De kracht van AI voor de Europese energiesector
As the digital age transforms the energy landscape, artificial intelligence (AI) offers more and more solutions for enhancing efficiency, resilience, and sustainability. In collaboration with EPRI Europe, TU Delft is spearheading the AI-EFFECT project, which focuses on accelerating the development, testing, and validation of AI applications in the energy sector.
AI-EFFECT brengt 19 toonaangevende Europese organisaties samen, waaronder grote energiebedrijven zoals ENEL en TenneT, om een sterk kader voor AI-integratie in energiesystemen te creëren. Het project zal vier demonstraties in Europa opzetten—in Nederland, Denemarken, Portugal en Duitsland—die elk verschillende toepassingen behandelen, zoals multi-energiesystemen, congestiebeheer, energie-efficiëntie en de integratie van Distributed Energy Resources (DER).
Jochen Cremer, universitair docent aan EEMCS, TU Delft, benadrukt het belang van het initiatief: “Wat we missen in de energietransitie is een open platform – vergelijkbaar met GitHub voor open source software – voor testen en experimenteren. Zo kunnen we onze AI-algoritmen naar een hoger niveau tillen voor energiesystemen. Het bouwen van dit platform is waar AI-EFFECT om draait.” TU Delft leidt een van de infrastructuurnodes in AI-EFFECT, waarbij het Delft AI Energy Lab en de Control Room of The Future Technology Center worden samengevoegd. De universiteit werkt nauw samen met TenneT aan validaties met AI voor congestiebeheer, met bijdragen van onderzoekers Simon Tindemans, Alex Stefanov en Peter Palensky.
Het AI-EFFECT-project heeft als doel een Europese AI Test- en Experimenteerfaciliteit (TEF) voor de energiesector op te zetten, die ontwikkeling, testing en validatie op verschillende niveaus mogelijk maakt. Door bestaande Europese computer- en laboratoriumfaciliteiten virtueel met elkaar te verbinden via een digitaal platform, zal het project veilig datadelen, ontwikkeling van AI-modellen en naadloze integratie met het EU-datadomeinenkader vergemakkelijken.
“Dit initiatief creëert een uniek digitaal platform dat samenwerking tussen de AI-industrie en energiebedrijven in Europa bevordert. Door energiesystemen slimmer, efficiënter en betrouwbaarder te maken, ondersteunen we rechtstreeks de inspanningen voor decarbonisatie en dragen we bij aan een schonere, veerkrachtigere energie toekomst,” zegt Eamonn Lannoye, Managing Director van EPRI Europe.
Aan het einde van het project hoopt Jochen Cremer een speciale workshop voor zakelijke gebruiksgevallen op te zetten, waarbij belanghebbenden uit de industrie worden uitgenodigd om te ontdekken hoe de ontwikkelde AI-systemen hun operaties kunnen verbeteren. Deze workshop biedt bedrijven de kans om in contact te komen met de innovatieve oplossingen die voortkomen uit AI-EFFECT en om te begrijpen hoe ze praktisch kunnen worden toegepast in de echte wereld.
AI-EFFECT zal ook belangrijke regelgevende uitdagingen aanpakken, zoals de naleving van de EU AI-wet, en ervoor zorgen dat AI-systemen voor energie transparant, veilig, betrouwbaar en begrijpelijk zijn. Het project loopt tot september 2027 en wordt gefinancierd door het Horizon Europe-programma van de Europese Unie.