Op weg naar efficiëntere zonnecellen, met een lagere ecologische voetafdruk
SiLEAN-project van start om de efficiëntie van zonnecellen te verbeteren met duurzame technologie
Het SiLEAN-project, gefinancierd door de Europese Unie, is officieel van start gegaan met als doel een nieuwe standaard te zetten voor de efficiëntie van zonnecellen met meer dan 25,5%, terwijl de kosten worden verlaagd en de koolstofvoetafdruk met wel 75% wordt verkleind. De innovatieve SiLEAN-oplossing zal de silicium heterojunctie zonneceltechnologie verbeteren door een volledig duurzaam ontwerp te introduceren zonder indium (In), zilver (Ag) en bismut (Bi).
Dit baanbrekende project brengt een multidisciplinair consortium van twee onderzoeksinstituten, een universiteit, vier MKB-bedrijven en een industriële partner uit vijf Europese landen samen. Tot de belangrijkste innovaties behoren epitaxiale wafergroei vanuit de gasfase, alternatieve passiveringstechnieken voor verbeterde optische transparantie en indiumvrije contactlagen met Ag- en Bi-vrije metallisatie. Alle processen worden ontworpen met het oog op schaalbaarheid en productie met hoge doorvoer.
De TU Delft zal zich richten op twee belangrijke aspecten. Ten eerste zal de TU Delft zonnecellen met een hoog rendement en een groot oppervlak ontwikkelen op basis van geavanceerde fotonische structuren, overgangsmetaaloxiden, ultradunne transparante geleidende oxiden en metallisatie op basis van koper. Ten tweede zal het de leiding hebben over het werkpakket voor de vermindering van de milieu-impact, dat zich ontwikkelt rond de berekening van het energierendement, de evaluatie van de veiligheid van de energievoorziening en de levenscyclusanalyse van de voorgestelde technologische innovaties.
Het SiLEAN-project is een cruciale stap in de richting van duurzamere en efficiëntere zonne-energieoplossingen, die de weg vrijmaken voor een schonere en kosteneffectievere toekomst van hernieuwbare energie.
Voor meer informatie,
prof. dr. ir. Olindo Isabella
O.Isabella@tudelft.nl