Climate Action

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderen we onze leefomgeving, dat staat als een paal boven water. Klimaatverandering hebben we dus zelf in de hand. We moeten het zoveel mogelijk beperken (mitigatie) en ons leren aanpassen waar dit niet kan (adaptatie).

Als TU Delft gaan we ons daar volop voor inzetten. We gaan werken aan de kennis die we nodig hebben om het klimaat op regionaal en wereldwijd niveau beter te begrijpen. We gaan ook werken aan innovaties die ons kunnen helpen bij de overgang naar niet-fossiele brandstoffen of bij het aanpassen aan een veranderend klimaat.

Het probleem is complex en urgent, maar we hebben geen andere keuze dan optimistisch te zijn en al onze capaciteiten te gebruiken om de uitdaging aan te gaan, via onze onderwijsprogramma's en ons onderzoek.

Voor meer informatie, zie:

Onze belangrijkste onderzoeksthema's zijn:

Onze visie op Climate Action komt voort uit tientallen jaren onderzoek van over de hele universiteit. In het Climate Action-programma bouwen we verder aan die onderzoeksgebieden waar we al sterk in zijn en bekijken we waar we nog sterker in moeten worden om onze (inter)nationale reputatie als klimaatuniversiteit hoog te houden.

Climate Action Nieuws

16 februari 2020

Wachten op de perfecte storm

Wachten op de perfecte storm

Waterbouwkundige Patrick Oosterlo wacht al maanden op een stevige storm. Eentje die zijn meetinstallatie op een dijk aan de kust van de Oostelijke Waddenzee danig op de proef kan stellen. Hij heeft hoge golven en sterke wind nodig om te kunnen bepalen: is de dijk daar hoog genoeg?

13 februari 2020

Gezondheidsproblemen door luchtvervuiling vaak veroorzaakt door emissie op afstand

Gezondheidsproblemen door luchtvervuiling vaak veroorzaakt door emissie op afstand

Luchtvervuiling, en de vroegtijdige sterfte die daarmee samenhangt, worden sterk beïnvloed door emissiebronnen op afstand. Ongeveer de helft van de vroegtijdige sterfte in de VS vindt plaats buiten de staat waarin de emissie wordt geproduceerd.

11 februari 2020

Plastic in rivieren opsporen met behulp van drones

Plastic in rivieren opsporen met behulp van drones

Rivieren brengen water naar dorpen en steden, maar vervoeren helaas ook veel plastic naar oceanen. Om dat te voorkomen moeten we erachter komen waar het plastic precies vandaan komt en hoe het zich verspreidt. Plastic tellen vanaf bruggen is daarvoor een gangbare methode. Maar hoe breng je grote hopen plastic afval in onbereikbare gebieden dan in kaart? Marlein Geraeds, masterstudente Hydraulic Engineering, liep stage bij The Ocean Cleanup en onderzocht hoe je met drones plastic kunt monitoren in de Klang-rivier van Maleisië.

10 februari 2020

Zie de wind waait door de wolken

Zie de wind waait door de wolken

Prachtig die stapelwolken die hoog door de lucht zweven. Maar wat drijft die wolken precies voort? En welke invloed hebben ze zelf op de wind? Om daar een goed beeld van te krijgen, was onderzoeker Louise Nuijens een paar dagen in de wolken. Letterlijk.

06 februari 2020

Wortels tegen het water

Wortels tegen het water

Al eeuwenlang is Nederland onlosmakelijk verbonden met het water dat door haar heen stroomt. De waterwegen, bij elkaar zo'n 2400 kilometer lang, lopen langs door hout gestutte oevers. Een milieuvriendelijkere oplossing dan steen of beton, maar het kan nog duurzamer. Civiel ingenieur Abhijith Kamath onderzoekt of je boomwortels kunt inzetten om rivierbanken te verstevigen. En de Nederlandse waterwegen zo in elk opzicht groener maken.


Climate Action Verhalen

Geen resultaten gevonden.

Climate Action Nieuws

01 augustus 2023

Première documentaire “Dansen in de woestijn”

Première documentaire “Dansen in de woestijn”

Op woensdag 23 augustus vindt om 14:00 uur de première van Dansen in de woestijn plaats. De première vindt plaats op de Markt in Delft. De entree is gratis. In deze prachtige documentaire volgt een team van filmmakers met o.a. Bram van Splunteren het studententeam dat werkt aan de Nuna 11. Een spannende klus, zeker als je beseft dat de Nuna 10 tijdens de vorige Solar Challenge in Australië in brand vloog. Gaat het deze studenten lukken om een helemaal nieuwe Nuna from scratch te ontwerpen en bouwen, die de race door de woestijn van Marokko kan uitrijden en zélfs winnen?

31 juli 2023

Expeditie naar de Noorse geul om koolstofopslag te onderzoeken

Expeditie naar de Noorse geul om koolstofopslag te onderzoeken

Om de rol van de Noordzee in het mondiale klimaatsysteem te onderzoeken, ging het NIOZ-onderzoeksschip de Pelagia op expeditie naar de Noorse geul. Op 15 juni meerde het schip weer aan in de haven op Texel, met aan boord Anna Enge, promovendus Waterbouwkunde aan de TU Delft.

17 juli 2023

TU Delft lanceert online cursus Sustainable Building with Timber

TU Delft lanceert online cursus Sustainable Building with Timber

“De wijze van bouwen en materialiseren moet veranderen,” aldus Arjan van Timmeren, hoogleraar Environmental Technology & Design aan de TU Delft. Meer dan 35% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig uit de gebouwde omgeving, waarvan een derde specifiek gerelateerd is aan de productie van bouwmaterialen zoals beton, metaal en kunststoffen. Naast klimaatverandering zijn er nog andere uitdagingen waar de bouwsector mee te maken heeft, zoals schaarste van grondstoffen, gezondheidskwesties en de noodzaak om voldoende woningen te bouwen.

07 juli 2023

Extra-weerbare gewassen door integratie van plantenbiologie, simulatiemodellen en AI

Extra-weerbare gewassen door integratie van plantenbiologie, simulatiemodellen en AI

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft bekend gemaakt dat zij 15 miljoen euro bijdraagt aan PlantXR, een onderzoeksprogramma van CropXR naar ‘slimme veredeling’ voor extra-weerbare gewassen (eXtra Resilient, XR). Het totaalbudget van CropXR komt hiermee op ruim € 90 miljoen voor de komende 10 jaar. Het NWO-besluit is het startsein voor het nieuwe Nederlandse instituut CropXR, dat plantenbiologie, simulatiemodellen en kunstmatige intelligentie gaat integreren in ‘slimme veredelingsmethoden’ om gewassen beter bestand te maken tegen klimaatverandering, en daarbij ook minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen. TU Delft werkt in dit initiatief samen met Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en Research, de Universiteit van Amsterdam en tientallen bedrijven uit de Nederlandse plantenveredelingssector, biotechnologie en verwerkende industrie samen aan fundamenteel-wetenschappelijk onderzoek, datacollectie en datadeling, onderwijs en het bevorderen van brede toepassing van de uitkomsten.

04 juli 2023

Remco Hartkamp and David Vermaas receive Vidi grants

Remco Hartkamp and David Vermaas receive Vidi grants

The Dutch Research Council (NWO) has awarded two e-Refinery researchers a Vidi grant of up to €800,000. This will allow the laureates to develop an innovative line of research and further expand their own research group over the next five years.