Archief
03 december 2018
Top Grant Module 2 for Huijuan Wang
Huijuan Wang will receive an NWO Top Grant Module for "Interaction Spreading Processes on Interdependent Social Networks".
30 november 2018
Opening HollandPTC
Op vrijdag 30 november vindt in museum de Prinsenhof in Delft de feestelijke openingsviering van HollandPTC plaats. Sinds kort worden in het poliklinische centrum HollandPTC - gevestigd op de campus van de TU Delft - patiënten behandeld met protonentherapie, een voor Nederland nieuwe vorm van radiotherapie tegen kanker. Parallel aan deze behandelingen werkt TU Delft in HollandPTC samen met de medische centra LUMC en Erasmus MC aan innovaties in de zorg voor kankerpatiënten. Behandeling, onderwijs en onderzoek gaan hand in hand om tot betere en verantwoorde zorg te komen.
29 november 2018
Passionate about science communication? We’re looking for FameLab candidates!
If you think you can explain a scientific concept, on stage, to a general audience in just 3 minutes - or if you want to learn how to do this! - , then register for the TU Delft FameLab heat.
20 november 2018
Nieuwe 3D-echotechniek verbetert diagnose van vaatziekten
EWI is betrokken bij twee onderzoeksprogramma’s die van start mogen gaan in het zogeheten ‘Perspectief voor de Topsectoren’-programma.
16 november 2018
Baljinnyam Sereeter wins drone at PowerWeb’s PhD poster contest 2018
On 13 November the PowerWeb PhD poster contest 2018 took place at X Delft. The judges subscribed all 20 posters as high level and great passion at every 2 minute pitch. The clarity to explain your research in such a short time is a challenge, but they all did very well. First prize winner is Baljinnyam Sereeter, second prize is for Nils van der Blij and last but especially according to the audience, not least: at third place Kaikai Pan.
15 november 2018
Arjan Cornelissen wint ASML afstudeerprijs voor Wiskunde
Arjan Cornelissen is voorgedragen bij de KHMW en de winnaar geworden van de ASML afstudeerprijs voor wiskunde.
14 november 2018
Responsible Internet of Things Data Research
Alessandro Bozzon en Christoph Lofi gaan samen met design wetenschappers onderzoeken hoe ‘human activity data’ ethisch en verantwoord gebruikt kan worden in onderzoek.
13 november 2018
Timisoara verleent eredoctoraat aan professor Pavol Bauer
Op vrijdag 9 november is Pavol Bauer benoemd tot Honorary Professor aan de Polytehnica University Timisoara in Roemenië.
08 november 2018
DIAM first and third posterprize winners - Woudschoten Conference 2018
29 oktober 2018
EU kent QuTech-consortium tien miljoen euro toe voor versnelde ontwikkeling quantuminternet
Vandaag kondigde de Europese Commissie aan dat haar Quantum Flagship Programme tien miljoen euro zal bijdragen aan de ontwikkeling van een blauwdruk voor een toekomstig quantuminternet.
03 oktober 2018
De balans vinden tussen transparantie en bediening bij muziekaanbevelingen
Bij aanbevelingssystemen voor muziek is het belangrijk dat de bedieningsopties voor de gebruiker zodanig worden ontworpen dat de waargenomen kwaliteit van de aanbevelingen hand in hand gaat met een acceptabele cognitieve belasting, dat concludeert TU Delft-onderzoeker Nava Tintarev. Zij presenteerde deze bevindingen en haar onderzoek, waarbij gebruik werd gemaakt van de Spotify API, op woensdag 3 oktober tijdens de ACM Conference on Recommender Systems in Vancouver.
29 september 2018
Exoskelet van studenten TU Delft wint internationale Cybathlon
Zaterdag 29 september won het nieuwe exoskelet, de MARCH III, van het Delftse studententeam Project MARCH de internationale obstakelrace voor exoskeletten: de Cybathlon Experience in Düsseldorf. Teams uit verschillende landen streden tegen elkaar in deze test voor robotische harnassen ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie. Samen met ‘piloot’ Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, behaalde de MARCH III de snelste tijd en het hoogste aantal punten. Dankzij verbeteringen aan het pak en intensieve training van de piloot wist het team de obstakelbaan met vier verschillende obstakels in net geen 9,5 minuut succesvol af te ronden. Vooral op zelfstandig gebruik gooide het team hoge ogen.
27 september 2018
UMO van start: onderzoek naar mobiliteit in stedelijke gebieden
Het project Urban Mobility Observatory (UMO) krijgt een bedrag van € 1.950.000 uit het programma NWO-groot, bedoeld voor de bouw van grote ondersteunende wetenschappelijke faciliteiten. UMO gaat uitgebreid en langdurig data verzamelen over mobiliteit in Nederlandse steden.
24 september 2018
Delfts maanwagentje naar de maan
De TU Delft werkt samen met het bedrijf Stellar Space Industries om een zogenoemde ‘Rover’ op de maan te laten lopen.
24 september 2018
KNAW koos Kofi Makinwa als nieuw lid
Prof. dr. Kofi Makinwa, hoogleraar Elektronische Instrumentatie en voorzitter van de afdeling Micro-elektronica van de faculteit EWI, is geselecteerd als nieuw lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op basis van hun wetenschappelijke prestaties. De nieuwe leden van de academie worden in september geïnstalleerd.
16 september 2018
Studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets
Wielrenster Lieke de Cock heeft afgelopen zondag het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door eerder in de week met 120 km/u door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in de VeloX 8 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam.
12 augustus 2018
Van Leeuwenhoek lezing over Intieme Technologie
Intieme technologie zoals quantified self, mobiele apps om locatie te delen, sociale media, high-tech kleding en gedragsondersteunende technologie zoals smart homes komen steeds “dichterbij” in ons dagelijks leven. Deze digitale technologieën hebben veel (potentiële) voordelen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van onze gezondheid, efficiëntie, veiligheid en verbinding met andere mensen.
09 augustus 2018
Energy for Refugees installeert zonnepanelen in Lesbos
Het doel van Energy for Refugees is om duurzame, betrouwbare en goedkopere energie te brengen bij mensen die het het hardst nodig hebben.
30 juli 2018
Meer inzicht in kwaliteit Twitterdiscussies door wetenschappelijk onderzoek
Een interdisciplinair team van onderzoekers van de Universiteit Leiden, Syracuse University, Bocconi University en TU Delft heeft een beurs van Twitter ontvangen om onderzoek te doen naar en tools te ontwikkelen waarmee gedrag kan worden geïdentificeerd dat een bedreiging vormt voor de kwaliteit van discussies op dat socialemediaplatform. In het team gaat Nava Tintarev, die als onderzoeker verbonden is aan de TU Delft, de aanwezigheid van echokamers beoordelen.
25 juli 2018
Prof. dr. Marcus Specht benoemd tot wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Education and Learning
Per 1 september 2018 is Prof. dr. Marcus Specht benoemd tot wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Education and Learning (CEL) en Hoogleraar voor de leerstoel ‘Digital Education’ bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft.
24 juli 2018
Steeds meer robots helpen kinderen in het ziekenhuis
In een ziekenhuis word je meestal geholpen door een dokter of verpleger, maar in steeds meer ziekenhuizen kun je nu ook een robot verwachten. Bijvoorbeeld eentje die je vermaakt in de wachtkamer of eentje die je alles leert over een ziekte. Artsen willen er op die manier voor zorgen dat een bezoek aan het ziekenhuis minder vervelend wordt.
22 juli 2018
Artificial Intelligence; De computer als brein
Een van de grootste beloftes in de ontwikkeling van de technologie is wel artificial intelligence (AI). Het lijkt ver weg, maar er is een grote kans dat u er in het dagelijks leven vaker gebruik van maakt dan u denkt. Zoeken in Google, praten tegen Siri op uw iPhone of kijktips op Netflix zijn allemaal vormen van kunstmatige intelligentie. Het interpreteren van data, herkennen van patronen en matchen van gegevens liggen daar aan ten grondslag.
19 juli 2018
Veni toegekend aan Robbert Krebbers
De VENI is toegekend voor zijn onderwerp: Geverifieerde programmeertaal-interactie.
19 juli 2018
Veni toegekend aan Cynthia Liem
De VENI is toegekend voor haar onderwerp: Aanbevelingen voor perspectiefverbreding.
16 juli 2018
Zeven Veni’s voor Delftse onderzoekers
NWO heeft de Veni-laureaten voor 2018 bekendgemaakt. Daaronder zijn zeven wetenschappers van de TU Delft.
16 juli 2018
TU Delft van start met top onderzoeksfaciliteit toekomstig energiesysteem
Dit lab wordt een unieke faciliteit waar toponderzoek naar systeemintegratie in het energiesysteem plaats vindt.
04 juli 2018
Toename van extreme zeewaterstanden langs de kust wereldwijd verwacht
Klimaatverandering zal leiden tot een toename in extreme zeewaterstanden, en daarmee tot hogere overstromingsrisico’s voor kustgebieden. Een internationaal team bestaande uit onderzoekers uit Italie, Griekenland, Engeland en Nederland (TU Delft / Deltares) publiceerden hier onlangs over in Nature Communications.
04 juli 2018
Gloednieuwe workshop: Wiskunde Toegepast in vervoers- en verkeerssystemen
Wiskundigen en verkeerskundigen worden uitgedaagd om het 'andere' onderzoeksveld te ontdekken.
01 juli 2018
Subsidie voor het maken van het ‘slimste stukje Noordzee’
Voor de kust van Den Haag, net buiten de haven van Scheveningen, komt een geavanceerd testgebied van 10 x 10 zeemijl (= ongeveer 185 voetbalvelden). Dit gebied is uniek in de wereld. Onder andere Delft Data Science (DDS) onderzoekers Anna Vilanova en Elmar Eisemann krijgen de mogelijkheid om binnen dit ‘slimste stukje Noordzee’ hun onderzoek verder te brengen.
22 juni 2018
Geurt Jongbloed verkozen tot IMS Fellow
Het Institute of Mathematical Statistics heeft twintig nieuwe Fellows gekozen.
19 juni 2018
Peter Palensky nieuwe hoofdredacteur van het IEEE-tijdschrift voor Industriële Elektronica voor 2019-2021
18 juni 2018
Prof.dr. J.M. Aarts overleden
Op donderdag 14 juni 2018 is prof.dr. Jan Aarts overleden.
15 juni 2018
Start test in living lab: waterstofgas als alternatief voor aardgas
Geen aardgas meer binnen de bebouwde omgeving, maar groen waterstofgas. Of dat een praktisch bruikbare oplossing is, wordt met medewerking van netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep en Stedin onderzocht bij The Green Village.
14 juni 2018
Towards a sensible digital society
Wiskunde, elektrotechniek en informatica staan aan de basis van onze moderne technologie en daarmee aan de basis van oplossingen voor de grote uitdagingen van deze eeuw. Dat schept mogelijkheden, maar ook verantwoordelijkheden. “We moeten ons er als ingenieurs rekenschap van geven dat de digitale samenleving niet alleen maar zegeningen met zich meebrengt,” aldus professor John Schmitz, decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Op 15 juni geeft hij zijn intreerede.
12 juni 2018
Delftse studenten met autonoom varende boot naar Florida
Van 18 tot en met 24 juni 2018 doet team ‘Trident Delft’ mee aan de zogenoemde RoboBoat-wedstrijd in Daytona (Florida), met studententeams van over de hele wereld. Het team van zes studenten van de TU Delft heeft een boot gebouwd die autonoom kan varen en daarnaast bepaalde taken kan uitvoeren. Zij presenteerden in januari het eerste prototype van de Trident bij de afronding van de minor Robotics van de TU Delft. In de maanden daarna hebben zij de boot klaargestoomd voor deelname aan de RoboBoat-wedstrijd in Florida.
07 juni 2018
TU Delft bouwt mee aan een digitale identiteit voor op de telefoon
Naast je paspoort en rijbewijs, ook een toepassing op je telefoon, waarmee je snel en veilig je identiteit kunt aantonen met nog meer privacy-mogelijkheden. TU Delft heeft - samen met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), IDEMIA (de huidige producent van Nederlandse paspoorten) en advocatenkantoor CMS, en binnen het verband van de Dutch Blockchain Coalition - een eerste prototype ontwikkeld voor een digitaal stempel dat deze functie op termijn mogelijk kan vervullen. Deze digitale identiteit is gebaseerd op Delftse innovatieve blockchain-technologie, de zogenaamde Trustchain. Het prototype is gedemonstreerd tijdens een BZK-bijeenkomst op 7 juni. Na de zomer gaat in twee gemeenten een gebruikersproef met deze techniek van start.
04 juni 2018
TU Delft en Ripple gaan samenwerken om innovatie in blockchains & cryptovaluta te versnellen
Delft – 4 juni 2018 Vandaag maakte de Technische Universiteit Delft bekend te zullen deelnemen aan het University Blockchain Research Initiative, een nieuw programma dat door Ripple in het leven is groepen ter ondersteuning van academisch onderzoek, technische ontwikkeling en innovatie op het gebied van blockchains, cryptovaluta en digitale betalingen.
01 juni 2018
Vijf Vidi’s voor TU Delft: van zigzaggen door rekenbarrières tot kleiachtige orthopedische implantaten
NWO heeft aan vijf onderzoekers van de TU Delft een Vidi-beurs van 800.000 euro toegekend. Met hun Vidi-beurs kunnen zij een onderzoeksgroep opzetten om een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen.
30 mei 2018
Ionica Smeets Alumnus van het Jaar 2018 van de TU Delft
Wiskundige en Hoogleraar Wetenschapscommunicatie Ionica Smeets is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2018. Dat besloot de jury bestaande uit Tim van der Hagen (voorzitter College van Bestuur TU Delft) en Michael Wisbrun (voorzitter Universiteitsfonds Delft), op voordracht van de Delftse faculteit EWI waar Ionica Smeets in 2005 afstudeerde in de Technische Wiskunde.
28 mei 2018
Delftse studententeams bestrijden elkaar met zelfgebouwde robokarts
Vallende slagbomen, een slingerende hamer of voorwerpen op de racebaan: alles om je tegenstander te hinderen. Op woensdag 30 mei strijden Delftse studententeams tegen elkaar met hun zelfgebouwde radiografische bestuurde karts om te kijken wie in 7 minuten de meeste rondjes kan afleggen op een slalomparcours.