk mechanisch ontwerp komt veel kijken. Er is voldoende kracht, snelheid en precisie nodig. Ook de rotatie van de schijf om de eigen as, het zogenaamde gyroscopische effect, speelt een belangrijke rol’’, aldus Regine Vroom, coördinator van het ontwerpproject.
12 juni 2023
Aimée Sakes in diverse media
08 juni 2023
Leerlingen uit VMBO 1 maken kennis met beroepen bij faculteit 3mE
De faculteit 3mE verzorgde een bliksemstage voor leerlingen uit de 1ste klas van het VMBO SC Delfland uit Delft. Na een introductie over wat een universiteit is en het belang van technologie en onderwijs & onderzoek voor Delft en de samenleving, volgden vier kennismakingen met beroepen bij 3mE.
07 juni 2023
ChatGPT ontwerpt zijn eerste robot samen met TU Delft onderzoekers
Kan Chat-GPT ook een robot ontwerpen? En is dit positief voor het ontwerpproces, of brengt het ook risico’s met zich mee? TU Delft onderzoekers publiceerden hun bevindingen in Nature Machine Intelligence.
26 mei 2023