Vier Veni's voor 3mE
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft deze week aan twaalf Delftse wetenschappers de Veni-beurzen van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Binnen de faculteit 3mE zijn er maar liefst vier laureaten: John Buchner (P&E), Laura Ferranti (CoR), Manon Kok (DCSC) en Eline van der Kruk (BME).
Ontrafelen van de aerodynamica van parende muggen
Dr. A-J. (Abel-John) Buchner (P&E)
Het paren van ziekte dragende muggen vereist synchronisatie van hun vliegdynamiek. Door middel van metingen aan vliegende muggen, in combinatie met geavanceerde robotica en stromingsdiagnostiek, zal dit onderzoek een model ontwikkelen wat dit fysieke proces omschrijft. Dit levert een belangrijke bijdrage aan toekomstige strategieën om de ziekte dragende muggenpopulatie te verminderen.
L. (Laura) Ferranti
HARMONIA: Betrouwbare Mobiele Robotica
Dr. L. (Laura) Ferranti (CoR)
Stel je een wereld voor met autonome auto's, drones, boten etc. in onze steden, uitgerust met technologie waardoor zij dichtbij ons met elkaar samen kunnen werken zonder onze veiligheid of privacy aan te tasten. Met HARMONIA zal ik deze technologie ontwikkelen om Betrouwbare Mobiele Robotica mogelijk te maken.
M. (Manon) Kok
Alledaagse sensoren wijzen binnenshuis de weg
Dr. ir. drs. M. (Manon) Kok (DCSC)
Buiten wijst GPS ons de weg, maar er is nog geen algemeen beschikbare technologie die dat binnenshuis kan. Dit onderzoek ontwikkelt een nieuwe methode waarbij metingen van beweging en het magnetisch veld, gemeten door sensoren zoals die in iedere smartphone zitten, worden gecombineerd om tot een driedimensionale positiebepaling te komen.
Compenseren kan je (af)leren
Dr. ir. E. (Eline) van der Kruk (BME)
Ouderdom en neuromusculaire aandoeningen zorgen voor toenemende structurele veranderingen in ons lichaam. Verkeerde of onvoldoende compensatie voor deze veranderingen leiden tot dagelijkse bewegingsproblemen en versnelde slijtage. Tijdige trainingsinterventie en hulpmiddelen kunnen bewegingsproblemen uitstellen of zelfs voorkomen. De onderzoeker ontwikkelt computersimulaties die kunnen voorspellen welke bewegingsproblemen zullen optreden.
NWO
NWO heeft 162 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. De Veni-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar de impact van sociale netwerken op democratie, de ontwikkeling van een biosensor die bijdraagt aan het profileren van vingersporen en schonere waterstofproductie ten behoeve van de energietransitie. Ook wordt de Veni ingezet voor onderzoek naar het leven rond jonge sterren en het dynamisch voorspellen, monitoren en geven van aanbevelingen voor late effecten na borstkanker. De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 162 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 14%. De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. Met deze Veni-ronde is een totaalbedrag van 41,5 miljoen euro gemoeid. Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls).