Geavanceerd multi-camerasysteem voor multimodale dataregistratie

Nieuws - 24 september 2024 - Communication EWI

Onderzoekers van de afdeling Intelligent Systems hebben een geavanceerd multicamera-opnamesysteem gebouwd dat ontworpen is om gegevens van hoge kwaliteit te verzamelen van objecten en mensen. Door bestaande audioapparatuur te integreren, maakt dit systeem het mogelijk om multimodale gegevens van menselijke sociale interacties op te nemen, waaronder zowel video als audio. Dit isvan onschatbare waarde voor het begrijpen van menselijk gedrag, het modelleren van fysieke objecten en het analyseren van interacties tussen mensen en objecten. 

Gegevens van hoge kwaliteit zijn essentieel voor multimodale gegevensverwerking, interpretatie, interactie, visualisatie en de ontwikkeling van deep learning-methoden. Het nieuw ontwikkelde multi-camera capture systeem is uitgerust met 12 volledig gesynchroniseerde hoge-resolutie camera's, waardoor synchronisatie op frameniveau mogelijk is, wat cruciaal is voor het vastleggen van snel bewegende objecten en precieze menselijke bewegingen. De integratie van een audiosysteem vergroot het vermogen om multimodale gegevens vast te leggen, waardoor het een centraal instrument wordt voor verschillende onderzoeksactiviteiten. 

Het complete opnamesysteem zal dienen als een gemeenschappelijke hub, die de afdeling ondersteunt bij het uitvoeren van geavanceerd onderzoek op het gebied van instrumentatie, gegevensverwerking en het begrijpen van gedrag. Het zal ook de samenwerking tussen verschillende onderzoeksgroepen bevorderen en het cursuswerk vergemakkelijken, omdat studenten hun eigen gegevens kunnen verzamelen voor collegeprojecten. Het systeem zal een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van belangrijke onderzoeksuitdagingen binnen de afdeling Intelligent Systems, zoals het vaststellen van 3D lichaamsgebaren en lichaamshoudingen, dynamische objectmodellering en analyse van interacties tussen meerdere personen. 

Dit project wordt geleid door assistent-professor Xucong Zhang en grotendeels uitgevoerd door promovendus Xiangwei Shi van de afdeling Pattern Recognition and Bioinformatics en wordt ondersteund door de afdeling Intelligent Systems en het Research and Engineering Team (REIT). Hoewel verschillende andere instituten ook soortgelijke multiview, multimodale opnamesystemen ontwikkelen, die als zeer waardevol worden beschouwd voor veel onderzoekstaken, is het ons doel om een van de drie beste opnamesystemen in Europa te ontwikkelen. Om dit doel te bereiken, verwachten we blijvende bijdragen van onze stakeholders van INSYGHT Lab aan de opnamesystemen.