Masterclass 12 december 2017

Consumentengedrag verduurzamen: wat werkt wel en niet?

IenW werkt aan de verduurzaming van de samenleving, zoals de transitie naar een circulaire economie. Hiervoor is het essentieel om ook het gedrag van consumenten te verduurzamen. Welke recente inzichten uit de gedragswetenschappen zijn hierbij inzetbaar voor beleid? Als je mensen wilt aanzetten om duurzamer te consumeren: wat werkt er dan wel en wat werkt niet? En welke gevolgen heeft deze kennis voor de rol en het instrumentarium van IenW?

Twee experts leiden en wijden ons in.

Linda Steg is hoogleraar Omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Zij is gespecialiseerd in het verklaren van milieugedrag, waaronder energieverbruik en autogebruik. Daarnaast doet ze onderzoek naar zijn de acceptatie en de effecten van milieubeleid, duurzame energietransitie, klimaatverandering. Ze kijkt daarbij vooral naar de rol die waarden en intrinsieke motivatie spelen in het milieugedrag van mensen. Steg zal tijdens de masterclass vooral ingaan op wat mensen motiveert om bij te dragen aan duurzaam consumeren, en welke maatregelen effectief kunnen zijn om duurzaam gedrag te stimuleren.

Jan Schoormans is hoogleraar Consumentenonderzoek en -gedrag aan de Technische Universiteit Delft. Hij is sinds 1991 verbonden aan de School of Industrial Design Engineering van de TU Delft.
Zijn specialisatie is het voorspellen van de reactie van consumenten op nieuwe producten en diensten.
Schoormans zal tijdens de masterclass vooral ingaan op hoe minder duurzaam gedrag vermeden kan worden door gebruik te maken van de juiste nieuwe producten en services. 

Een eerste reactie op de beide sprekers wordt gegeven door Frank Dietz, directeur Duurzame Ontwikkeling  van het PBL. Hij is onder meer verantwoordelijk voor kennis over strategieën voor verduurzaming en een meer circulaire inrichting van de economie, en methoden voor ex ante en ex post beleidsevaluatie, zoals MKBA’s, voetafdrukken, economische modellering, institutionele en gedragseconomische analyses.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft, met medewerking van de Rijksuniversiteit Groningen, het PBL en het Behavioural Insight Team (BIT) van IenW. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.

Door: Linda Steg (RUG), Jan Schoormans (TU Delft) en Frank Dietz (PBL)
Datum: 12 december 2017
Tijdstip: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
Locatie: IenW, Rijnstraat 8, zaal 02.D.075 (multi purpose room)

VERSLAG, FILM & FOTOS