EEMCS @ Universiteit van Nederland
Unfortunally this movies are available in Dutch only.
Waarom kun je zonder wiskunde je telefoon niet opladen?
Marieke Kootte
Op het moment dat jij je oplader in het stopcontact steekt, worden er aan de andere kant van dat stopcontact talloze berekeningen gemaakt. En niet alleen bij jou, maar ook bij jouw huisgenoot en bij je buurman (en tel daar maar alle stopcontacten van de overige 17 miljoen Nederlanders bij op). In dit college legt numeriek wiskundige Marieke Kootte (TU Delft) uit hoe je met die enorme bergen data efficiënt kan rekenen.
Kom uit je filterbubbel
Cynthia Liem
Wordt jouw mening beïnvloed door algoritmes? Algoritmes volgen je op de voet om jouw interesses te achterhalen. Ze beïnvloeden daarmee ook welke berichten van politieke partijen jij wél of juist niet op je tijdlijn ziet. Hoe die algoritmes precies werken, vertelt informaticus Cynthia Liem (TU Delft) in deze video.
Hoe herkent een zelfrijdende auto een fietser?
Jan van Gemert
Hoe zorgt de boordcomputer van een zelfrijdende auto dat 'ie niet tegen een boom of een fietser aanknalt? In dit college legt Jan van Gemert (TU Delft) uit hoe computers door middel van beeldherkenning kunnen 'zien'. En dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn...
Chris Verhoeven: Waarom kun je beter een robot dan een mens naar de maan sturen?
Chris Verhoeven
Sinds de mensheid oud is, gaan we al graag op ontdekkingsreizen. We stuurden spionnen er op uit om onbekend terrein te verkennen en lieten honden of katten vast het voorwerk doen als het ging om gevaarlijke gebieden. Maar wie stuur je naar de maan om daar de boel te verkennen? Chris Verhoeven (TU Delft) werkt aan een nieuw soort robot dat geheel op eigen houtje op plekken kan komen, waar we als mens nooit levend vandaan zouden komen.
Hoe kun je een dove laten horen en een blinde laten zien?
Wouter Serdijn
Doven weer laten horen en blinden weer laten zien: het lijkt misschien een godswonder, maar in principe heb je genoeg aan een superslimme chip. Hoe dat precies werkt weet elektronicus Wouter Serdijn (TU Delft) als geen Het cochleair implantaat maakt dat doven weer kunnen horen, maar horen blijkt soms nog iets anders dan verstaan. Maar met nieuwe technieken kan het apparaat steeds beter afgesteld worden.
Hoe kan een emoticon ons helpen afvallen?
Willem-Paul Brinkman
De mens is een beïnvloedbaar dier. Dat gaat zo ver dat we zelfs computers die een bepaald gedrag nadoen imiteren. Dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft ziet daar grote voordelen in. Virtuele coaches kunnen ons helpen afvallen, virtuele zusters kunnen helpen in de verpleging. Op die manier kunnen we een gelukkigere, slankere toekomst tegemoet zien. Winst!
Hoe kunnen we opstootjes voorspellen en voorkomen?
Willem-Paul Brinkman
Wanneer klapt iemand dicht bij een presentatie in de klas, en wanneer komt iemand tot bloei? Wanneer loopt iemand door bij een ruzie bij een voetbalwedstrijd, en wanneer bemoeit iemand zich met het opstootje? In welke sollicitatiegesprekken voelt iemand zich senang, en wanneer wil iemand zich verdrinken? Dankzij Virtual Reality kunnen we dit soort situaties simuleren, en daardoor beter bestuderen.
Hoe kun je een nare situatie uit het verleden rechtzetten dankzij virtual reality?
Willem-Paul Brinkman
Toen Scrooge werd meegenomen door de ghosts of christmas past, leerde hij dat hij een gruwelijke vrek was. Het resultaat: hij beterde zijn leven. Eind goed al goed. Kunnen ervaringen in Virtual Reality een zelfde gedragsverandering tot stand brengen? Dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft zegt van wel. In dit college legt hij uit hoe, met een vleugje wat, en een mespuntje waarom.
Hoe kan een virtuele wereld je van hoogtevrees afhelpen?
Willem-Paul Brinkman
Virtual reality wordt fantastisch voor games en escapistische capriolen. Maar helpt het ook tegen angstbestrijding? Jawel, stelt dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft. Hoogtevrees, post traumatisch stress syndroom, sociale fobieën: een headset met speciale software kan helpen. Hoe dat precies werkt, legt Brinkman uit in dit college.
Hoezo bestaat virtual reality al ruim 200 jaar?
Willem-Paul Brinkman
Mensen die misselijk worden bij het bekijken van een nieuwe wereld, mensen die flauwvallen bij nieuwe techniek. Tech-demo’s van de nieuwste VR-brillen? Nope. Het gebeurde al in 1789, toen de Ierse schilder Robert Marker zijn panoramaschilderijen presenteerde. Het verlangen om mensen met techniek een andere wereld voor te schotelen is dus niet nieuw. Maar hoe creëer je die illusie? Daarover vertelt dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft in dit college.