Open Technologieprogramma financiert drie Delftse onderzoeksprojecten
Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen kent financiering toe aan zes onderzoeksprojecten via het Open Technologieprogramma. Drie van deze zes voorstellen zijn gehonoreerd aan Delftse onderzoekers. NWO draagt 4,5 miljoen euro bij aan deze toepassingsgerichte projecten. Het bedrijfsleven en andere organisaties doen daar ruim 760 honderdduizend euro bij.
De drie Delftse honoreringen zijn:
Protective coatings for optical hydrogen sensors to enable enhanced electrolyser and fuel cell efficiency
Dr. Ir. L.J. Bannenberg MSc, Technische Natuurwetenschappen (TNW)
Waterstofsensoren zijn belangrijk om electrolysers en brandstofcellen met waterstof efficiënter en kosteneffectiever te maken. Door de uitdagende condities in deze apparaten zijn de huidige waterstofsensoren helaas ongeschikt om real-time waterstof te meten. Optische waterstofsensoren hebben het potentieel om dit wel te kunnen. Het enige puzzelstuk dat hiervoor ontbreekt is een beschermende coating. In dit project ontwikkelen we zo'n beschermende coating op een systematische manier door de relatie tussen de parameters waarmee de coating gemaakt wordt en haar functionele en structurele eigenschappen te onderzoeken.
SmartWeave: A smart textile sensor system for unobtrusive monitoring of sweat metabolites
Prof. Dr. Ir. K.M.B Jansen, Industrieel Ontwerpen (IO)
Mede-aanvragers: TU Delft – prof. dr. P.J. French, Leids Universitair Medisch Centrum – dr. M. de Leeuw
Patiënten met een chronisch aandoening moeten regelmatig naar het ziekenhuis voor controle en bloedafname. Dit is niet alleen lastig voor de patiënt, maar de labanalyses kosten ook tijd en geld. In dit project ontwikkelen we een sensorband die alledaags gedragen kan worden en continu de samenstelling van je zweet analyseert. Daarmee kunnen we patiënten met bipolaire stoornis die lithium gebruiken helpen, maar het kan ook gebruikt worden om glucose te monitoren of te waarschuwen bij uitdroging van een patiënt.
Mechanics and Data-Driven Approach for Developing Resilient Asphalt Materials (MEDAS)
Dr. X. Liu, Civiele Techniek & Geowetenschappen (CiTG)
Mede-aanvragers: TU Delft - dr. M.A. Schleiss, Liverpool John Moores University – dr. Y. Gao
Onze infrastructuur, zoals wegen en (zee)dijken in Nederland, wordt kwetsbaar door extreme weersomstandigheden veroorzaakt door klimaatverandering. Het is cruciaal om de klimaatbestendigheid van asfaltmaterialen (AM's) te verbeteren en asfaltverhardingen en bekledingen weerbaar te maken tegen door onregelmatig weer veroorzaakte schades. Dit project richt zich op de ontwikkeling van een nieuwe, op het klimaat gerichte aanpak om klimaatbestendige AM's voor kritieke infrastructuur te creëren. Dit innovatieve onderzoek zal de wetenschappelijke uitmuntendheid en industriële leiderschap van Nederland op het gebied van de transformatie van onze infrastructuur naar klimaatbestendigheid versterken.
Open Technologieprogramma
Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.
Bekijk het persbericht van NWO.