TU Delft OPEN Publishing | Jaarverslag 2023

Nieuws - 06 juni 2024

TU Delft OPEN Publishing streeft ernaar een door de community gedreven, open-acces (OA) platform voor wetenschappelijke communicatie te creëren. Het platform biedt veerkrachtige publicatiediensten aan de dynamische community van docenten en onderzoekers aan de TU Delft. 

Nu het team vier jaar bestaat, kijken zij met trots terug op hun prestaties en zijn ze enthousiast over de toekomst. TU Delft OPEN Publishing kijkt ernaar uit om samen te werken met nog meer wetenschappers van alle faculteiten en hen te ondersteunen op hun reis om hun onderzoek aan de wereld te presenteren! 

Portfolio

Boeken

De boekencollectie van TU Delft OPEN Publishing omvat studieboeken, conferentieboeken, monografieën en samengestelde werken. Eind 2022 beëindigde Delft Academic Press (DAP) zijn langdurige activiteiten op het gebied van het publiceren en distribueren van fysiek lesmateriaal, wat aanzienlijke verstoringen veroorzaakte voor docenten aan de TU Delft. Daarom heeft TU Delft OPEN Publishing 20 studieboeken van DAP verworven en geleidelijk alle titels waarvoor zij publicatierechten hebben als open studieboeken gepubliceerd gedurende 2023. 

In 2023 heeft TU Delft OPEN Publishing 34 boeken gepubliceerd, waaronder 12 klassieke studieboeken, vier interactieve studieboeken en drie conferentieboeken. Vier studieboeken zijn het resultaat van samenwerkingen met andere universiteiten, en zes monografieën en samengestelde werken zijn in samenwerking met andere uitgevers uitgebracht. Ze zijn een partnerschap aangegaan met Mkuki na Nyota uitgevers uit Tanzania, waarbij ze "Things Don’t Really Exist Until You Give Them a Name: Unpacking Urban Heritage" samen hebben gepubliceerd. 

Met de introductie van de "Education Series" richten auteurs zich op thema's die ze tegenkomen in hun onderwijsactiviteiten aan de TU Delft. Deze thema's omvatten de rol van samenwerking in leren, multidisciplinaire benaderingen van onderwijs en onderzoek, de noodzaak van een breder vaardighedenpakket dan alleen technische kennis, meer holistische rollen voor ingenieurs waarbij de nadruk ligt op maatschappelijke verantwoordelijkheid, innovatie en duurzaamheid, de integratie van maatschappelijke waarden, en de kritische beoordeling daarvan, in het universitair onderwijs. 

Wetenschappelijke Tijdschriftartikelen

Van alle open-access (OA) wetenschappelijke tijdschriftartikelen heeft TU Delft OPEN Publishing in 2023 189 artikelen gepubliceerd. TU Delft OPEN Publishing beheert veertien wetenschappelijke tijdschriftartikelen en host daarnaast nog drie extra OA- wetenschappelijke tijdschriftartikelen

The Journal of Open Aviation Science, mede ge-edit door Junzi Sun (Faculteit LR, TU Delft) en Xavier Olive (ONERA, Frankrijk), heeft hun eerste tijdschriftartikelen en conferentieverslagen gepubliceerd. 

The Journal of Coastal and Riverine Flood Risk, mede ge-edit door Jeremy Bricker (Universiteit van Michigan), Bas Jonkman (Faculteit CiTG, TU Delft), Grit Martinez (Ecologic Institute, Duitsland), en Miguel Esteban (Waseda Universiteit, Japan), heeft hun eerste tijdschriftartikelen en eerste speciale editie gepubliceerd. 

Verbeterde publicatiediensten

Open Science Initiatieven

Er zijn twee evenementen georganiseerd: de codecheck hackathon als onderdeel van de pilot voor het peer-reviewen van data en software, en een paneldiscussie over peer review. Het testen van ChatGPT om het wetenschappelijke tijdschrift van Aviation Science te ondersteunen in de fase van tekstredactie is gestart. Om de zichtbaarheid van auteurs en redacteuren te vergroten, zijn 'Auteurs/Redacteuren in de schijnwerpers' geïntroduceerd en worden deze gepubliceerd op de blog. Publons (Reviewer Locator & Reviewers Recognition) is geïntegreerd met het Open Journals System (OJS) om de betrokkenheid van de wetenschappelijke tijdschriften bij reviewers te monitoren. Na afloop van de pilot worden UX-interviews gehouden met redacteuren, auteurs en reviewers om de impact van beide tools op het publicatieproces en de peer-reviewpraktijken te evalueren.

Publicaties en Collectie Taskforce

Bereik