Masterclass 25 oktober
De toekomst van internationaal personenvervoer over het spoor
Op de middellange afstanden binnen Europa comfortabel, duurzaam en betaalbaar kunnen reizen: dat kan met de trein! Althans? Op dit moment wint het vliegtuig het nog vaak als reizigers hun trip gaan plannen. In december 2021 presenteerde de Europese Commissie dan ook een stevig actieplan voor verbetering van de internationale spoorverbindingen. Onderdeel hiervan is een mogelijke BTW-vrijstelling op internationale treintickets en nieuwe, snelle verbindingen. Daarnaast komt er een nieuw centraal boekingssysteem en betere dienstregelingen. Wat is hier allemaal voor nodig? En hoe kan IenW helpen?
Twee experts presenteren hun kennis en inzichten.
Dennis Huisman is werkzaam als bijzonder hoogleraar Openbaar Vervoer Optimalisatie aan de Erasmus School of Economics, Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Met zijn onderzoek richt hij zich op kwantitatieve methoden om de logistiek van het openbaar vervoer verder te verbeteren. Het gaat daarbij onder meer om het verbeteren van de kostenefficiency en het vergroten van de betrouwbaarheid van het reizen. Huisman combineert zijn aanstelling aan de EUR met zijn werk voor NS. Daar bekleedt hij de parttime positie van Expertise Manager Logistieke Processen binnen de afdeling Prestatieregie & Innovatie. In 2008 maakte hij deel uit van het NS-team dat de prestigieuze Franz Edelman Award Opent won. Deze staat ook wel bekend als de ‘Super Bowl’ binnen het vakgebied Operations Research. Tijdens de masterclass zal Huisman de mogelijkheden van treinvervoer op (middel)lange afstanden illustreren aan de hand van het Chinese hogesnelheidsnet. Vervolgens zal hij dit vergelijken met Europa en ingaan op de lessen die we uit deze vergelijking kunnen leren.
Rob Goverde is hoogleraar Railway Traffic Management & Operations bij de afdeling Transport & Planning, directeur van het Digital Rail Traffic Lab en leider van het thema Railway Systems van het TU Delft Transport Institute. Hij heeft een achtergrond in de wiskunde. Zijn onderzoek concentreert zich rond de planning en het beheer van spoorwegverkeerssystemen met als aandachtsgebieden veerkrachtig dienstregelingsontwerp, intelligent railverkeersmanagement en bijsturing, energiezuinig rijden, automatische treinen, en treinbeveiliging. Goverde doceert diverse spoorvakken in verschillende masteropleidingen. Hij begeleidt tal van MSc-studenten die afstuderen op het spoorvervoer alsmede promovendi. Hij coördineert ook het gezamenlijke BSc-programma Verkeer en Vervoer met de Beijing Jiaotong University (BJTU). Goverde is onder meer voorzitter van de International Association of Railway Operations Research. Tijdens de masterclass zal Goverde vooral ingaan op de interoperabiliteit op het Europese spoor.
Nadien volgt er eerste reactie vanuit de beleidsdirectie.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/ASA en TU Delft met medewerking van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Door: Dennis Huisman (EUR) en Rob Goverde (TUD)
Datum: 25 oktober
Tijdstip: van 15.00 tot 16.30 uur
!! Letop, je kunt hybride mee doen met deze MC: op locatie: The Hague Conference Centre New Babylon, Anna van Buerenplein 29, 2595 DA Den Haag.of via WebEx