Masterclass 5 september 2017

Duurzame(re) luchtvaart in een circulaire economie?

Dat vliegen een slechte impact heeft op het milieu is genoegzaam bekend. Dit bewustzijn leidt echter niet tot minder vliegverkeer. Integendeel: het vliegverkeer groeit gestaag door. Hoe groot is het probleem? Wat zijn de verwachtingen? En hoe kunnen vliegverkeer en het functioneren van een luchthaven duurzamer worden? Welke rol hebben luchthavens en vliegmaatschappijen hierin? Welke rol kan de luchthaven(regio) spelen in de stap naar een meer circulaire economie?

Twee experts leiden en wijden ons in.

Ing. Paul Peeters is lector duurzaam vervoer en toerisme aan de NHTV Breda. Hij is daar verantwoordelijk voor het Centre for Sustainability, Tourism and Transport (CSTT) en gespecialiseerd in de milieueffecten van toerisme in het algemeen en de relatie met klimaatverandering in het bijzonder. Peeters is opgeleid als vliegtuigbouwkundig ingenieur en werkte als ontwerper onder andere aan de ontwikkeling van de Fokker 50 en de Fokker 100 op Schiphol-Oost. Daarna deed hij onderzoek naar windturbines bij het ECN in petten. Vervolgens deed hij lange tijd onderzoek naar verkeer en vervoer en milieu, onder andere vanuit zijn eigen adviesbureau. Hij schreef meer dan 150 professionele en wetenschappelijk artikelen en boekhoofdstukken en is gastredacteur van twee verschillende internationale wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van (duurzaam) toerisme. Ook schreef hij mee aan het hoofdstuk vervoer van het laatste IPCC-rapport. In november hoopt hij zijn proefschrift over duurzaam toerisme met betrekking tot klimaatverandering in internationaal perspectief te verdedigen. Peeters is ook lid van Het Groene Brein, een netwerk van meer dan honderd Nederlandse wetenschappers die een nieuwe duurzame economie ontwikkelen door hun kennis door te geven aan de industrie, het onderwijs en de overheid. Peeters zal tijdens de masterclass vooral ingaan op de effecten van het groeiende vliegverkeer op klimaatverandering, de vraag hoe deze negatieve effecten voldoende verminderd kunnen worden en de cruciale rol die luchthavens daarbij zouden kunnen spelen.

Dr. David Peck is onderzoeker en docent aan de Technische Universiteit Delft waar hij zich bezighoudt met circulair ontwerpen en zogenoemde kritieke materialen. Peck is manager van het gezamenlijke Centre for Sustainability (CfS) van de Technische Universiteit Delft, de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het CfS richt zich op middelen, circulariteit en steden. Ook is Peck universiteitsleider van het Ellen MacArthur Foundation pioniersprogramma (gericht op een versnelling van de transitie naar een circulaire economie)en vertegenwoordigt hij daarin alle faculteiten van de TUD. Peck is tevens senior mentor binnen het scholingsprogramma Schmidt-MacArthur. Ook leidt hij het TUD-deel van het langjarig EU-programma ‘KIC EIT Raw Materials’ rond grondstoffen: hierin staan duurzame exploratie, extractie, verwerking, recycling, herproductie en vervanging centraal, met het oog op het sluiten van de kringloop. Peck zal tijdens de masterclass vooral ingaan op circulair ontwerpen in relatie tot luchtvaart en de luchthaven(regio).

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenM en TUD, met medewerking van NHTV Breda. Prof. dr. ir. Vincent Marchau is dagvoorzitter. De masterclass is onderdeel van de IenM Summerschool 2017 en vindt daarom ook plaats op een afwijkende locatie. Deze masterclass is bovendien deels in het Engels vanwege de deelname van David Peck.

Door: Paul Peeters (NHTV Breda) en David Peck (TUD)
Datum: 5 september 2017