Onderwijs
Heb je je ooit afgevraagd waarom het aanleggen van nieuwe wegen niet automatisch de files oplost? Of tol heffen voor transport werkelijk helpt? Hoe je een dienstregeling maakt? Waarom het privatiseren van openbaar vervoer kan leiden tot catastrofes als het niet tot in detail wordt doordacht? Waar je wegen moet aanlegen? En waar je deelfietsen kunt plaatsen? Is het je ooit opgevallen dat sommige infrastructurele voorzieningen niet ontworpen zijn voor 150 km/h? Zijn de beslissingen voor het bouwen van een hogesnelheidslijn gebaseerd op de juiste economische en logistieke argumenten? Wat zijn de effecten van automatisch rijden?
Als deze onderwerpen jouw belangstelling hebben, dan moet je kiezen voor een opleiding over Transport & Planning. We bieden onderwijs aan op verschillende niveaus (BSc, MSc) en binnen verschillende masterprogramma’s (civiele techniek en TIL).
Hieronder volgt meer informatie over de rol van een ingenieur in Transport & Planning in de praktijk, met daarbij wat voorbeelden van wat je leert bij de afdeling Transport & Planning.
Jouw rol als ingenieur bij Transport & Planning
Nederland is een van de dichtstbevolkte gebieden in de wereld. Met name in de Randstad is de vraag naar transport de afgelopen decennia snel gegroeid. Nog steeds is deze groei aanzienlijk, terwijl de capaciteit van de beschikbare infrastructuur en transportdiensten tot het uiterste wordt benut. Ruimte om de transportmogelijkheden uit te breiden, zijn er nauwelijks. Bovendien zijn toenemende kosten ten gevolge van congestie, verkeersonveiligheid en milieuvervuiling belangrijke aandachtspunten in de politiek en in het dagelijks leven van veel Nederlanders. Om in deze – letterlijk en figuurlijk - beperkte ruimte toch voldoende transportmogelijkheden te creëren, zodat mensen op hun werk kunnen komen, het mogelijk is anderen te bezoeken en goederen afgeleverd kunnen worden, is een uitgelezen taak voor de ingenieur met een achtergrond in Transport & Planning.
Afstuderen bij de afdeling Transport & Planning
De afdeling Transport & Planning heeft een sterke onderzoek kant. Die verweven we in de opleiding van ingenieus op alle niveaus, vanaf de BSc. Dat betekent dat de bachelor-eindwerken en de masteropdrachten altijd een component hebben waarbij je nieuwe, nog niet bestaande kennis creëert. Dat kan zijn met een ontwerp, met een data-analyse, met een programmeeropdracht, of theoretisch.
Wat valt er te leren?
- Je leert op welke manier infrastructuurplanning gerelateerd is aan economische groei en neergang.
- Aan de andere kant leer je hoe ruimtelijke activiteitenpatronen gemodelleerd, geanalyseerd en vertaald kunnen worden naar een concrete verkeersvraag op infrastructurele netwerken.
- Je leert hoe weg- en railinfrastructuur ontworpen moeten worden, zowel op netwerkniveau als op het niveau van een enkel element.
- Je leert hoe keuzegedrag gemodelleerd kan worden.
- Je raakt bekend met manieren om verkeer (dynamisch) te beheersen.
- Ten slotte leer je hoe verkeersprocessen wiskundig kunnen worden beschreven.
Ten slotte
Meer informatie over de vakken richtingen binnen het programma civiele techniek en het programma Transport, Infrastructuur en Logistiek kun je vinden op de pagina's van de opleidingen. Voorbeelden van onderzoeken en afstudeeropdrachten vind je op de pagina's van de
. Meer informatie is te krijgen bij , onderwijs coördinator, en de studie adviseurs.