Afgelopen jaar is het akoestische camera systeem afgeleverd aan de groep Aircraft Noise and Climate Effects (ANCE) van Lucht en Ruimtevaart. Met dit systeem is het mogelijk om geluidsbronnen in kaart te brengen en onderzoek hier aan te doen. Het doel hiermee is om geluidsoverlast te lokaliseren en te verminderen.
Bij DEMO EWI zijn we druk bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuwe akoestische camera. De groep van ANCE had al zelf een akoestisch camera systeem ontwikkeld, maar deze had gebreken en er ontbrak een audio filter.
DEMO EWI heeft hiervoor een compleet nieuw ontwerp gerealiseerd van elektrische en mechanische hardware. Er zijn nieuwe 3D geprinte microfoon behuizingen ontworpen en geproduceerd met de Formlabs 3D Printer. Deze microfoons worden in een specifieke volgorde in een opvouwbaar frame (array) van 4 bij 8 meter geplaatst. Het hele frame bestaat uit 14 onderdelen die ingeklapt kunnen worden zodat het geheel in een normaal transportbusje te vervoeren is. Door gebruik te maken van aluminium buizen en uitgekamerde aluminium frames is het geheel ook niet te zwaar geworden.
De akoestische camera bestaat uit 64 microfoons die tegelijkertijd gesampeld worden. De signalen worden analoog en digitaal gefilterd en via ethernet verstuurd naar de PC (Labview). De behuizing is ontworpen op basis van een 19” rack, hier zitten 8 microfoon kaarten in met elk 8 microfoon ingangen. De audio signalen worden verzameld van alle kaarten door één FPGA, die verstuurd de gegevens via TCP/IP naar de PC. Op de PC wordt de audio data verzameld door Labview en synchroon gelogd samen met een optisch beeld. Het hele systeem wordt met accu’s gevoed, hiermee is het dan mogelijk om op plekken te meten waar geen stroomvoorziening is zoals bij een landingsbaan van Schiphol.
De akoestische camera is inmiddels volop in gebruik en zal binnenkort voor een test naar Tsjechië gaan.
Dit project is een mooi voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen de verschillende disciplines waar we binnen onze afdeling over beschikken. Software en hardware, zowel elektrisch als mechanisch, die door vele mensen bij ons is ontworpen, geproduceerd, geassembleerd en getest.