Dit verhaal maakt deel uit van een groter artikel over het ontwerpen van de treinstations van de toekomst. Lees het volledige artikel hier.
Inès onderzoekt de invloed van mensenstromen in en rond stedelijke treinstations op hun ontwerp. Ze richt zich vooral op één veelvoorkomend probleem: verval. Wanneer plekken zoals tunnels of hoeken buiten gebruik raken, kunnen ze onveilig worden. Er ontstaat een vicieuze cirkel: van verwaarlozing, tot verlating, tot antisociaal gedrag, tot nog meer verwaarlozing, waardoor uiteindelijk het hele gebied wordt aangetast. “Ik stel me het station voor als een levend organisme, met mensen als bloed. Als een deel afgesneden raakt, zal het afsterven en de omgeving besmetten. Toen Cambridge bijvoorbeeld een nieuw treinstation bouwde, werd de achterkant al snel een hotspot voor prostitutie. Zelfs de omliggende buurt kreeg daardoor een onveilig karakter.”
Toekomstige treinstations moeten dergelijke vicieuze cirkels vermijden, en Inès zal ze daarin begeleiden. Ze kan al relatief eenvoudige stappen aanwijzen. “Verdeel diensten zoals bussen of taxi's tussen de achterkant en de voorkant van het station. Bouw wooncomplexen tussen kantoren en winkels zodat het stationsgebied 's nachts niet helemaal verlaten is. Verbeter zichtbaarheid: zorg voor zichtlijnen, installeer verlichting, bouw transparante muren. En zorg ervoor dat elke sectie meerdere vluchtroutes heeft.” Door een goed geïnformeerd ontwerp kunnen we verval genezen voordat het de kans krijgt om de stations van de toekomst te bedreigen.
PhD-kandidaat Inès Zaid
Een deel van Inès' vroegste herinneringen gaan over de modelspoorbaan van haar vader. “Toen ik een jaar of 4 was, werd mijn slaapkamer helemaal overgenomen. Papa verantwoordde zijn aankoop tegenover mijn moeder als 'speelgoed voor Inès', maar het was eigenlijk zijn hobby.”
Het excuus van haar vader bleek een zelfvervullende voorspelling. Als tiener tekende Inès treinstations en bruggen. “Ik bestudeerde de binnenruimte van stations: welke ontwerpkeuzes zijn er gemaakt? Hoe gebruiken mensen het?” Tijdens haar studie architectuur bleef Inès gefascineerd: “Elk project ging over een station.” Zo diende ze een herontwerp in voor station Oxford en omgeving. “Het huidige station ziet eruit als een LIDL, maar dan erger! Wat een afschuwelijke eerste indruk voor bezoekers.” Parallel aan haar opleiding werkte Inès als beginnend architect in Luxemburg, Duitsland en de VS.
Inès Zaid
“Toen ik een jaar of 4 was, stond mijn slaapkamer vol met mijn vader's modelspoorbaan. Papa verantwoordde zijn aankoop tegenover mijn moeder als 'speelgoed voor Inès', maar het was eigenlijk zijn hobby.”