Archief

222 resultaten

14 september 2020

Joost de Winter in diverse media

Joost de Winter in diverse media

Joost de Winter: "De industrie ziet steeds meer het belang van onderzoek op het gebied van robotica. Delftse ingenieurs leiden robotica-oplossingen in goede banen waarmee een bedrijf zijn technologieën kan innoveren."

03 september 2020

Burak Eral in diverse media

Burak Eral en zijn collega's ontwikkelen een methode waardoor microdeeltjes van elkaar kunnen worden gescheiden op basis van hun vorm.

03 september 2020

Lode Huijgens in Marine Professional

Exciting research by Lode Huijgens is helping to pave the way for the next generation of ship propulsion systems. Marine Professional finds out more.

03 september 2020

Rudy Negenborn in diverse media

Hoe kan het vervoer over de Rijn tussen Rotterdam/Antwerpen en Bazel verbeterd worden? Dat is de centrale vraag in het onderzoeksprogramma Novimove: Novel inland waterway transport concepts for moving freight effectively. De Europese Commissie heeft vanuit Horizon 2020, het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, bijna 9 miljoen euro toegekend aan dit vier jaar durende programma.

31 augustus 2020

Leo Kestens in NRC

Antwoord op de vraag hoe het komt dat wegwerpscheermesjes zo snel bot raken.

06 augustus 2020

Heike Vallery in diverse media

Terwijl de gezondheidszorg steeds complexer wordt, streeft professor Heike Vallery ernaar om juist simpelere en lichtere systemen te ontwerpen om weer te leren lopen.

30 juli 2020

Joris Dik in diverse media

Een groep bachelorstudenten van de TU Delft doorgrondde onder leiding van professor Joris Dik het geheim van een bijzonder stuk muur, zonder deze aan te tasten. Hun afstudeerthesis is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heritage Science.

14 juli 2020

Daniel Lemus in diverse media

Researchers developed a backpack-like wearable robot to provide balance support during rehabilitation; the GyBAR.

14 juli 2020

Saher Jabeen in diverse media

Researchers developed a backpack-like wearable robot to provide balance support during rehabilitation; the GyBAR.

14 juli 2020

Andrew Berry in diverse media

Researchers developed a backpack-like wearable robot to provide balance support during rehabilitation; the GyBAR.

13 juli 2020

Jan-Henk Welink in Trouw

De wereldwijde berg aan elektronisch afval groeit zorgwekkend hard

06 juli 2020

Arend Schwab in BNR

01 juli 2020

Gerwin Smit in diverse media

Een team van onderzoekers en studenten lanceert een nieuw type beademingsapparaat dat zuiver mechanisch is en dat je eenvoudig zelf zou kunnen bouwen en repareren.

29 juni 2020

Gerjo van Osch in diverse media

28 juni 2020

Jaap Harlaar in diverse media

Masterstudenten Technical Medicine van de TU Delft, onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar, willen zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademings­apparaat ontwikkelen.

18 juni 2020

e-Refinery in Delftse Post

Planten en bomen worden gevormd uit CO2, zonlicht en water. In de zee hebben ze miljoenen jaren geleden gezorgd voor het ontstaan van aardolie. Wanneer de producten, die we van aardolie maken, worden verbrand dan komt in zeer korte tijd het CO2 in de lucht dat er miljoenen jaren over gedaan heeft om aardolie te vormen. Dit CO2 draagt bij aan het broeikaseffect en dus aan de opwarming van de aarde.

18 juni 2020

Tamás Keviczky in diverse media

18 juni 2020

Klaas Visser in diverse media

Er worden steeds meer schepen gebouwd met elektromotoren aan boord. ‘De samenleving vraagt steeds luider om emissieloos varen. Daardoor gaan ook steeds meer scheepsbouwers zich richten op emissieloze aandrijving van schepen’, zegt Klaas Visser.

01 juni 2020

Amir Zadpoor in diverse media

Een projectteam van wetenschappers actief in de Medical Delta regio test de eerste prototypes van een beademingsapparaat dat volledig bestaat uit standaardonderdelen. Deze onderdelen zijn bijna overal ter wereld lokaal voorradig en kunnen door honderden fabrikanten worden gemaakt. Daardoor kan de beademingsmachine in veel gevallen lokaal worden geassembleerd. Het ontwerp hoopt daarmee in te kunnen spelen op de vraag naar beademingsapparatuur en de logistieke problemen die er zijn ​​door een tekort aan specifieke onderdelen.

28 mei 2020

Jan Klein in diverse media

Volgens hoogleraar Jan Klein, autoriteit op gebied van patiëntveiligheid, neemt het aantal calamiteiten nauwelijks af.

25 mei 2020

Jinne Geelen in diverse media

Voor mensen die verlamd zijn en niet kunnen bewegen is communiceren moeilijk. Of kun je ook met je gedachten een computer aansturen?

15 mei 2020

Bart van Trigt in diverse media

Bart van Trigt onderzoekt hoe je blessures kunt verminderen bij sporters, en dan met name bij honkbal- en tennisspelers.

07 mei 2020

Frans van der Helm in Algemeen Dagblad

16 april 2020

Stefan Lampaert in Delta

De coronapandemie leidt tot grote tekorten aan beschermingsmateriaal, met name mondkapjes. Studenten en onderzoekers werken aan uitbreiding van testmogelijkheden.

06 april 2020

Arjo Loeve in diverse media

De plaats van een misdrijf wordt in de regel heel precies in kaart gebracht. Een nieuw, digitaal meetinstrument voorkomt dat daarbij sporen worden gewist.

12 maart 2020

Andrea Mangel in Delta

Een schip met 95 vrouwen voer afgelopen december naar Antarctica. Een van hen was promovenda Andrea Mangel Raventos. Wat beleefde ze daar en wat neemt ze mee naar Delft?

12 maart 2020

Maria Santofimia in Green Light

Experts van de TU Delft werken samen met een internationaal consortium aan een nieuwe martensitische staalsoort voor automotive toepassingen: QPInox-staal. Dit is net zo sterk als alle reguliere staalsoorten tot nu toe en – zoals de naam zegt – ‘inox’, dus roestvrij. Hoe dat kan, en wat dat betekent voor de recycling, vertelt professor Maria Santofimia Navarro.

09 maart 2020

Maarten van der Elst in diverse media

Willen we de zorg betaalbaar en bereikbaar houden dan hebben we technologie hard nodig. De invoer daarvan moet dan wel gebeuren op een manier die recht doet aan de waarden van patiënten.

20 februari 2020

Ruud Kortlever in Nemo Kennislink

Met duurzaam opgewekte elektriciteit fabrieken vergroenen. Als het aan Ruud Kortlever ligt draaien ook chemische fabrieken in de toekomst zo vele mogelijk op zonne- en wind-energie. Maar er zijn nog wel hobbels te nemen.

20 februari 2020

Pieter Jonker in NPO 3FM nieuws

Eindigen wij straks werkloos? Integendeel: Robotprofessor Pieter Jonker denkt dat we er vooral op vooruitgaan.

13 februari 2020

Hans Bussmann in ICT&Health

Het Erasmus MC en de TU Delft werken met enkele andere instellingen aan de ontwikkeling van een polsband die in combinatie met een smartphone-app patiënten na een beroerte thuis helpt revalideren.

10 februari 2020

Amir Zadpoor in C2W

Amir Zadpoor werkt aan een oplossing genaamd 4D-printing. Hij legt uit hoe het werkt: ‘We kweken eerst een platte laag weefsel uit stamcellen, dat zichzelf kan voorzien via diffusie. Pas als het weefsel een vaatsysteem ontwikkeld heeft, vouwen we het op tot een 3D-structuur. Je kweekt dus een vlak object tot een 3D-structuur gedurende een bepaalde tijd, vandaar ‘4D’ in de naam.'

10 februari 2020

Roos Oosting in Delta

Betaalbare operatiekamerapparatuur kan in Afrika veel levens redden. Helaas zijn er nog veel obstakels om deze te produceren. Case wil daar verandering in brengen.

10 februari 2020

Jenny Dankelman in Delta

Professoren van de TU Delft stapten tijdens Meet the Professor op de fiets naar Delftse basisscholen om een gastles te verzorgen. Delta volgde een les van juf Jenny Dankelman.

06 januari 2020

Dariu Gavrila in Trouw

Hoe ziet de techniek eruit in het jaar 2020? Daar is de afgelopen jaren veel over gezegd en geschreven, van zelfrijdende auto’s die het straatbeeld domineren, tot een netwerk met aan internet verbonden apparaten om ons heen. Wat is van die voorspellingen terecht gekomen?

06 januari 2020

Paulien Herder in diverse media

De TU Delft mag tien miljoen euro op de rekening bijschrijven. Afzender is de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het bedrag dient ter ondersteuning van onderzoek naar de grootschalige opslag van energie, een van de grote uitdagingen van deze tijd. Hoogleraar Energy Systems Paulien Herder van de TU Delft houdt er zich met haar onderzoeksteam dagelijks mee bezig, binnen het speciaal ingerichte consortium RELEASE.

12 december 2019

Rene Pecnik in Engineers Online

Rene Pecnik van de TU Delft krijgt een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro voor systematisch onderzoek op het snijpunt van thermodynamica, vloeistofmechanica en stralingswetenschappen. Pecnik wil geavanceerde hydrodynamische stabiliteits-analyse combineren met nieuwe multi-physics simulatie-tools en experimenten met infrarood-thermografie om nieuwe stromingsfysica in het superkritische gebied te identificeren en karakteriseren.

12 december 2019

Carlas Smith in Medical Xpress

Researchers at Delft University of Technology have combined two existing super-resolution microscopy techniques to create a new method.

10 december 2019

Barry Fitzgerald in diverse media

Barry Fitzgerald onderzoekt waar de normale wereld en de wereld met superhelden elkaar snijden. Het brengt hem ook op nieuwe wetenschappelijke ideeën.

09 december 2019

Klaas Visser in BNR

Ook schepen moeten steeds duurzamer, maar een schip zonder uitstoot bouw je niet in een dag. In deze uitzending horen we wat daar allemaal bij komt kijken. We gaan onder meer langs bij de innovatiedag van Nederland Maritiem Land.