Filosofische perspectieven op hersengegevens

Nieuws - 02 januari 2024 - Webredactie

Hersenwetenschap en -technologie hebben zich de afgelopen jaren zeer snel ontwikkeld. Technologieën zoals computerchips die de hersenen nabootsen, hersen gestuurde apparaten of kunstmatige intelligentie zijn in opkomst. De opkomst van deze technologieën leidt tot veel ethische en filosofische vragen. Senior onderzoeker in ethiek en technologiefilosofie Stephen Rainey behandelt deze vragen in zijn boek: Philosophical perspectives on Brain Data.

 

Technologie, de hersenen en menselijk gedrag

Ongeveer twintig jaar geleden begonnen filosofen na te denken over het menselijk brein. Hoe nemen we beslissingen? Wat bepaalt iemands identiteit? Aan de andere kant heeft de wetenschap zich snel in verschillende richtingen ontwikkeld. Van computerchips die de hersenen nabootsen tot hersen gestuurde technologie.

Rainey heeft in veel projecten op dit gebied gewerkt en is zich bewust van de veelzijdige aard van de problemen die zich voordoen. Wanneer er bijvoorbeeld technologieën worden ontwikkeld die spraak teruggeven aan mensen die verlamd zijn, roept dit vragen op over het lezen van gedachten en hoe spraak in iemands gedachten werkt.

 

Het belang van ethiek

De combinatie van het brein en technologie is ingewikkeld. “De hersenen hebben iets mystieks. Mensen hebben de neiging te geloven wat hen over de hersenen wordt verteld, omdat het zo ingewikkeld is.” Rainey wil een aantal mythen ontkrachten en de hype rond neurotechnologie ‘omdraaien’. De manier waarop deze technologieën op de markt worden gebracht, is vaak misleidend. Volgens hem is het belangrijk om de juiste vragen te blijven stellen en kritisch te zijn tegenover technologie, ook al begrijpen we die niet, zodat we geen object worden voor andermans plannen. “Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat als ze een hersenleesapparaat gebruiken om een e-mail te schrijven, dit apparaat ook een database vult voor een groot technologiebedrijf, dat het voor hun eigen doeleinden zal gebruiken.”

 

Een interesse in de geest en het handelen van mensen

Stephen Rainey studeerde filosofie en promoveerde op governance in beleidstechnologieën. Zijn interesse concentreerde zich op AI en neurotechnologie. “Ik ben geïnteresseerd in onderwerpen die betrekking hebben op de geest en acties van mensen”, zegt Rainey. De vragen die hem intrigeerden hadden betrekking op de manier waarop mensen reageren op technologie. Rainey werkt sinds 2014 als filosoof in teams van wetenschappers, waarbij hij altijd de ‘ethiekpersoon’ is. “Ik ben altijd geïnteresseerd in de conceptuele vragen achter de technologische vragen.”.

 

Het boek: “Philosophical perspectives on Brain Data”

“Philosophical perspectives on Brain Data” is het persoonlijke werk van Stephen Rainey. In zijn boek duikt hij in de filosofie van hersendata, neurotechnologie en neurowetenschappen. Wat het boek uniek maakt, is het filosofische aspect. Bijvoorbeeld: Bij de vraag “wat zou het betekenen om gedachten uit een brein te lezen?” Duikt het boek eerst in wat kan worden gedefinieerd als ‘gedachten’.

Rainey’s boek kan nu worden gedownload [Philosophical Perspectives on Brain Data | SpringerLink]