Publiceer onderzoeksdata
Onderzoeksdata die zijn gegenereerd en verzameld voor een specifiek project hebben mogelijk nog meerwaarde naast de oorspronkelijke intentie. Als onderzoeksdata beschikbaar worden gesteld, bevordert dat de transparantie van het onderzoek en kunnen resultaten worden gereproduceerd en gevalideerd.
Steeds meer financiers eisen dat data die worden gegenereerd in het kader van projecten ‘open’ worden gepubliceerd. Daarnaast eisen sommige uitgevers nu dat data ter ondersteuning van gepubliceerde artikelen publiek beschikbaar moeten worden gesteld.
Meestal worden er alleen uitzonderingen gemaakt voor vertrouwelijke data, als deze niet voldoendekunnen worden geanonimiseerd.
Mogelijkheden voor het publiceren van onderzoeksdata zijn onder andere:
- In een repository of data-archief
Door onderzoeksdata in een data-archief of repository te deponeren, vergroot je de vindbaarheid van de data en voldoe je tegelijkertijd aan de vereisten uit het databeleid van je financier of tijdschriftuitgever. Re3data.org geeft een overzicht van data repositories. Als je al je data voor de lange termijn beschikbaar wil stellen, moeten deze toegankelijk, vindbaar en geschikt voor hergebruik worden gemaakt, op een stabiele locatie die kan worden geciteerd en waarover statistische gegevens kunnen worden verzameld. Speciaal daarvoor heeft de TU Delft het data-archief van 4TU.ResearchData.
Kijk op het pagina 'Publieren' voor meer informatie over hoe je onderzoeksdata op FAIR-vriendelijke wijze kan voorbereiden en publiceren voordat u ze in 4TU.ResearchData deponeert.
- Via de website van een project, afdeling of persoon
Dit zal op zichzelf waarschijnlijk niet voldoen aan de verwachtingen van financiers met betrekking tot het behoud van data voor de lange termijn. Idealiter deponeer je ook kopieën van de data in een data repository of data-archief.
- Als bijlage bij een tijdschrift De meest bekende vorm waarin data worden gepubliceerd is een traditioneel tijdschriftartikel met daarbij de achterliggende data. De data kunnen door het tijdschrift als aanvullend materiaal worden gehost of worden gedeponeerd in een externe repository. Aanvullend materiaal wordt steeds minder gebruikt, aangezien repositories als beter geschikt worden beschouwd voor het op lange termijn behouden en toegankelijk houden van data.
- Als beschrijving van je dataset in een datatijdschrift
Datapapers zijn academische publicaties van gemiddelde lengte met daarin een niet-technische beschrijving van een dataset, waarin de data in een onderzoekscontext worden geplaatst. Elke paper krijgt zijn eigen persistent identifier waarmee naar de auteur wordt verwezen.
- Een repository kiezen
Collega's van het Digital Competence Centre van de TU Delft hebben een handige flyer gemaakt om u wegwijs te maken in de beschikbare opties
Financiering ter ondersteuning van de publicatie van data
4TU.ResearchData heeft een fonds geïntroduceerd die steun biedt voor de publicatie van onderzoeksdata: het FAIR Data Fund, ter ondersteuning van het online beschikbaar stellen van waardevolle data.
Neem gerust contact op via library@tudelft.nl, we helpen je graag verder als je vragen hebt over het publiceren van data.
Op de RDM portal vind je informatie over het beheren van onderzoeksdata voor elk stadium van je onderzoek.