Onderzoekssubsidie voor uitbreiding experimenten met groepsbeslissingen in ruimtelijke ordening

Nieuws - 28 februari 2023 - Webredactie

De Robert Schalkenbach Stichting heeft Rutger van Bergem, Sander Renes en hun coauteurs een onderzoekssubsidie van $10.000 toegekend voor hun project: 'New Rules for Efficient and Equitable Land Use: An experimental investigation'. Met de subsidie breiden zij hun experimenten over groepsbeslissingen in de ruimtelijke ordening uit. 

In de experimenten worden de deelnemers gevraagd deel te nemen aan een groepsbeslissing over een ruimtelijk ordeningsprobleem, zoals de realisatie van een zonnepark in hun buurt. De onderzoekers gaan de uitkomsten van verschillende besluitvormingsprocedures, zoals stemmen en informatie markten, vergelijk om te zien welke efficiënter of eerlijker is. 

Naast de academische relevantie van het onderzoek, dienen deze experimenten als een proefproject voor de nieuwe faciliteiten voor gedragsexperimenten van TBM: het Interdisciplinary center for Behavioral Experiments (IBEX). Als het gedragslab deze proeven doorstaat, wordt IBEX toegevoegd aan de onderzoeksfaciliteiten die beschikbaar zijn voor TBM-onderzoekers voor gedrags- of economische experimenten. 

Over de Robert Schalkenbach Stichting

De Robert Schalkenbach Foundation zet zich in om Henry George's visie te verwezenlijken: een wereld waarin vooruitgang geen armoede veroorzaakt, maar armoede oplost door middel van een rechtvaardig overheidsbeleid dat de fundamentele gelijkheid van alle mensen, onze gemeenschappelijke aanspraak op de hulpbronnen van de aarde en de inherente waarde van de gemeenschap erkent.