Laatste nieuws
27 april 2018
Publicatie Nature Scientific Reports: stranden dijen wereldwijd uit
We zijn gek op strandvakanties en ongeveer een kwart van de wereldbevolking woont langs de kust vanwege de gunstige economische ligging. Maar hoe kustgebieden zich in de loop der jaren wereldwijd ontwikkeld hebben, was tot nu toe echter nauwelijks in beeld. Delftse wetenschappers brengen hier nu verandering in. Onderzoekers van Deltares, TU Delft en IHE hebben 50.000 stranden over een periode van 35 jaar geanalyseerd. Hun bevindingen presenteren zij vandaag in Nature Scientific Report.
26 april 2018
Supercomputing gebruikt voor modellering van neerslag in Afrika
Professor Nick van de Giesen heeft een IBM Technology & Data-beurs ontvangen in de vorm van gratis gebruik van supercomputing en weergegevens. Het project van prof. Van de Giesen en Camille le Coz (beiden verbonden aan de afdeling Water Management) richt zich op weergegevens over Afrika en het simuleren van de neerslag in dat werelddeel, met als doel boeren weerbaarder te maken.
26 april 2018
Veilig drinkwater voor iedereen met slimme, nieuwe drinkwater technologieën
Toegang tot veilig drinkwater is een wereldwijde uitdaging, met name in ontwikkelingslanden. Dit urgente probleem vraagt om nieuwe, slimme oplossingen voor de verwijdering van een breed scala aan drinkwaterverontreinigingen, zoals arsenicum, fluoride, pathogenen en antibioticaresistente genen.
26 april 2018
Professor Mark van Koningsveld nieuwe hoogleraar
Prof.dr.ir. Mark van Koningsveld is aangesteld als nieuwe hoogleraar van de leerstoel Havens & Scheepvaartwegen. Hij volgt prof. ir. Tiedo Vellinga op, die met emiraat is gegaan.
19 april 2018
Meeste doden door Orkaan Harvey vielen buiten de verwachte overstromingsgebieden
Orkaan Harvey trof het gebied rond Houston op 25 augustus 2017 en veroorzaakte ongekende overstromingen en tientallen doden. Onderzoekers van de TU Delft en Rice University in Texas publiceren op donderdag 19 april over de orkaan in het tijdschrift Natural Hazards and Earth System Sciences.
12 april 2018
Nederlandse bijdrage aan Europees platenobservatiesysteem gehonoreerd
De afdeling Geoscience & Engineering neemt deel aan EPOS NL, over de Europese infrastructuur voor geologische wetenschappen, gevaren en hulpbronnen. Het project is een van de tien gehonoreerde voorstellen uit de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur van NWO.
12 april 2018
Ruisdael Observatorium gaat Nederlandse atmosfeer modelleren met resolutie van 100 meter
Ruisdael Observatorium, certificaat, Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur, klimaatvoorspellingen, meetnetwerk, lokale weer, klimaat, luchtkwaliteit