Sander Renes krijgt NWO financiering voor automatisering van economische gedragsexperimenten met AI-agenten

Nieuws - 30 mei 2024 - Webredactie

Sander Renes is een van de 60 onderzoekers die financiering krijgt vanuit de SGW Open Competitie XS van NWO. Dit zijn subsidies van maximaal € 50.000, bedoeld om veelbelovende ideeën, vernieuwende en risicovolle initiatieven binnen de Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) mogelijk te maken. Met het onderzoeksproject ‘Large Language Model Multi-Actor Tool to Automate Economic Experiments’  wil Renes samen met mede-aanvrager Rutger van Bergem economische en gedragsexperimenten, die vaak veel tijd en geld kosten, gemakkelijker maken door menselijke participanten te vervangen door AI-agenten.

Over het project

In veel economische ontwerpproblemen wil je meerdere versies van een oplossing proberen. Dit is lastig om te doen. Renes: ‘Experimenten zijn kostbaar en in sommige gevallen niet eens mogelijk. De setting kan te moeilijk zijn voor willekeurige deelnemers, de taak kan te lang duren voor een simpel experiment of er kunnen ethische bezwaren zijn tegen bepaalde ingrepen. Deze beperkingen kunnen we verkleinen als we de menselijke deelnemers zouden vervangen door AI agenten die getraind zijn zich als menselijke deelnemers te gedragen.’

De eerste experimenten waar Renes en Van Bergem dit mee willen proberen, zijn de experimenten die zij nu aan het afronden zijn in het IBEX lab op TBM. ‘In deze experimenten testen we een besluitvormingsmechanisme dat bedacht is om Not In My Back Yard (NIMBY) problemen in de ruimtelijke ordening te verkleinen. Als we verschillende varianten willen testen met groepen mensen kost dit enorm veel sessies. Dat maakt het onderzoek duur en tijdrovend.’ Door AI-agenten in te zetten in plaats van mensen kunnen de onderzoekers in enkele minuten alle variaties uitproberen en de verzamelde data gebruiken om de meest interessante te vinden die ze dan in het lab met echte deelnemers kunnen doen. Dit maakt het mogelijk om een veel groter gedeelte van de ontwerpruimte te doorzoeken.