Martin Skrodzki ontvangt NWO-subsidie voor speels wetenschapscommunicatieproject over AI-awareness

Nieuws - 31 juli 2024 - Communication EWI

Martin Skrodzki, van de groep Computer Graphics and Visualization, heeft de NWO WECOM subsidie toegekend gekregen. Het doel van dit NWO-programma is om wetenschapscommunicatieprojecten te financieren die de verbinding tussen wetenschap en maatschappij bevorderen. Het doel van Martins onderzoeksproject is om een AI-geïnformeerde generatie van morgen mogelijk te maken. Hij creëert een tentoonstelling van vier pop-up koffers die de technische grondbeginselen van AI leren en het algemene publiek betrekken bij discussies over ethische kwesties rondom AI.

Artificiële Intelligentie op reis: vier koffers voor wetenschappelijke ontdekking op speelse wijze

Als het om kunstmatige intelligentie (AI) gaat zijn er nieuwe ontwikkelingen, mogelijkheden, maar ook angsten rondom. Het doel van het project van dr. Martin Skrodzki is om een AI-geïnformeerde generatie van morgen mogelijk te maken. Om dat te doen, creëert hij een tentoonstelling van vier pop-up koffers. Voor dit project werkt hij samen met dr. Julian Koellermeier van de Rijksuniversiteit Groningen en met de non-profitorganisatie IMAGINARY, die zich richt op communicatie over moderne wiskunde.

De koffers leren enerzijds de technische grondbeginselen van AI, zoals neurale netwerken, onderliggende algoritmen en principes. Anderzijds gaan de koffers de discussie aan over ethische kwesties rond AI. Dat gebeurt allemaal op een speelse manier (gamification). Binnen het project worden samen met de think tank Algoright verschillende tentoonstellingen en workshops gerealiseerd.

Deze evenementen zullen op musea en bibliotheca plaatsvinden of op geschikte plaatsen voor wetenschapscommunicatie zoals het weekend van de wetenschappen. De ethische tentoonstelling zal een citizen science aspect bevatten, d.w.z. dat de bezoekers van het evenement kunnen deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoeksproject over de perceptie van AI in de samenleving. Alle vier de tentoonstellingen zullen duurzaam zijn in die zin dat alle ontwikkeling open-source zal zijn en de tentoonstellingen zelf herbruikbaar zijn en van de TU Delft Science Centre worden beheerd. Zo kunnen de exposities niet alleen het startpunt vormen voor permanente educatie over AI, maar ook gemakkelijk worden gekopieerd, om nog meer mensen te bereiken.

WECOM-programma

Het doel van het NWO WECOM-programma is om wetenschapscommunicatieprojecten te financieren die de verbinding tussen wetenschap en samenleving bevorderen, door het stimuleren en faciliteren van interactie en wederzijds begrip. Toegekende projecten moeten potentie hebben voor inbedding, borging en duurzame voortzetting na afloop van het project.

Martin Skrodzki

Martin's onderzoeksinteresses liggen tussen Informatica en Wiskunde. Hij houdt zich voornamelijk bezig met alle zaken die te maken hebben met puntverzamelingen, waaronder zowel laag- als hoogdimensionale gegevens en hun verwerking en visualisatie. Daarnaast heeft hij ook interesse in de verschillende verbanden tussen wiskunde en kunst, die hij volgt als associate editor van het Journal of Mathematics and the Arts.