Masterclass 19 maart 2018
De opkomst van een meer gedigitaliseerde wereld, een gestaag voortgaande energietransitie en een zich ontwikkelende circulaire economie hebben gevolgen voor de logistiek: zowel op internationaal als nationaal als stedelijk niveau. Ook de zogenoemde Nieuwe Zijderoute zorgt voor veranderingen. Wat betekenen deze externe ontwikkelingen en logistieke innovaties voor de Rotterdamse haven en voor de algehele concurrentiepositie van Nederland? En voor de sector zelf? Welke uitdagingen voor kennis en beleid liggen er?
Twee experts uit de logistieke onderzoekswereld leiden en wijden ons in.
Albert Veenstra is hoogleraar International Trade Facilitation & Logistics aan de Technische Universiteit Eindhoven en sinds oktober 2014 wetenschappelijk directeur van Dinalog. Dinalog speelt een centrale rol in de Topsector Logistiek, met name bij het vormgeven en uitvoeren van de onderzoeksagenda en de besluitvorming rondom onderzoeksprojecten in het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) voor de logistieke sector. Veenstra is zowel als consultant (een periode bij TNO) als ook als wetenschapper betrokken bij een groot aantal projecten in Nederland, Europa, Brazilië en China op het gebied van marktontwikkeling, vlootontwikkeling, informatiemanagement in supply chains en logistiek en de ontwikkeling van synchromodale netwerken in het achterland. Hij is lid van verschillende adviescommissies voor de EU en andere gremia.
Tijdens de masterclass zal Veenstra een overzicht geven van innovaties die de logistieke sector ingrijpend gaan veranderen. Hij zal daarbij ingaan op de manier waarop de logistieke sector kan bijdragen aan de klimaatdoelen, en op de manier waarop de logistieke sector veranderingen adopteert. Veenstra zal deze ontwikkelingen verbinden met de agendering van onderzoek en activiteiten in de Topsector Logistiek, de Nationale Wetenschapsagenda, en het recent afgesloten kennis- en innovatiecontract met de Topsectoren.
Lóri Tavasszy is hoogleraar Freight and Logistics aan de Technische Universiteit Delft. Tot september 2016 combineerde hij zijn wetenschappelijke werk met een aanstelling als Principal Scientist bij TNO. Tavasszy is gespecialiseerd in modellering en beleidsanalyse van het goederenvervoer. Internationaal is hij actief voor het World Conference for Transport Research, het Europese Logistieke Platform ALICE, de US Transportation Research Board en in projecten voor de OECD/ITF en de Wereldbank.
Tijdens de masterclass zal Tavasszy ingaan op de impact van veranderende wereldwijde transportstromen als gevolg van o.a. de Nieuwe Zijderoute (OBOR). China is bezig met een opmars en ontsluit belangrijke transportroutes. Dit kan effecten hebben op de transportstromen door Nederland. Men is tot nu toe echter weinig gericht op de risico’s en kansen hiervan. De nieuwe routes zijn mogelijk interessant voor de havens en achterlandcorridors, zeker in het geopolitieke schaakspel. Hoe kan Nederland/IeW hierin meebewegen? Hoe kunnen kansen in kaart worden gebracht?
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.
Door: Albert Veenstra (TUE) en Lóri Tavasszy (TUD)
Datum: 19 maart 2018
Tijdstip: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
Locatie: Campus Den Haag, Turfmarkt 99, Den Haag, zaal 3.60