Archief
19 september 2024
Bijzondere golven worden veel groter dan het bekende maximum
03 september 2024
Remko Uijlenhoet benoemd tot Fellow van de American Meteorological Society
De American Meteorological Society heeft Remko Uijlenhoet benoemd tot Fellow vanwege zijn belangrijke bijdragen aan de hydrometeorologische wetenschappen gedurende een lange reeks van jaren. Met name zijn onderzoek naar de ontwikkeling van remote sensing technieken voor het meten van de variatie van neerslag in ruimte en tijd, onder meer cruciaal voor het begrijpen en voorspellen van hydrologische processen in stroomgebieden, heeft AMS doen besluiten Remko tot Fellow te benoemen. Een van de vernieuwingen waar Remko de afgelopen 20 jaar met studenten, promovendi en collega’s aan heeft gewerkt, is het gebruik van radiostraalverbindingen uit mobiele telecommunicatienetwerken voor het meten van neerslag, met name belangrijk in gebieden waar weinig tot geen regenmeters of weerradars zijn te vinden, zoals in de Global South.
22 augustus 2024
Moeiteloos overstappen van OV naar deelvervoer in Rotterdam
Hoe krijg je mensen uit de auto? Het alternatief moet een naadloze, comfortabele én betaalbare reis zijn. Een case study met de RET in Rotterdam is inmiddels zover gevorderd dat reizigers binnenkort in één app hun multimodale reis kunnen plannen met overstappen tussen bus, tram, metro, en micromobiliteit (zoals deelfietsen). Een onderzoeksteam van de TU Delft ontwikkelde voorspellend algoritme dat realtime de vraag en beschikbaarheid voorspelt van de ‘micromobiliteitsvloot’, denk aan deelfietsen en elektrische scooters van onder andere Check, Tier, NS). Zo wordt een multimodale reis gepland met verschillende vervoersmiddelen waarbij rekening wordt gehouden met de beschikbaarheid ervan, alles inzichtelijk en in één applicatie. Zo hopen onderzoekers van het project Seamless Shared Urban Mobility reizigers in Rotterdam over de streep te trekken om meer gebruik te maken van gecombineerd vervoer.
09 augustus 2024
De onderwereld van het dierenrijk
Olifanten, apen, giraffen, ijsberen en leeuwen, BSc student Karian Bruyndonckx bewondert ze allemaal tijdens haar dagelijkse lunchwandeling door de dierentuin. Maar wat ziet zij wat de andere bezoekers niet zien? Karian weet precies hoe dierentuinwereld er op tientallen meters diepte uitziet…
19 juli 2024
Scale model of Indian Ocean island allows scientists to assess the impact of rising sea levels
19 juli 2024
Veertien veelbelovende jonge Delftse onderzoekers ontvangen Veni-beurs
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan dertien Delftse jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) een Veni-financiering van maximaal 320.000 euro toegewezen.
19 juli 2024
De zwakste schakel in een gevel
TU Delft onderzoekt hoe huizen het beste te versterken zodat schade na een aardbeving voorkomen wordt. Francesco Messali wil straks preciezer aanwijzen waar de kwetsbare plek zit. Dit kan winst opleveren om sneller en efficiënter huizen te versterken, omdat het onnodige en kostbare interventies voorkomt.
17 juli 2024
Een beter beeld van de ondergrond dankzij data-assimilatie
Max Ramgraber, geowetenschapper bij de TU Delft, ontvangt een NWO Veni-beurs om de ondergrond beter in kaart te brengen. Informatie over de vaak lastig bereikbare diepte zijn schaars, en gaan vaak gepaard met statistische onzekerheid. Daarom werkt Ramgraber aan een statistische methode waarbij hij verschillende, vaak complexe, data combineert.