Docenten en leerlingen met keuzevak wiskunde D volgen TU Delft college over meetkunde, topologie, kwantum en modelleren van extreme neerslag

Nieuws - 18 juni 2024 - Communication TNW

Met als thema “Alles is wiskunde” bezochten 6 juni zo’n 180 vwo leerlingen en 20 wiskunde docenten de jaarlijkse wiskunde D-dag bij TU Delft om zich te laten inspireren in de toepassingen van wiskunde D. Wiskunde D is bedoeld als aanvulling en verdieping op wiskunde B. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met kansrekening en statistiek, een onderdeel dat niet in wiskunde B zit, maar dat bij veel universitaire studies wel belangrijk is.

Afdelingsvoorzitter Delft Institute of Applied Mathematics Kees Vuik deed de aftrap namens de faculteit EWI. Vervolgens liet Hanne Kekkonen, assistent professor TU Delft  aan de hand van zeer aansprekende vormen van een donut, chips en broccoli zien hoe je topologie en complexe meetkunde kunt begrijpen en welke toepassingen er bestaan. Als tweede spreker illustreerde Rutger Ockhorst, vakdidacticus natuurkunde en lerarenopleider TU Delft aan de hand van de Pepper’s ghost illusie hoe de informatiestroom werkt bij een kwantumcomputer. In de pauze konden de vwo leerlingen nog een korte meet & greet met de drie aanwezige wiskunde studenten. Als afsluiter nam Geert Lenderink werkzaam bij het KNMI en TU Delft de leerlingen en docenten mee in de statistiek van klimaatmodellen voor extreme neerslag en demonstreerde voorspellingen van neerslag. Dat bleek een zeer dynamisch proces te zijn.

De wiskunde D-dag bij de TU Delft is sinds 2019 een initiatief van docenten Wim Caspers en David Lans, beide doceren wiskunde op verschillende middelbare scholen en leiden ook docenten op bij de  TU Delft Lerarenopleiding.  Op donderdag 6 juni organiseerde zij in samenwerking met Bètasteunpunt Zuid-Holland en Science Centre TU Delft deze middag voor docenten en hun leerlingen uit 4 en 5 vwo met wiskunde D in hun pakket. 

Het initiatief bij de TU Delft is ontstaan vanuit de leeromgeving die Stichting Wiskunde D Online. Wiskunde D Online is voor leerlingen die Wiskunde D willen doen, maar op een school zitten waar dat niet in gewone lessen wordt gegeven. Via Wiskunde D Online kunnen leerlingen het vak dan toch volgen. Er is een programma voor havo en voor vwo, inclusief schoolexamens.