Nieuwsgierig?
Ben jij ook nieuwsgierig naar wat er zich allemaal afspeelt op een technische universiteit? Kom en ontdek nu de labs en onderzoeksfaciliteiten van de TU Delft! Het Science Centre Delft biedt de unieke rondleiding, the Backstage Tour: "Secrets of the TU Delft" aan. Samen met een student-gids van de TU Delft bezoek je verschillende locaties op de campus tijdens deze rondleiding. Bekijk hoe de onderzoekers bezig zijn om Nederland te beschermen tegen al het water of beleef absolute stilte in de Dode kamer. Bij een bezoek aan de Dream Hall krijg je de mogelijkheid om verschillende bekende projecten van dichtbij te bekijken. Kortom de manier om de geheimen van de TU Delft te ontdekken.
Locaties
Tijdens de tour zullen er 4 bijzondere locaties op de campus worden bezocht. Omdat de TU Delft in eerste instantie een onderwijs- en onderzoeksinstituut is, gaat onderzoek altijd voor en kunnen wij niet garanderen dat alle locaties toegankelijk zijn. De invulling van de tour verschilt daarom per keer. Hieronder vindt u een korte beschrijving van enkele van de locaties die tijdens de tour worden aangedaan.
Dode Kamer
In deze an-echoïsche ruimte, ook wel bekend als de Dode Kamer, wordt een omgeving gesimuleerd waarin het lijkt alsof er geen wanden of oppervlakken aanwezig zijn. Dit wordt bereikt door alle geluidsgolven volledig te absorberen, waardoor er geen weerkaatsing of echo optreedt. Hierdoor ontstaat een unieke, stille omgeving waarin onderzoekers nauwkeurig onderzoek kunnen doen naar de richting, verspreiding en eigenschappen van geluid. Deze bijzondere ruimte speelt een belangrijke rol bij akoestisch onderzoek, bijvoorbeeld voor het testen van microfoons, luidsprekers en andere geluidsgevoelige apparatuur.
Het aanvragen van een bezoek aan uitsluitend de Dode Kamer verloopt via de communicatiedienst van TNW. Voor meer informatie of het indienen van een verzoek kunt u contact opnemen via: Communication-TNW@tudelft.nl
Dream Hall
De D:Dream Hall is een inspirerende werkruimte op de TU Delft waar studententeams samenkomen om innovatieve projecten te ontwikkelen en te bouwen. Hier werken gepassioneerde studenten van verschillende opleidingen aan baanbrekende ontwerpen, zoals zelfrijdende voertuigen, duurzame vliegtuigen, hypermoderne robots en zelfs raketten. Deze ruimte biedt toegang tot geavanceerde apparatuur, technische ondersteuning en een omgeving die samenwerking en creativiteit stimuleert.
De D:Dream Hall vormt het hart van de Dream Teams van de TU Delft, die wereldwijd deelnemen aan prestigieuze competities en daarmee de grenzen van technologie verleggen. De projecten die hier worden gerealiseerd dragen bij aan innovaties op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit en technische vooruitgang. Voor bezoekers biedt de D:Dream Hall een unieke inkijk in de toekomst van technologie en het enorme potentieel van student-gedreven innovatie.
Let op: Dit is een actieve werkplaats en het is daarom niet toegestaan om foto’s of video’s te maken.
Wij bieden per 1 februari 2025 ook een speciale Dream Hall tour aan.
Sleeptank
De Sleeptank van de TU Delft is een indrukwekkende faciliteit waar onderzoek wordt gedaan naar de hydrodynamische eigenschappen van schepen en andere watergebonden structuren. Deze 142 meter lange, smalle tank, gevuld met water, maakt het mogelijk om scheepsmodellen onder gecontroleerde omstandigheden te testen op weerstand, stabiliteit en efficiëntie. Door een model door het water te slepen, kunnen onderzoekers nauwkeurige data verzamelen die bijdragen aan het ontwerp van energiezuinige en innovatieve schepen.
De Sleeptank speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen van duurzame maritieme technologieën, zoals schepen met lagere brandstofconsumptie en innovatieve onderwaterstructuren. Deze faciliteit biedt zowel studenten als onderzoekers de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe ontwerpen en technologieën die wereldwijd impact kunnen hebben.
Waterlab
Het WaterLab van de TU Delft is een state-of-the-art onderzoeksfaciliteit waar onderzoek wordt gedaan naar waterstromingen, waterbeheer en de interactie tussen water en infrastructuur. Deze unieke ruimte biedt mogelijkheden om realistische simulaties van waterstromen uit te voeren, variërend van rivieren en kustgebieden tot stedelijke waterhuishouding. Het WaterLab wordt gebruikt voor experimenten op het gebied van waterkracht, wateroverlast, sedimenttransport en innovatieve oplossingen voor klimaatadaptatie.
Het WaterLab speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor wereldwijde wateruitdagingen, zoals overstromingspreventie, waterkwaliteit en energieopwekking. Hier werken onderzoekers, studenten en ingenieurs samen aan technologische innovaties die bijdragen aan een veilige en duurzame omgang met water.