Introductie Jasper Verschuur: Nieuw Teamlid CASS

Nieuws - 30 mei 2024

Welkom aan onze nieuwe Assistant Professor: Jasper Verschuur

We zijn verheugd om aan te kunnen kondigen dat Jasper Verschuur ons team komt versterken als Assistant Professor Engineering Systems & Climate Security. Jasper zal een centrale rol spelen binnen het Climate Safety and Security Center (CASS), onder het flagship 'Human Security and Liveable Environment'.

“Ik ben bij CASS gaan werken omdat het een unieke interdisciplinaire omgeving biedt om onderzoek te doen naar enkele van de meest urgente uitdagingen waar de samenleving voor staat als het gaat om het snel koolstofvrij maken van de economie en het anticiperen op de nadelige gevolgen van klimaatverandering. Bovendien biedt CASS een broodnodige brug om het onderzoek van de TU Delft af te stemmen op de behoeften van beleidsmakers die zich bezighouden met klimaatveiligheid.”

Focus en doelstellingen onderzoek

Het onderzoek van Jasper richt zich op de systemische risico's die klimaatverandering met zich meebrengt voor infrastructuursystemen en de essentiële diensten die zij leveren. Dit werk bestrijkt zowel lokale niveaus (bijv. essentiële diensten voor huishoudens) als een wereldwijde schaal (bijv. voedselstromen). Deze systeemrisico's zijn complex en moeilijk te kwantificeren vanwege de onderlinge afhankelijkheid tussen menselijke, infrastructurele en economische systemen.

Zijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen van nieuwe modelleringstools om beter te kunnen anticiperen op deze risico's en oplossingen voor te stellen om de veerkracht te vergroten. Dit vraagt om een toekomstgerichte benadering die niet alleen de verschillende gevolgen van een veranderend klimaat probeert te begrijpen, maar ook de veranderende aard van de systemen zelf, bijvoorbeeld door de energietransitie en snelle verstedelijking. Dit holistische perspectief is cruciaal voor het bedenken van effectieve strategieën om systeemrisico's te beperken.

Impact voor een betere samenleving

In lijn met de slogan van de TU Delft, “Impact for a Better Society”, richt Jasper’s onderzoek zich op het identificeren en aanpakken van systeemrisico's die kunnen leiden tot maatschappelijke verstoringen of economische verliezen. Hij richt zich op het voorkomen dat klimaatverandering de bestaande maatschappelijke ongelijkheid verergert, met name in het Mondiale Zuiden, waar deze ongelijkheid het grootst is. Zijn werk heeft vaak ook een ontwikkelingsaspect, waarbij hij ernaar streeft de mensen te helpen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatrisico's.

De missie van de TU Delft in Den Haag

De missie van de TU Delft campus in Den Haag is het overbruggen van de kloof en het faciliteren van de dialoog tussen techniek, wetenschap en publiek beleid. Hoe kan het onlangs opgerichte Climate Safety and Security Center (CASS) bijdragen aan dit doel?

“Ik zie het Climate Safety and Security Center (CASS) als de centrale locatie om verschillende mensen bij elkaar te brengen en gezamenlijk te bespreken hoe CASS, en Den Haag als stad, een verschil kan maken in het omgaan met klimaatverandering.”

In Den Haag is er een levendige gemeenschap van beleidsmakers, denktanks, NGO's en mensen uit de praktijk die zich bezighouden met veiligheidsvraagstukken. Klimaatverandering wordt steeds meer gezien als een belangrijke bedreiging voor de veiligheid. Jasper’s onderzoek is van cruciaal belang om de beslissingen te onderbouwen voor degenen die zich dagelijks met deze uitdagingen bezighouden. In de nabije toekomst wil hij zich inzetten voor de gemeenschap in Den Haag, hun belangrijkste uitdagingen begrijpen en samenwerken om oplossingen te vinden.

We zijn verheugd Jasper aan boord te hebben en kijken uit naar de belangrijke bijdragen die hij zal leveren aan onze gemeenschap en daarbuiten. Welkom, Jasper!