Prof. A.H.C. de Rijke

Hoogleraar Timber Achitecture
Afdeling Architectural Engineering + Technology

Als kind was hij dol op het bouwen van boomhutten. En als architectuurstudent bewonderde hij vooral houten bouwwerken. Zelf begon hij met hout te werken toen hij het huis van zijn moeder op basis van een eigen ontwerp verbouwde en daarbij afgedankte multiplex gebruikte. Per november 2023 is Alex de Rijke (1960) benoemd tot professor Timber Architecture . “Ik vond het altijd leuk om iets te maken en ik zie directe verbanden tussen het maken en bedenken, tussen praktijk en theorie.”

Als oprichter-directeur van het in Londen gevestigde bureau dRMM Studio (1995) en als docent aan enkele van de beste architectuuropleidingen is De Rijke een pionier in de ontwikkeling en toepassing van houten bouwelementen in openbare gebouwen, met name van kruislaaghout (cross-laminated timber of CLT). Zijn benoeming komt voort uit de ambitie van de faculteit om de wereldwijde toepassing van houten bouwelementen en andere hernieuwbare en recyclebare materialen te bevorderen.
Een voor de hand liggende reden om hout op grotere schaal te gebruiken is dat het CO2 blijft opslaan als het wordt hergebruikt in plaats van verbrand. Bovendien zijn deze natuurlijke materialen hernieuwbaar en worden dus niet onttrokken aan schaarse natuurlijke hulpbronnen. De verwerking en toepassing ervan bieden aanzienlijke milieuvoordelen vergeleken met de productie en toepassing van staal en beton.

Onderwijs

Hout, het oudste bouwmateriaal ter wereld, is terug van weggeweest. "In sommige landen zijn kennis en vaardigheden doorgegeven, maar in de meeste landen is hout in de vergetelheid geraakt in de nasleep van de industriële revolutie. De Rijke wil samen met masterstudenten en promovendi onderzoeken hoe de toepasbaarheid van biobased materialen kan worden vergroot, en er volledig houten bouwwerken met minder massa kunnen worden ontwerpen. 
In het speciaal daarvoor op te zetten BioBuild Lab zullen studenten en postdoctorale onderzoekers zich in dit soort vraagstukken gaan verdiepen, waarbij de nadruk zal liggen op praktische experimenten en het op schaal testen van prototypes en componenten. "De huidige generatie studenten heeft de sleutels in handen voor een veerkrachtigere toekomst. Met hout als grondstof voor stedelijke ontwikkeling."

Curriculum Vitae

De Rijke heeft ruime academische ervaring. Vanaf 1988 doceerde hij parttime aan vele architectuurscholen en van 2011-2015 was hij decaan en hoogleraar Architecture aan het Royal College of Art in Londen. Hij was gastdocent aan universiteiten in Londen, Oxford, Cambridge, Kerala, Helsinki en Düsseldorf en extern examinator aan de University of the Arts Spatial Practice MArch en aan de Architectural Association voor de houtontwerpprogramma's Design & Make MA en MSc. Hij is oprichter en directeur (1995) van de architectuurstudio dRMM (de Rijke Marsh Morgan) met een bijzondere passie voor duurzame houtbouw. In de afgelopen tien jaar is dRMM gegroeid met 3 extra directeuren en een studio in Berlijn. Het bureau ontving de eerste prijs bij 36 awards voor de bouwindustrie, waaronder de Stirling Prize 2017 voor Hastings Pier, de hoogste onderscheiding voor architectuur in het Verenigd Koninkrijk.

Alex de Rijke