Masterclass 15 december 2020
Biodiversiteit als basis
De biodiversiteit staat ernstig onder druk. De afname van de rijkdom aan dieren en planten gaat niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland snel. En dat terwijl biodiversiteit gerust de basis onder ons bestaan mag heten: essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving. Hoe kunnen we biodiversiteit weer versterken en we zijn daarvoor aan zet? En hoe kunnen we Nederlands verder ontwikkelen met meer oog voor biodiversiteit? Wat kan daarbij de rol van IenW zijn?
Twee experts uit de wereld van wetenschap leiden en wijden ons in. Aansluitend is er tijd voor vragen en discussie.
Louise Vet
is een bioloog, emeritus hoogleraar ecologie en oud-directeur van het Nederlandse Instituut voor ecologie (NIOO-KNAW). Naast haar wetenschappelijke loopbaan richt ze zich op de toename van het milieubewustzijn bij het grote publiek en de bevordering van milieuvriendelijke initiatieven. Haar onderzoek richtte zich op de ecologie en evolutie van plant-insect-relaties, mede gericht op de vormgeving van duurzame landbouw-agro-ecosystemen die gebaseerd zijn op de preventie van ziekten en plagen. Haar maatschappelijke betrokkenheid komt tot uiting in publiekslezingen, haar inzet voor een circulaire economie en heel concreet haar grote betrokkenheid bij het ontwerp van het nieuwe NIOO-gebouw, dat het meest duurzame laboratorium- en kantorencomplex in Nederland werd. Vet is in 2004 verkozen tot lid van de Koninklijke Nederland Akademie van Wetenschappen (KNAW). Ze won verschillende prijzen, waaronder de Britse Rank Prize for Nutrition (samen met Joop van Lenteren en Marcel Dicke) en de Gouden Piramide-staatsprijs voor excellent opdrachtgeverschap in de architectuur. In 2018 stond ze op nummer 1 van de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Tijdens de masterclass zal Louise Vet onder meer in gaan op het samenwerkingsverband van natuurorganisaties, boeren, wetenschappers, banken en bedrijven - het Deltaplan Biodiversiteitsherstel – dat werkt aan het herstel van biodiversiteit (zie www.samenvoorbiodiversiteit.nl) Ook zal zij aangeven welke rol IenW hierbij kan spelen.
Fransje Hooimeijer is Universitair Hoofddocent Milieutechnologie & Design aan de TU Delft. Ze studeerde Architectuur aan de Willem de Kooning Academie en Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 1997 werkt ze als zelfstandig onderzoeker op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Naast verschillende publicaties en exposities heeft ze onderzoek gedaan voor overheden en zakelijke klanten. Ze promoveerde in 2011 in de stedenbouw aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft op het proefschrift over de relatie tussen waterbeheer en stedenbouw. Van 2009-2012 werkte ze als onderzoeker bij de TU Delft en bij TNO, waar ze onderzoek deed naar de technologie van stedelijke ontwikkeling in het licht van klimaatverandering en de energietransitie. Een van haar belangrijkste onderzoeksthema's is de integratie van het ondergrondse systeem in bovengrondse ruimtelijke ontwikkeling. Sinds 2012 doorlopend onderzoek en onderwijs aan de TU Delft naar systeemintegratie van technische systemen van stedelijke ontwikkeling in nationale en internationale context. Ze is gespecialiseerd in interdisciplinaire ontwerpprocessen, methoden, tools en theorie en brengt dit over naar studenten en praktijk. Tijdens de masterclass zal zij vooral ingaan op de vraag hoe biodiversiteit kan worden meegenomen in ontwerpprocessen en welke rol IenW daarbij kan spelen.
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.
Door: Louise Vet (NIOO-KNAW) en Fransje Hooimeijer (TUD)
Datum: 15 december 2020