Archief
10 maart 2021
Tech for Health: bouw uniek lab Erasmus MC voor pijnbestrijding bij artrose
Deze maand startte het Universiteitsfonds samen met de TU Delft de campagne: Tech for Health | Betere zorg dankzij Delftse technologie. De campagne bestaat uit zeven baanbrekende en illustratieve onderzoeken die ieder symbool staan voor de vele unieke innovaties en samenwerkingen die binnen de TU Delft en de medische centra plaatsvinden.
09 maart 2021
Liselore Tissen: nieuwe ‘Face of Science’
Vandaag maakte de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de twaalf nieuwe ‘Faces of Science’ bekend. Liselore Tissen, promovenda bij de afdeling Materials Science and Engineering en deeltijd bij de Universiteit Leiden, is een van de nieuwe twaalf gezichten.
08 maart 2021
Carey Walters in Atlas
08 maart 2021
Geert Keetels in diverse media
01 maart 2021
Simulaties om inzicht in elektrokinetisch transport betrouwbaarder maken
Onderzoeker Remco Hartkamp en promovendus Max Döpke van de afdeling Process & Energy hebben een belangrijke stap gezet in het betrouwbaarder maken van simulatieresultaten bij elektrokinetisch transport door het inzetten van moleculaire simulaties.
24 februari 2021
TU Delft ontwikkelt slimme gebouwen
Een groot consortium, getrokken door de TU Delft, zal de komende jaren werken aan de ontwikkeling van slimme gebouwen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 6,9 miljoen euro toegewezen aan het Brains 4 Buildings project.
23 februari 2021
Farbod Alijani in diverse media
17 februari 2021
Onderzoekers verduidelijken het microscopisch dempingsmechanisme in grafeen
Farbod Alijani, universitair hoofddocent, en promovendus Ata Keskekler leveren ondersteunend bewijs voor het bestaan van een niet-lineair dissipatiemechanisme in mechanische systemen.
08 februari 2021
Gerard Verbiest in diverse media
Techniques to extract information from plants about what they need. In 4TU.techtalk #3 Gerard Verbiest (4TU Plantenna/ TU Delft) and Jan Westra (Priva) discuss smart agriculture.
01 februari 2021
TU Delft en ASML brengen niet-zichtbare materialen op nanoschaal in kaart met ultrageluid
De steeds verdere miniaturisatie van elektrische componenten in de industrie vereist een nieuwe beeldvormende techniek op nanometerschaal. De Delftse onderzoeker Gerard Verbiest heeft samen met ASML een eerste proof-of-concept methode ontwikkeld die ze nu verder uit gaan werken.
28 januari 2021
Diepzee mijnbouw minder milieubelastend dankzij nieuwe ‘mineralen verzamelaar’
Rudy Helmons, onderzoeker Offshore and Dredging engineering, ontwierp in samenwerking met IHC Mining de collector 2.0. Een op waterdruk gestuurde ‘stofzuiger’ die grondstoffen op de zeebodem verzamelt waarbij minder sediment opgepakt wordt en minder water verloren gaat.
21 januari 2021
Johan Padding in KIJK Magazine
Glas is vloeibaar, noch vast. Om die reden bijten natuurkundigen al jaren hun tanden erop stuk. Maar nieuw onderzoek licht een tipje van de sluier op.
07 januari 2021
ERC Proof of Concept-beurs voor Farbod Alijani
Farbod Alijani, onderzoeker bij Precision and Microsystems Engineering, krijgt van de European Research Council een Proof of Concept-beurs. Hij is één van de 55 houders van ERC-grants die in deze ronde in aanmerking komen voor aanvullende financiering. Met het geld kan worden onderzocht wat het commerciële- of innovatiepotentieel van de resultaten van EU-gesubsidieerde onderzoek is.
17 december 2020
Prijs voor paper over eerste katheter ter wereld die S-bochten in alle richtingen maakt
Een team van onderzoekers van de afdeling BioMechanical Engineering en de Bio-Inspired Technology Group (BITE) ontwikkelden de ‘4 DoF Steerable Sigma Catheter’; de eerste katheter ter wereld met een tip die S-bochten kan maken. Deze katheter wordt bestuurd met 2 joysticks en is ontwikkeld voor complexe interventies in het hart.
15 december 2020
Peter Steeneken in diverse media
10 december 2020
Wouter van den Bos in diverse media
De TU Delft heeft software ontwikkeld waarmee het mogelijk is om de risico's van besmetting met het coronavirus te berekenen voor een bepaalde ruimte. Het model plaatst virtueel een ziek persoon in een ruimte en simuleert hoe snel de virusdeeltjes zich verspreiden. Daarmee kan berekend worden hoe veilig het is in ruimtes zoals vliegtuigen, klaslokalen of restaurants.
10 december 2020
Lorenzo Botto in diverse media
Researchers develop first model to guide large-scale production of ultrathin graphene
10 december 2020
Ad van Wijk in diverse media
Waterstof is volgens de Delftse hoogleraar prof.dr. Ad van Wijk een van de meest duurzame stoffen om energie in op te slaan.
09 december 2020
Bestaande wijken energieneutraal dankzij innovatief zonnewarmtenet
Een zonnewarmtenet blijkt technisch en financieel haalbaar om bestaande wijken te verduurzamen en aardgasvrij te maken, zo heeft een consortium van wetenschappers en bedrijven onder leiding van de TU Delft aangetoond.
08 december 2020
Miguel Bessa en Richard Norte ontvangen Interstellar Initiatives Grant
Miguel Bessa en Richard Norte ontvingen deze maand de Interstellar Initiatives Grant van het Limitless Space Institute. Zij ontvingen de Award voor hun onderzoek ‘Origami Photonic Crystal Sails with Machine Learning’, dat zich richt op de vraag hoe machine learning kan worden ingezet om nanotechnologie te optimaliseren op een manier die met conventionele, intuïtieve technieken moeilijk haalbaar is.
03 december 2020
Masterstudenten Technical Medicine aan de slag met Covid-19 cases
Dertig masterstudenten Technical Medicine bogen zich tijdens de ‘Covid Case Day’ over COVID-19 gerelateerde cases, aangedragen door diverse ziekenhuizen en zorginstellingen.
02 december 2020
Software TU Delft voor het vaststellen van besmettingsrisico voor specifieke locaties
De Delftse aerodynamica-hoogleraar Fulvio Scarano ontwikkelde samen met stromingsleer-deskundige Lorenzo Botto en simulatie-expert Wouter van den Bos software om de besmettingsrisico’s met het coronavirus te berekenen voor een specifieke locatie. Het model plaatst virtueel een ziek persoon in de ruimte en simuleert hoe snel de virusdeeltjes zich verspreiden.
30 november 2020
Brandstichting delicten oplossen met behulp van Artificial Intelligence
In samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontwikkelden Thijs Vlugt, Mahinder Ramdin en Otto Moultos, onderzoekers bij de afdeling Process & Energy, met behulp van Artificial Intelligence een nieuwe methode die ingezet kan worden bij het oplossen van brandstichting delicten.
30 november 2020
Arjan Mol in diverse media
30 november 2020
3mE-onderzoekers partner in twee NWA-ORC consortia
Delftse onderzoekers gaan in negen consortia met de gehele kennisketen en maatschappelijke organisaties aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Faculteit 3mE neemt deel aan twee van deze consortia.
30 november 2020
Guido Sturm in Groente & Fruit Actueel
Twaalf jaar geleden werden al de eerste testen uitgevoerd met bodemontsmetting via microgolven. Momenteel werken onderzoekers vanuit diverse technische disciplines samen om dit idee uit te ontwikkelen tot een praktijkrijpe toepassing, als alternatief voor grondstomen.
28 november 2020
Graphene balloons to identify noble gases
New research by scientists from Delft University of Technology and the University of Duisburg-Essen uses the motion of atomically thin graphene to identify noble gases. These gases are chemically passive and do not react with other materials, which makes it challenging to detect them. The findings are reported in the journal Nature Communications.
25 november 2020
RELEASE voor onderzoek naar Omkeerbare Grootschalige Energieopslag is van start!
Op 22 oktober hield het RELEASE-project (Reversible Large-scale Energy Storage) een online startbijeenkomst met 74 deelnemers om de officiële lancering op 1 oktober bekend te maken.
23 november 2020
Earl Goetheer in BNR
Wetenschappers en ingenieurs uit de VS hebben een manier bedacht om elektriciteit op te slaan in een baksteen. ‘Die hebben ze gemodificeerd, en dat werkt echt goed. Maar wel heel anders dan een normale lithiumbatterij, legt energie-expert Earl Goetheer uit.
19 november 2020
Nieuwe sensorchips: goedkoop, slim en efficiënt
Een chip met ingebouwde sensor, die zo gevoelig is dat hij een enkel deeltje van het coronavirus opmerkt. Daaraan werken meerdere onderzoekers van de TU Delft. Binnen 3mE werken Peter Steeneken, hoogleraar Dynamics of Micro and Nanosystems en onderzoeker Murali Ghatkesar van de afdeling PME samen met hoogleraar Frans Widdershoven (faculteit EWI) aan dit onderzoek.
18 november 2020
A Mechanism for Designing High-Entropy Alloys with improved Magnetic Properties
12 november 2020
Regine Vroom in Computer Idee
12 november 2020
Warmte efficiënter omgezet in elektriciteit door te sleutelen aan nanostructuur
Delftse materiaalwetenschappers hebben ontdekt dat de energieopbrengst uit warmte efficiënter kan, door aanpassingen te doen in de nanostructuur van het thermo-elektrische materiaal. Hun artikel is onlangs gepubliceerd in Nano Energy.
03 november 2020
Vier Veni's voor 3mE
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft deze week aan twaalf Delftse wetenschappers de Veni-beurzen van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoek ideeën verder ontwikkelen.
02 november 2020
Hoe een gastdocent het onderwijs verrijkt
Veel oud-studenten komen later in hun carrière terug naar de TU Delft als gastdocent. Anton Paardekooper studeerde in 1992 af bij werktuigbouwkunde. Hij is sinds zes jaar gastdocent bij 3mE.
26 oktober 2020
Geeske Langejans in BBC World
What makes things sticky?
20 oktober 2020
DIMI Stories: Op het water is nog ruimte! door Prof. Rudy Negenborn
Goederentransport over water kost minder geld en energie dan over de weg en er is meer ruimte dan op de toch al volle wegen. Als we eerst een paar notoire bottlenecks oplossen, zoals containerschepen die niet volgeladen zijn, suboptimale navigatie van schepen of file bij de overvolle sluizen, kunnen we daar ten volle gebruik van maken.
12 oktober 2020
Tim Horeman in diverse media
John van den Dobbelsteen en Tim Horeman hebben samen met labmanager Rob Luttjeboer een succesvolle manier om hergebruikte gesteriliseerde mondmaskers en mondmaskers van nieuwe materialen te kunnen testen.
08 oktober 2020
Bart van Trigt bij TU Delft TV: Prevention versus performance
Hoe krijg je de meest realistische data van de prestaties van een atleet in actie? Gewoon door het veld op te gaan!
05 oktober 2020
John van den Dobbelsteen in diverse media
TU Delft en Van Straten Medical hebben een proces ontwikkeld en getest om mondkapjes zeker vijf keer te kunnen gebruiken. Het proces is direct en overal inzetbaar.