Nieuws
18 november 2024
Wat bomen ons leren over duurzame productie van materialen
Bomen zijn uitstekende leermeesters als het gaat om het maken van materialen voor dragende constructies met zo min mogelijk grondstoffen en energie. Een van hun geheimen? Wanneer een boom groeit, past de richting van de houtnerf zich aan aan de belasting die dat deel van de boom gaat dragen.
14 november 2024
Sleutelrollen voor ontwerp en verbeelding in de klimaatcrisis
In Nature Partner Journals pleiten tien onderzoekers voor het inzetten van verbeeldingskracht in het aanpakken van de klimaatcrisis. Hierbij richten ze zich specifiek op verstedelijkte rivierdelta’s: van groot sociaal en economisch belang én zeer kwetsbaar voor klimaatverandering. “Wij wetenschappers moeten niet alleen maar doemscenario’s schetsen,” zegt professor Chris Zevenbergen. “Geef mensen een visie om in te geloven en naartoe te werken.”
05 november 2024
Hoe stormvloedkeringen Nederland veilig en leefbaar kunnen houden
04 november 2024
Universiteit van Nederland: We dachten dat de Zuidpool nooit zou smelten, totdat...
Als al het ijs van Antarctica smelt, stijgt de zeespiegel 57 meter. Dat zet Nederland bijna volledig onder water. Lange tijd dachten wetenschappers dat dit onmogelijk was: de Zuidpool is onaantastbaar. Dat blijkt toch anders. Sophie de Roda Husman van de TU Delft onderzoekt hoe het écht zit en legt uit dat één afbrekende ijsplaats een reeks aan gebeurtenissen in gang zet die het smeltproces alsmaar versnellen.
04 november 2024
Energy Hubs: Stories of Team Science
In deze longread spreken we met Peter Palensky, die aan het hoofd staat van de afdeling Electrical Sustainable Energy, en met Laura Ramírez Elizondo, universitair hoofddocent micro-grids, over de belangrijke rol die is weggelegd voor energy hubs in de energietransitie.