Masterclass 10 juni 2021

Klimaat, droogte en stad

De laatste jaren is het in Nederland steeds droger geworden. Iedereen krijgt direct of indirect met de consequenties hiervan te maken: denk aan verzakkingen van huizen en dijken, zoetwatertekorten, en toenemende schade aan de natuur met ook weer alle gevolgen van dien. Wat is er precies aan de hand, hoe raakt het onze bebouwde omgeving en wat doet IenW – en kan IenW nog meer doen – om de droogteproblematiek te lijf te gaan?

Twee experts leiden en wijden ons in. Aansluitend is er tijd voor vragen en discussie.

Niko Wanders is hydroloog, studeerde in Wageningen en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Daarna heeft hij twee jaar aan Princeton University in de Verenigde Staten gewerkt, waar hij met een NWO-Rubicon-fellowship een voorspellingssysteem voor seizoensgebonden droogte ontwikkelde. Momenteel is hij werkzaam als Assistent Professor Hydrologische Extremen aan de Universiteit Utrecht, waar hij werkt aan droogte, klimaatverandering en hydrologische modellering. In 2017 ontving hij een NWO-VENI-subsidie ter ondersteuning van zijn onderzoek naar de effecten op droogte van reservoirbeheer in grootschalige stroomgebieden. In 2018 ontving hij de NWO-Vening Meinesz-prijs en in 2020 de KNAW Early Career Award, voor zijn onderzoek naar de voorspelbaarheid van overstromingen en droogtes op week- en seizoensschalen. 
Tijdens de masterclass zal Niko Wanders vooral ingaan op de hydrologische achtergronden van droogte en de gevolgen hiervan in Nederland.

Frans van de Ven is expert-adviseur Stedelijk Land & Waterbeheer van Deltares en universitair hoofddocent Stedelijk Waterbeheer aan de Technische Universiteit Delft. Hij is gepromoveerd in hydrologie en leidt wereldwijd onderzoek naar het creëren van duurzame steden om ze klimaatbestendig en bodemdalingsvrij te maken. Hierbij gaat het onder meer om onderzoek naar verbeterde concepten voor stedelijk waterbeheer, zoals blauwgroene en hybride oplossingen, en manieren om stedelijke planning te ondersteunen met informatie.
Van de Ven studeerde Land & Water Management in Wageningen en werkte lange tijd  bij het RIZA (Rijkswaterstaat), waar hij onder meer betrokken was bij het Nationaal Onderzoekprogramma Verdroging en  bij het programma ‘Leven met Water’. In 2008 maakte hij de overstap naar Deltares Sinds 1986 is Van de Ven voor een deel van zijn tijd werkzaam bij de TUD. Zijn onderzoeksgebieden zijn onder meer regenwaterafvoer en infiltratieprocessen, ontwerp van afwateringsvoorzieningen, stedelijk waterkwaliteitsbeheer, bouwrijp maken van terreinen en klimaatbestendig stedelijk waterbeheer. 
Tijdens de masterclass zal Frans van de Ven vooral ingaan op de impact van droogte op stedelijk gebied. Hij zal voor zover mogelijk ingaan op de vele technische en bestuurlijke vragen die er in de praktijk leven rond het droogte-bestendig (her-)inrichten van steden en de rol van de waterbeheerder bij de aanpak van deze problematiek.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.

Door: Niko Wanders (UU) Frans van de Ven (TUD / Deltares)
Datum: 10 juni 2021
Tijdstip: van 15.00 tot 16.30 uur 
Locatie: online, u ontvangt een WebEx-link van ons

INSCHRIJVEN