Zeven Veni’s voor Delftse onderzoekers
NWO heeft de Veni-laureaten voor 2018 bekendgemaakt. Daaronder zijn zeven wetenschappers van de TU Delft. De Veni’s zijn bedoeld om gepromoveerde onderzoekers gedurende drie jaar hun ideeën verder te laten ontwikkelen. De zeven laureaten en hun onderwerp:
ACMI: een nieuw hulpmiddel om de complexiteit van het menselijk lichaam te onderzoeken
Jeremy Brown (faculteit TNW)
Medische beeldvorming is een cruciaal instrument in ons streven ziekten beter te begrijpen, voorkomen en behandelen. Dit onderzoek zal een nieuwe moleculaire beeldvormingsmethode opleveren die tegelijkertijd meer dan drie biologische processen kan volgen met hoge resolutie en gevoeligheid. Hiermee kunnen artsen betere behandelingen ontwikkelen voor agressieve ziekten, zoals kanker.
Interfaces in innovatieve hybride betonconstructies voor de toekomst
Mladena Luković (CiTG)
Betonconstructies voldoen niet aan de maatschappelijke behoeften: korte bouwtijd, weinig onderhoud en milieuvriendelijk. Innovatieve systemen zijn nodig. Hybride constructies, die innovatief en traditioneel beton combineren, zijn de toekomst. Interfaces bepalen hun kwaliteit. Dit onderzoek betreft de fundamenten van interfaces, met invloed voor bestaande hybride systemen, versterking en reparatie.
Superresolutie-microscopie in levend weefsel
Carlas Smith (3mE/TNW)
Superresolutie-microscopie in levend weefsel is essentieel voor ons begrip van ziekten en ontwikkeling van behandelmethoden. Maar beeldvorming van levend weefsel is met bestaande technieken niet mogelijk. De onderzoeker combineert optica en informatie-aspecten voor maximalisatie van de opgenomen informatie-inhoud van een microscoop, en bereikt zo beeldvorming met nanometer-resolutie in levend weefsel.
Moleculaire sensoren voor de studie van zachte materialen
Georgy Filonenko (TNW)
De robuustheid van zachte materialen hangt af van hoe hun componenten bewegen en met elkaar omgaan. Er worden nieuwe moleculaire sensoren ontwikkeld om dergelijke bewegingen en interacties te visualiseren als leidraad voor rationeel ontwerp van zachte materie.
Geverifieerde programmeertaal-interactie
Robbert Krebbers (EWI)
Software-systemen bestaan uit vele componenten die geschreven zijn in verschillende programmeertalen. De correctheid van een softwaresysteem is afhankelijk van correcte interactie tussen deze componenten. Dit project gaat wiskundige methoden ontwikkelen om de correctheid van interactie tussen software-componenten te verifiëren.
Aanbevelingen voor perspectiefverbreding
Cynthia Liem (EWI)
Aanbevelingssystemen zijn noodzakelijk geworden om gebruikers wegwijs te maken in grote digitale collecties. Hedendaagse aanbevelingsalgoritmen focussen sterk op de herhaling van eerder waargenomen successen, wat leidt tot ongewenste perspectiefvernauwing. In dit project worden daarom alternatieve aanbevelingsalgoritmen onderzocht die functioneren als curatoren, en geleidelijk toenemende digitale perspectiefverbreding in de collecties stimuleren.
Algoritme-ontwikkeling voor de volgende generatie radiotherapie: foutenreductie tijdens behandeling van kanker met protonen en fotonen
Zoltán Perkó (TNW)
Om baanbrekende zorg voor kankerpatiënten te kunnen bieden, wordt protonentherapie in Nederland geïntroduceerd. Met protonen kunnen tumoren doelgericht worden behandeld maar onnauwkeurigheden, zoals dagelijkse anatomische variaties, kunnen de effectiviteit verminderen. Dit onderzoek focust op algoritmen die de invloed van onvermijdelijke onzekerheden verminderen zodat de beste kans op genezing wordt gehaald.