Cyberbeveiliging van Europese energienetwerken versterken

Nieuws - 13 juni 2024 - Communication EWI

ENCS en TU Delft ondertekenen Memorandum of Understanding


De toenemende digitalisering van het energienetwerk heeft tal van voordelen op het gebied van duurzaamheid, maar het maakt het netwerk ook kwetsbaar voor cyberdreigingen. Om deze uitdaging aan te gaan, heeft de non-profit ledenorganisatie die zich toelegt de beveiliging van energienetwerken, ENCS, de handen ineengeslagen met de Control Room of the Future van TU Delft, door op 12 juni 2024 een Memorandum van Overeenstemming te ondertekenen.

De nieuwe samenwerking, die een langdurige partnerschap verder verdiept, heeft tot doel de sterke punten van beide organisaties te combineren, om zo kennis te ontwikkelen en voorop te blijven lopen in de internationale cyber-security van energienetwerken. De  beide partners zullen zich richten op onderzoek naar toekomstige beveiligingstechnologieën, operators-training voor effectieve cyberbeveiligingspraktijken en standaardisatie voor netbeheerders.

Het hart van de nieuwe samenwerking is het Control Room of the Future (CRoF) Technology Centre, een unieke faciliteit voor onderzoek, ontwikkeling en demonstratie aan de TU Delft. Het dient als een innovatiehub voor toekomstige technologieën van energienetwerken, met als missie om het energienetwerk cyberbeveiligd en veerkrachtig te maken tegen cyberdreigingen. Centraal in CRoF staat zijn RTDS-simulator, waarmee het mogelijk is om een digitale tweeling van het energienetwerk te draaien, waarop onderzoekers en operators realistisch en veilig echte scenario's kunnen testen. Alex Stefanov, die het onderzoeksprogramma leidt over "Cyber-Physical System Resiliency and Cyber Security" bij het CRoF Technology Centre, is enthousiast over de samenwerking. "Deze stap professionaliseert het CRoF verder, waardoor onderzoekers de mogelijkheid krijgen om onze cyberbeveiligingsoplossingen samen met experts uit de industrie te benchmarken en te testen." De samenwerking zal verschillende gezamenlijke inspanningen omvatten, zoals red team/blue team-oefeningen.

"Bij ENCS hebben we veel ervaring met het uitvoeren van red team/blue team-trainingen met Europese netbeheerders en kritieke infrastructuren," aldus Anjos Nijk, Managing Director van ENCS. "Door deze samenwerking kunnen we trainingsoefeningen naar een hoger niveau van technologische mogelijkheden brengen en deze afstemmen op echte scenario's."
"Door ons onderzoek te testen, kunnen we het technologische gereedheidsniveau van ons onderzoek verhogen naar niveau 7 of 8. Tegelijkertijd kunnen netbeheerders profiteren van de nieuwste inzichten. Met andere woorden: we kunnen echte en directe impact hebben op de industrie," vat Alex Stefanov samen.
 


Over ENCS
Het European Network for Cyber Security (ENCS) is een non-profit lidmaatschapsorganisatie die belangrijke belanghebbenden in de kritieke infrastructuur samenbrengt met beveiligingsexperts om veilige Europese kritieke energienetwerken en infrastructuur te implementeren. Opgericht in 2012, heeft ENCS toegewijde onderzoekers en testspecialisten die samenwerken met leden en partners aan toegepast onderzoek, het definiëren van technische beveiligingseisen, component- en end-to-end-testen, evenals educatie en training. ENCS maakt gebruik van zijn netwerk in de academische wereld, overheid en bedrijfsleven om cyberbeveiligingsoplossingen en advies te bieden die zijn afgestemd op de behoeften van nationale Distributie Systeem Operators (DSO's), Transport Systeem Operators (TSO's) en regelgevers.