EU Marie Curie-beurs 6G Evolution voor Aaron Ding

Nieuws - 04 juni 2024 - Webredactie

Aaron Ding heeft een EU Marie Curie-beurs ontvangen. Hij en zijn team onderzoeken de komende vier jaar robuuste oplossingen om veerkrachtige 6G digitale infrastructuur te bieden bij zowel cyber- als fysieke aanvallen in toekomstige 6G-netwerken. Er is een totaalbedrag van €1,5 miljoen toegewezen aan het consortium ENSURE-6G.

‘Onze ambitie is om ervoor te zorgen dat de EU voorop loopt op het gebied van de beveiligings- en privacy vereisten van 6G-infrastructuur en dat er nieuwe beveiligingsmaatregelen worden ontworpen om risico’s zoals datalekken en AI-exploitatie van gegevens, geassocieerd met nieuwe 6G-apparaten en belanghebbenden, te verminderen’, zegt Aaron Ding.

Veilig, zeker en economisch levensvatbaar netwerk

Dit nieuwe project dat wordt uitgevoerd bij TBM, richt zich op duurzame en langdurige veiligheid en beveiliging voor het 6G-netwerk en de diensten. Naast technologische ontwikkeling gaat het team van Aaron nieuwe bedrijfsmodellen verkennen voor betrouwbare 6G-gegevensbeveiliging, waarbij ook zaken als centralisatie en vertrouwen worden meegenomen. Het raamwerk van het businessmodel integreert zichzelf evoluerende AI om telecomoperators, hardware leveranciers en gespecialiseerde beveiligingsleveranciers te ondersteunen bij het begrijpen hoe zij beveiliging-als-een-dienst-oplossingen op economisch haalbare manieren kunnen aanbieden.

Interdisciplinair karakter

Het belang van 6G en de omvangrijke maatschappelijke impact ervan om gelijke toegankelijkheid en betere communicatie te bereiken, vereisen grondig onderzoek en ontwikkeling op het gebied van veerkracht, veiligheid en beveiliging van 6G. Dit nieuwe initiatief wordt zeer gewaardeerd door de Marie Curie-beoordelingscommissie vanwege het interdisciplinaire onderzoekskarakter. Experts uit verschillende disciplines zijn betrokken zoals AI, Internet of Things (IoT), recht en economie. Deze interdisciplinaire aanpak is nodig voor de ontwikkeling van een veerkrachtige 6G digitale infrastructuur.