Inspiratie Masterclass 2 juli 2024

Flattening the curve (2)

YOU CAN JOIN ONLINE

Microsoft Teams Heeft u hulp nodig?

Nu deelnemen aan de vergadering

Vergadering-id: 390 970 197 331

Wachtwoordcode: 3C2ELP


Deelnemen op een apparaat voor videovergaderingen

Tenantsleutel: rijksoverheid@m.webex.com

Video-id: 128 558 663 8

___________________________________________________

IenW/ASA-INSPIRATIE MASTERCLASS

In samenwerking met TU Delft

Flattening the curve (2)

Circulair vernieuwen van kunstwerken

Dit is de tweede masterclass in een kleine serie over de enorme renovatie- en vervangingsopgave van de infrastructuur waaraan Rijkswaterstaat en andere infrabeheerders werken. Zo’n 64.000 bruggen, tunnels, sluizen en viaducten moeten worden vernieuwd. Hoe kunnen we dit zo circulair mogelijk doen met het oog op bijvoorbeeld schaarser wordende grondstoffen? Welke lastigheden kleven hieraan – qua materialen, sector en organisatiedynamiek? En hoe lossen we die op? Tijdens deze voor zowel uitvoerders als beleidsmakers interessante inspiratiesessie delen drie onderzoekers hun expertise.

Ester van der Voet is emeritus hoogleraar duurzaam grondstofgebruik aan de Universiteit Leiden. Binnen het vakgebied Industriële Ecologie is zij gespecialiseerd in methodologieontwikkeling: levenscyclusanalyse, materiaalstroomanalyse, stofstroomanalyse en de ontwikkeling van indicatoren voor milieudruk en grondstofgebruik. Deze methodieken past ze toe op verschillende actuele gebieden, vooral binnen de biobased en circulaire economie. Ze heeft twee MSc-programma's in Industriële Ecologie geïnitieerd en veel onderzoeksprojecten uitgevoerd voor de EU en in andere internationale consortia. Ze is lid van het International Resource Panel van het United Nations Environment Programme. Tijdens de masterclass zal zij ingaan op de materiële aspecten van het circulair vervangen en vernieuwen van kunstwerken en infrastructuur. 

Sanne Bours heeft een achtergrond in de innovatiewetenschappen en bereidt een proefschrift voor over innovatiebeleid binnen duurzaamheidstransities aan het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht. Aan dit instituut werkt zij ook als docent en onderzoeker. In 2022 deed ze in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving en in samenwerking met Rijkswaterstaat een zogenoemde missie-gedreven innovatiesysteemanalyse, ter ondersteuning van de transitie naar een circulaire grond-, weg en waterbouwsector. Tijdens de masterclass zal zij ingaan op de sectorale aspecten van het circulair aanpakken van de vervangingsopgave.

Tom Coenen is werkzaam als universitair docent bij de afdeling Civiele Techniek en Management van de Universiteit Twente. Hij is in mei 2024 gepromoveerd op het proefschrift ‘Governing the mission-oriented transition towards a circular infrastructure sector: From ideals to new socio-technical systems’. Dit is ook het onderwerp waarover hij onderwijs geeft en onderzoek doet. Tijdens de masterclass zal hij ingaan op de governance van transities en dan specifiek de organisatie-aspecten. Hij zal daarbij ook actuele casussen uit de praktijk van Rijkswaterstaat gebruiken.

Programma

Eerst houden de drie onderzoekers een inleiding. Vervolgens is er een korte reflectie door Mandy Willems, senior adviseur bij Rijkswaterstaat op het gebied van onder meer de monitoring van circulaire innovaties en transitie. Daarna is er gelegenheid voor vragen en discussie met de zaal. Na afloop kun je informeel verder praten bij een drankje. De sessie is ook als niet-interactieve webcast te volgen.

SamengevatSprekers: Ester van der Voet (Universiteit Leiden), Sanne Bours (Universiteit Utrecht) en Tom Coenen (Universiteit Twente)
Datum: 2 juli 2024
Tijdstip: van 15:00 tot 17:00 uur 
Locatie: New Babylon en online

REGISTEREN