Nieuws

05 mei 2021

ODECO Project: Data zijn de sleutel tot het succes van informatie-economieën

ODECO Project: Data zijn de sleutel tot het succes van informatie-economieën

De waarde van de Europese gegevenseconomie wordt geraamd op 739 miljard euro en zal de komende jaren hoogstwaarschijnlijk nog aanzienlijk groeien. Vooral wanneer gegevens openlijk met het publiek worden gedeeld, zal naar verwachting nog meer waarde worden gecreëerd. De huidige ontwikkelingen op het gebied van open data worden zijn helaas zeer gefragmenteerd. De TU Delft heeft nu financiering gekregen voor het project 'Towards a sustainable Open Data ECOsystem' (ODECO) van de H2020 Marie Skłodowska-Curie actie Innovative Training Networks.

02 mei 2021

Restaurants Faculteit Bouwkunde als eerste over op volledig vegetarisch aanbod

Restaurants Faculteit Bouwkunde als eerste over op volledig vegetarisch aanbod

Duurzaamheid staat bij de TU Delft hoog in het vaandel. Het vormt de rode draad in veel activiteiten die we ondernemen: onderwijs, onderzoek en valorisatie. Maar ook als het gaat om het verduurzamen van onze eigen campus. De faculteit Bouwkunde neemt hierin het voortouw en gaat als eerste faculteit over op een volledig vegetarisch aanbod. Vanaf 3 mei gaat het Ketelhuis weer open en biedt vanaf dan een volledig vegetarisch assortiment aan. Wanneer de andere horecagelegenheden op de faculteit opengaan, zullen deze ook volledig vegetarisch zijn.

16 april 2021

Een kijkje voorbij de renovatie met virtual reality

Een kijkje voorbij de renovatie met virtual reality

Grote woningrenovatieprojecten zorgen vaak voor onzekerheid en stress bij de bewoners van sociale huurwoningen. Bewoners begrijpen – soms door een taalbarrière – niet goed waar ze aan toe zijn, vinden het moeilijk om keuzes te maken en hebben weinig vertrouwen in het project. De inzet van interactieve virtual reality (VR) brengt hier verandering in.

16 april 2021

Strandeiland - burgers betrekken bij stedelijke ontwikkelingsprocessen

Strandeiland - burgers betrekken bij stedelijke ontwikkelingsprocessen

Strandeiland is het nieuwste kunstmatige eiland in de IJburg archipel in het IJmeer, aan de oostkant van Amsterdam. Het eiland is momenteel in aanbouw. Op Strandeiland wil het DemoS-project een inclusieve gemeenschap van toekomstige Strandeilanders creëren. Bijzonder spannend: er worden nieuwe methoden verkend om bewoners te betrekken bij het gebiedsontwikkelingsproces.

16 april 2021

Verbeelding van de Zuiderwaterlinie

Verbeelding van de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is een van de oudste en langste waterlinies van ons land en verbindt Bergen op Zoom met Grave. De linie kent een lang verleden met bijzondere verhalen van oorlog en vrede. In het afgelopen studiejaar hebben studenten plannen gemaakt om het erfgoed van dit militaire erfgoed te ontwikkelen voor de toekomst. Het doel van de studentenplannen is om te laten zien welke mogelijkheden de Zuiderwaterlinie voor de toekomst van Noord-Brabant bieden.

16 april 2021

Meld je nu aan voor INDESEM 2021 'Datascape'

This year INDESEM 2021 will take place 29th of May – 3rd of June. The program of the INDESEM seminar week consists of lectures, excursions and a workshop, all organized around a specific contemporary theme. Every edition of the seminar aims to raise awareness about this theme and its consequences for the architectural practice. This year we will explore the topic ‘Datascape’. How could data – about how people live, breathe and move through the projects we create - influence our future architectural designs?

14 april 2021

A Manifesto for the Just City: een boek

Rechtvaardigheid is een cruciale vereiste voor duurzame steden en gemeenschappen. Recente systeemschokken waaronder klimaatverandering, de pandemie, een algemene erosie van democratische normen en meer was aanleiding om de rechtvaardige stad opnieuw te bedenken en te conceptualiseren in dit licht gezien. A Manifesto for the Just City bevat teksten van een aantal gastauteurs en 43 manifesten geschreven door studenten van 25 universiteiten van over de hele wereld.

07 april 2021

Monumentenstudieprijs gewonnen door alumna Iris Moons

Monumentenstudieprijs gewonnen door alumna Iris Moons

Iris Moons, alumnus van onze faculteit, wint de WTA NL-VL Monumentenstudieprijs. Zij is afgestudeerd met het onderwerp “Management van religieus erfgoed – een accommodatiestrategie voor Nederlandse kerken” en werd tijdens haar afstuderen begeleid door prof. Alexandra den Heijer en prof. Ana Pereira Roders.

07 april 2021

Alle 10 miljoen gebouwen in Nederland ontsloten in 3D

Alle 10 miljoen gebouwen in Nederland ontsloten in 3D

Tochtgaten in een kantorenwijk, geluidshinder door industrie, horizon-vervuilende windmolens bij woonhuizen, verkeerde lichtinval in een school. Niet altijd vooraf voorzien, maar wel hinderlijk of ronduit storend nadat een bouwwerk is gerealiseerd. Deze effecten op de leefomgeving kunnen nu op voorhand eenvoudig virtueel worden gesimuleerd doordat er van alle 10 miljoen gebouwen in Nederland 3D data beschikbaar is in een 3D versie van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen: de 3D BAG.

30 maart 2021

Boekpublicatie over stedelijke sociaal-economische segregatie

Boekpublicatie over stedelijke sociaal-economische segregatie

Overal ter wereld neemt in de steden de sociaal-economische segregatie toe en wonen rijk en arm steeds meer in verschillende delen van stedelijke gebieden. In een nieuw boek verklaren onderzoekers Maarten van Ham en zijn collega’s het verband tussen toenemende ongelijkheid en segregatie.