Laatste nieuws
26 november 2024
Open Technologieprogramma financiert drie Delftse onderzoeksprojecten
Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen kent financiering toe aan zes onderzoeksprojecten via het Open Technologieprogramma. Drie van deze zes voorstellen zijn gehonoreerd aan Delftse onderzoekers. NWO draagt 4,5 miljoen euro bij aan deze toepassingsgerichte projecten. Het bedrijfsleven en andere organisaties doen daar ruim 760 honderdduizend euro bij.
26 november 2024
Proefbelasting historische kademuur
Om beter inzicht te krijgen in historische kademuren heeft een diverse groep onderzoekers een kademuur in Amsterdam op de proef gesteld. Verschillende groepen van de TU Delft bundelden hun krachten tijdens een test in het oude centrum van Amsterdam, als onderdeel van het programma Bruggen en kademuren (PBK).
19 november 2024
Oude nederzettingen in Colombia traceren met remote sensing
Een team van de LDE-alliantie (Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam) vroeg zich af of het mogelijk is om met remote sensing-technieken te speuren naar tekenen van oude nederzettingen in de jungle. Voor een expeditie in een dichtbegroeid bos in Colombia sloeg het team, waaronder remote sensing expert Felix Dahle van de TU Delft, de handen ineen met archeologen en drone-experts uit Colombia.
19 november 2024
Hoe sla je CO2 op in de ondergrond?
De aarde warmt op en dus moet de uitstoot van CO2 omlaag. Dat gaat alleen niet zo snel en in de tussentijd zitten we wel met teveel CO2 in de lucht. Wat nou als je dat in de grond kan stoppen, onder de Noordzee? Geoloog Anne Pluymakers legt uit hoe je dat veilig kan doen - zonder aardbevingen of lekkages.
11 november 2024
Academic scholarships open for international students 2025 - 2027
Delft University of Technology (TU Delft) aims to attract the world's brightest students to its international classrooms. For that reason, it has established several scholarship programmes specifically designed to offer talented and motivated international students the opportunity to pursue a degree at TU Delft. Now, a number of scholarships that are of particular interest for students from Sub-Saharan Africa and/or South-East Asia to apply have opened up.
07 november 2024
Hoe zit het met het smelten van het ijs op Antarctica?
Het is niet waarschijnlijk, maar als al het ijs van Antarctica smelt, stijgt de zeespiegel 57 meter. Dat zet Nederland bijna volledig onder water. Lange tijd dachten wetenschappers dat dit onmogelijk was: de Zuidpool is onaantastbaar. Dat blijkt toch anders. Sophie de Roda Husman onderzoekt hoe het écht zit en legt in deze video van de Universiteit van Nederland uit dat één afbrekende ijsplaat een reeks aan gebeurtenissen in gang zet die het smeltproces alsmaar versnellen.
05 november 2024
Hoe stormvloedkeringen Nederland veilig en leefbaar kunnen houden
Een veilige en leefbare delta, wie kiest daar niet voor? Stormvloedkeringen spelen hierin een cruciale rol. Toch zijn er veel keuzes die op korte termijn gemaakt moeten worden om de stormvloedkeringen in goede staat en functioneel houden, zodat ze ook op langere termijn de stijgende zeespiegel het hoofd bieden. Een nieuw project ontvangt voor vijf jaar financiering van NWO om de beste wegen naar een leefbare delta te verkennen.