TU Delft OPEN Publishing | Jaarverslag 2023
TU Delft OPEN Publishing streeft ernaar een door de community gedreven, open-acces (OA) platform voor wetenschappelijke communicatie te creëren. Het platform biedt veerkrachtige publicatiediensten aan de dynamische community van docenten en onderzoekers aan de TU Delft.
Nu het team vier jaar bestaat, kijken zij met trots terug op hun prestaties en zijn ze enthousiast over de toekomst. TU Delft OPEN Publishing kijkt ernaar uit om samen te werken met nog meer wetenschappers van alle faculteiten en hen te ondersteunen op hun reis om hun onderzoek aan de wereld te presenteren!
Portfolio
Boeken
De boekencollectie van TU Delft OPEN Publishing omvat studieboeken, conferentieboeken, monografieën en samengestelde werken. Eind 2022 beëindigde Delft Academic Press (DAP) zijn langdurige activiteiten op het gebied van het publiceren en distribueren van fysiek lesmateriaal, wat aanzienlijke verstoringen veroorzaakte voor docenten aan de TU Delft. Daarom heeft TU Delft OPEN Publishing 20 studieboeken van DAP verworven en geleidelijk alle titels waarvoor zij publicatierechten hebben als open studieboeken gepubliceerd gedurende 2023.
In 2023 heeft TU Delft OPEN Publishing 34 boeken gepubliceerd, waaronder 12 klassieke studieboeken, vier interactieve studieboeken en drie conferentieboeken. Vier studieboeken zijn het resultaat van samenwerkingen met andere universiteiten, en zes monografieën en samengestelde werken zijn in samenwerking met andere uitgevers uitgebracht. Ze zijn een partnerschap aangegaan met Mkuki na Nyota uitgevers uit Tanzania, waarbij ze "Things Don’t Really Exist Until You Give Them a Name: Unpacking Urban Heritage" samen hebben gepubliceerd.
Met de introductie van de "Education Series" richten auteurs zich op thema's die ze tegenkomen in hun onderwijsactiviteiten aan de TU Delft. Deze thema's omvatten de rol van samenwerking in leren, multidisciplinaire benaderingen van onderwijs en onderzoek, de noodzaak van een breder vaardighedenpakket dan alleen technische kennis, meer holistische rollen voor ingenieurs waarbij de nadruk ligt op maatschappelijke verantwoordelijkheid, innovatie en duurzaamheid, de integratie van maatschappelijke waarden, en de kritische beoordeling daarvan, in het universitair onderwijs.
Wetenschappelijke Tijdschriftartikelen
Van alle open-access (OA) wetenschappelijke tijdschriftartikelen heeft TU Delft OPEN Publishing in 2023 189 artikelen gepubliceerd. TU Delft OPEN Publishing beheert veertien wetenschappelijke tijdschriftartikelen en host daarnaast nog drie extra OA- wetenschappelijke tijdschriftartikelen.
The Journal of Open Aviation Science, mede ge-edit door Junzi Sun (Faculteit LR, TU Delft) en Xavier Olive (ONERA, Frankrijk), heeft hun eerste tijdschriftartikelen en conferentieverslagen gepubliceerd.
The Journal of Coastal and Riverine Flood Risk, mede ge-edit door Jeremy Bricker (Universiteit van Michigan), Bas Jonkman (Faculteit CiTG, TU Delft), Grit Martinez (Ecologic Institute, Duitsland), en Miguel Esteban (Waseda Universiteit, Japan), heeft hun eerste tijdschriftartikelen en eerste speciale editie gepubliceerd.
Verbeterde publicatiediensten
-
Crossref: In 2023 werd TU Delft OPEN Publishing lid van Crossref en begon met het migreren van Datacite DOIs naar Crossref. Dit proces zal in 2024 worden voortgezet. Het lidmaatschap van Crossref vergroot de zichtbaarheid en vindbaarheid van publicaties, wat op zijn beurt de erkenning van auteurs en redacteuren versterkt.
BioRender: In 2021 startte TU Delft een tweejarige pilot met BioRender, een tool waarmee onderzoekers snel professionele figuren kunnen maken met behulp van vooraf gemaakte pictogrammen en sjablonen. Dit helpt onderzoekers om hun werk effectiever te promoten en te communiceren. Vanwege positieve feedback van onderzoekers in drie faculteiten (LR, ME en EWI) werd de pilot in 2023 verlengd als een permanente service. Tegen het einde van 2023 werd het aantal beschikbare licenties uitgebreid tot 200.
Indexering: Boeken, inclusief studieboeken op masterniveau, worden nu geïndexeerd in Scopus, waardoor hun toegankelijkheid en academische impact worden vergroot
Co-creatie: TU Delft OPEN Publishing is een samenwerking aangegaan met Jap Sam Books, een onafhankelijke uitgeverij gespecialiseerd in architectuur, kunst, filosofie, design en fotografie. Deze samenwerking omvat zowel wetenschappelijke tijdschriftartikelen als boeken, waarbij de eerste publicaties worden verwacht in 2024.
Software Upgrades: Er zijn vijf upgrades uitgevoerd aan de software die wordt gebruikt voor de platforms van de wetenschappelijke tijdschriftartikelen en boeken. Deze upgrades zijn bedoeld om de functionaliteit te verbeteren, de gebruikerservaring te optimaliseren, bugs op te lossen en nieuwe functies te introduceren.
Templates met het TU Delft-merk: Drie templates zijn gecreëerd voor de boekenplatforms en twee voor het wetenschappelijke tijdschriftartikel-platform. Deze templates omvatten ontwerpelementen zoals tekstpositionering, kleurenschema's, typografie en lay-outstijlen, die allemaal de identiteit van de TU Delft huisstijl handhaven.
Open Science Initiatieven
Er zijn twee evenementen georganiseerd: de codecheck hackathon als onderdeel van de pilot voor het peer-reviewen van data en software, en een paneldiscussie over peer review. Het testen van ChatGPT om het wetenschappelijke tijdschrift van Aviation Science te ondersteunen in de fase van tekstredactie is gestart. Om de zichtbaarheid van auteurs en redacteuren te vergroten, zijn 'Auteurs/Redacteuren in de schijnwerpers' geïntroduceerd en worden deze gepubliceerd op de blog. Publons (Reviewer Locator & Reviewers Recognition) is geïntegreerd met het Open Journals System (OJS) om de betrokkenheid van de wetenschappelijke tijdschriften bij reviewers te monitoren. Na afloop van de pilot worden UX-interviews gehouden met redacteuren, auteurs en reviewers om de impact van beide tools op het publicatieproces en de peer-reviewpraktijken te evalueren.
-
Het pilotproject voor het peer reviewen van datasets en software, een samenwerking tussen TU Delft OPEN Publishing en de teams voor onderzoeksgegevens en -software, experimenteert met innovatieve open peer review-processen waarbij data en software als onafhankelijke onderzoeksresultaten worden beschouwd.
Het doel is om de methodologie van data- en softwareproductie meer open en transparant te maken, met als doel het hergebruik van gegevens te optimaliseren, de reproduceerbaarheid te verbeteren en de principes van Open Science te bevorderen.
De pilot bestaat uit drie fasen. Fase één van de pilot richtte zich op a) het betrekken van mensen en communities die geïnteresseerd zijn in data, software, open publiceren en open wetenschap, b) het zoeken naar samenwerkingen via evenementen, c) het schrijven van richtlijnen en ideeën voor implementatie, en d) het testen van de peer review richtlijnen.
Fasen 2 en 3 (c, d), die zich zullen richten op duurzame integratie van data/software-reviews in publicatieworkflows en aanvullende beleidsdocumentatie van de aanbevelingen van het project, zullen worden uitgerold na het eerste kwartaal van 2024. Lees het volledige rapport hier.
-
TU Delft OPEN Publishing’s inspanningen op het gebied van communicatie en betrokkenheid bij onderzoekers en docenten waren gericht op een allesomvattende strategie. Een paneldiscussie over peer review werd georganiseerd om samenwerkingsfeedback te verzamelen, en de start van Authors/Editors Spotlights werd ondernomen, waarbij academische bijdragen werden erkend om een gevoel van gemeenschap te bevorderen.
Door de integratie van pleitbezorging voor open wetenschappelijke publicaties te verkennen in faculteiten, streeft TU Delft Open Publishing ernaar begeleiding te bieden over open-access publiceren, financiering en beleid. Er worden inspanningen geleverd om de bereikbaarheid buiten de academische wereld uit te breiden via publieksbetrokkenheidsinitiatieven, waaronder samenvattingen in eenvoudige taal voor publicaties en blogberichten.
-
Als reactie op de voorkeuren van sommige onderzoekers werd een student met expertise in LaTeX ingeschakeld om te helpen bij het transformeren van publicaties/sjablonen. Een andere student richtte zich op het creëren van een generiek boeksjabloon, waarbij het proces van boekcreatie werd gestroomlijnd en consistentie en professionaliteit werden gewaarborgd. Daarnaast wordt onderzocht hoe AI kan worden geïntegreerd voor tekstredactie en het verbeteren van taal- en grammaticachecks om de kwaliteit van publicaties hoog te houden.
-
TU Delft OPEN Publishing slaagde erin een stap vooruit te zetten in de erkenning van het werk van reviewers door de eerste open identiteitsreviewrapporten te implementeren in hun tijdschrift, The Evolving Scholar. De beoordelingen zijn direct beschikbaar na indiening, gekoppeld aan het gerecenseerde artikel, wat de transparantie in het beoordelingsproces verbetert. Dit initiatief is in lijn met de toewijding van TU Delft OPEN Publishing om een transparant en gestroomlijnd peer review-systeem te bevorderen binnen hun academische publicatiekader. Belangrijkste ontvangers van het Open Science Fonds worden mainstream gemaakt.
-
Dit pilotproject is gestart in maart 2023 en stond onder leiding van twee studentassistenten om de praktijken van onderzoekers van de TU Delft te verkennen als het gaat om het vermelden, delen en citeren van hun gegevens in publicaties. Er is een beoordelingskader ontwikkeld en er is een community sessie gehouden tijdens het Open Science Festival op 31-08-2023; op dit moment is een blog over de sessie van het Open Science Festival en een rapport over de bevindingen van het project bijna gereed.
-
DelftX: Open Science - Het delen van je onderzoek met de wereld
De Massive Open Online Course (MOOC) introduceert deelnemers aan de principes van Open Science, waarbij Open Data management, FAIR softwarepraktijken en betrokkenheid bij citizen science aan bod komen. Deelnemers leren hoe ze onderzoek zichtbaarder kunnen maken, gegevens kunnen beheren en Open Access publiceren kunnen navigeren, met praktische toepassingen en discussies over het implementeren van beleid voor Open Science. Tussen 25 oktober en 5 december 2023 lag de focus van de MOOC op Open Access publiceren. Het cursusschema is hier beschikbaar.
-
98% van de peer-reviewed artikelen en 91% van de conferentiepapers gepubliceerd door TU Delft in 2022 waren open access. Het College van Bestuur keurde het nieuwe Open Access-beleid en de richtlijnen goed in oktober 2023 en voerde het Short Scientific Work aan de TU Delft-regeling in als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden van TU Delft. Dit beleid, bekend als het Tavern Amendement, stelt auteurs van wetenschappelijke werken die met publieke middelen zijn gefinancierd in staat om hun artikelen na zes maanden vrij beschikbaar te maken. Dit recht gaat boven eventuele uitgeverovereenkomsten, waardoor auteurs hun werk kunnen delen in het universitaire repository.
Publicaties en Collectie Taskforce
-
Binnen de Library zijn er experts die zorgen en trends zowel nationaal, als internationaal observeren. Om proactief te zijn in plaats van reactief, wordt het als een positieve eerste stap beschouwd om de publicatieculturen binnen de faculteiten van de universiteit in kaart te brengen. Zodra er een duidelijk beeld is van de huidige situatie, zou TU Delft OPEN Publishing eraan willen werken om een breder discussie te starten over de gewenste publicatiecultuur en de noodzakelijke stappen om deze te bereiken voor elke faculteit. Hun taskforces zijn beschikbaar om expertise te bieden en te fungeren als een link naar de Library ondersteuning.
In eerste instantie is het doel om het bewustzijn onder medewerkers te vergroten met betrekking tot zowel hun lees- als publicatiegewoonten.
Wetenschappelijke tijdschriftartikelen citaten en APC-kosten (voorheen bekend als auteursbewustzijn). Dit dashboard toont APC-kosten van wetenschappelijke tijdschriftartikelen in relatie tot het aantal citaten van het artikel (impact). Het kan auteurs helpen beslissen in welk tijdschrift ze het beste kunnen publiceren.
Dit dashboard toont wetenschappelijke tijdschriftartikelen en hun aantal (lees) views, referenties en publicaties van auteurs van TU Delft.
Bereik
-
TU Delft OPEN Publishing is lid geworden van OASPA (Open Access Scholarly Publishing Association), een diverse community van organisaties die betrokken zijn bij open scholarship. De hoop is dat OASPA zal fungeren als een verenigende factor, die alle legitieme open access-initiatieven ondersteunt, en zo als partner zal dienen in het werk van TU Delft OPEN Publishing.
-
Conferenties/Workshops
- TU Delft OPEN Publishing bezocht de derde AEUP meeting in Tallinn, Estonia, 16-18 May, 2023 2023 3rd AEUP Conference – AEUP
- Open Science Festival, 31-08-2023
- Coöperatieve Publicatie: Het Opbouwen van een Nieuwe Sociale Infrastructuur:
-
Ludo Waltman, Anna van ‘t Veer, Dan Rudmann, Thed van Leeuwen & Leo Waaijers ✝ (Universiteit Leiden), Just de Leeuwe & Frédérique Belliard (Universiteit Delft).
-
Onderwerp: Hoe kan TU Delft OPEN Publishing lokale communities ontwikkelen om wetenschappelijke publicaties opnieuw te overdenken en uit te voeren? In deze interactieve sessie zullen ze samen de sociale infrastructuur overwegen en in kaart brengen die nodig is om door de community geleide publicatie-initiatieven binnen hun eigen organisaties mogelijk te maken.
-
- Coöperatieve Publicatie: Het Opbouwen van een Nieuwe Sociale Infrastructuur:
-
Connecten van Open Data naar Open Access: Madalina Fron (B. Sc van Computer Science en Engineering, TU Delft), Zahra Khoshnevis (M. Sc van Building Technology, TU Delft), Yan Wang, Just de Leeuwe Frédérique Belliard (TU Delft Library).
-
Workshop: Een sessie van 45 minuten zal worden geleid door studenten en zich richten op het bevorderen van de betrouwbaarheid van datasets die worden gebruikt in academische publicaties, en het introduceren van ons kader dat de mate van verbinding van OA-publicaties met FAIR-datapraktijken schat.
-
Om de zichtbaarheid van auteurs en redacteuren te vergroten, heeft TU Delft OPEN Publishing 'Auteurs/Redacteuren in de schijnwerpers' geïntroduceerd. Deze worden gepubliceerd op hun blog. De in 2021 gepubliceerde blog heeft als doel om innovatieve concepten te delen, discussie op gang te brengen en de nieuwste ontwikkelingen en voortgang te benadrukken. Het ondersteunt openheid, eerlijkheid en diversiteit. In 2023 zijn er 14 blogs geproduceerd, waaronder vier 'Auteur/Redacteur in de schijnwerpers'.
Publicatie & Collectie Taskforce heeft in samenwerking met het Scholarly Communication & Publication-team een discussienota opgesteld over de publicatiecultuur aan de TU Delft en hun zorgen. Irene Haslinger (Directeur van de TU Delft Library) en Anke Versteeg (Beleids- en Relatiecoördinator) hebben dit onderwerp besproken met de decanen van alle faculteiten. Het is goed ontvangen en ze zijn bezig met het formuleren van de volgende stappen.
-
Organisatie
Er zijn twee nieuwe medewerkers in het team begonnen: een Publishing Operations Officer en een Publishing Operations Support. Daarnaast is het team heringericht om de community beter van dienst te kunnen zijn. Meer informatie over het team is hier te vinden.
-
- Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek -LR
- Technische Natuurwetenschappen -TNW
- Bouwkunde -BK
- Civiele Techniek en Geowetenschappen -CiTG
- Industrieel Ontwerpen -IO
- Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica-EWI
- Mechanical Engineering-ME
- Techniek, Bestuur en Management-TBM