Wijnand Veeneman benoemd tot hoogleraar

Nieuws - 13 mei 2024 - Webredactie

Met ingang van mei 2024 heeft het College van Bestuur van de TU Delft Wijnand Veeneman benoemd tot hoogleraar op het gebied van governance van infrastructuur en mobiliteit.

Wijnand Veeneman onderzoekt de governance van infrastructuur en mobiliteit, en hoe die governance (het regelsysteem voor gezamenlijk besluitvorming) de keuzes in die systemen stuurt. Bijvoorbeeld, hoe Frankrijk met governance het Europese hogesnelheidstreinennetwerk en de stedelijke tramrenaissance een vliegende start heeft gegeven. Hoe vormen aanbestedingsprocessen voor openbaar vervoer oplossingen, zoals de invoering van Bus Rapid Transit (BRT)? Een bussysteem waarbij met hoge frequentie en snelheid gereden wordt, dat betrouwbare reistijden combineert met hoge vervoerscapaciteit, en comfort biedt. Hoe kan de governance van energie en transport de overgang naar duurzame mobiliteit ondersteunen?

Veenemans doel is om ingenieurs te helpen ervoor te zorgen dat hun innovaties effectief op elkaar zijn afgestemd, aangezien de implementatie sterk afhankelijk is van deze afstemming. “Onderzoek moet altijd streven naar het creëren van maatschappelijke waarde en helpen de wereld een betere plek te maken voor iedereen.” aldus Veeneman.

Wijnand is werkzaam bij TBM sinds de oprichting van de faculteit, en richt zich op het raakvlak van techniek en governance. De afgelopen zeven jaar heeft hij de brug tussen belangrijke Nederlandse infrastructuurbeheerders en de academische gemeenschap in Delft en daarbuiten versterkt. Met als doel de afstemming van onderzoek en praktische toepassingen te verbeteren, en uiteindelijk de maatschappelijke waarde van infrastructuren en mobiliteit te maximaliseren.

Wijnand: “Het is een vreemd en prachtig gevoel dat de gemeenschap die ik sinds 1993 heb helpen opbouwen mij nu op deze manier erkent. Ik voel me diep verbonden met het denken dat we hebben ontwikkeld en de rol die we spelen binnen TU Delft, met die focus op het creëren van waarde voor de wereld. De Delftse pragmatische visie ligt mij nauw aan het hart. Ik geniet er enorm van om ideeën te ontwikkelen en te zien of ze functioneren zoals verwacht in de complexiteit van de echte wereld.”