Samen tegen voedselverspilling voor positieve impact op het klimaat
Van 11 tot en met 17 september 2023 vindt de landelijke Verspillingsvrije Week plaats die door stichting Samen Tegen Voedselverspilling wordt georganiseerd. TU Delft ondersteunt deze; week, die in het teken staat van bewustwording van voedselverspilling. Het voedselsysteem heeft een enorme impact op het klimaat. Door minder voedsel te verspillen op de campus en daarbuiten zetten we een stap dichter bij de duurzaamheidsambitie van TU Delft.
Van het oogsten van voedsel tot de afvalfase; het voedselsysteem heeft veel energie nodig. Zo komt één derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen voort uit voedselsystemen. Op het moment wordt één derde voedsel verspild. Dit is energie dat we niet meer terugkrijgen. Door minder tot geen voedsel te verspillen, hebben we een positieve impact op onze campus en dragen we bij aan een duurzame toekomst.
Too Good To Go op TU Delft Campus
Sinds 2022 gebruiken verschillende horecalocaties op de campus het initiatief Too Good To Go. Too Good To Go is een app tegen voedselverspilling en helpt je om heerlijk, onverkocht eten te redden. Wat er overblijft aan eten en drinken wordt bij elkaar gedaan in een ‘magic box’ (op de campus komt dit in een tasje) en bestel je via de Too Good To Go app.
In de magic box vind je een sapjes, salades en broodjes. Het aanbod is afhankelijk van wat er voor lekkers overblijft. De box kost slechts € 3,99 en de werkelijk verkoopwaarde bedraagt ca € 12,-. Houd de app in de gaten, want het aantal tasjes per dag is beperkt. Haal de box op bij de deelnemende restaurants: X, TBM, IO, Aula, EWI, CITG, Echo, L&R, TNW en Bouwkunde.
Duurzaam TU Delft
TU Delft heeft de ambitie om in 2030 duurzaam te opereren. Dit betekent dat we CO₂-neutraal, klimaatadaptief en circulair zijn, waar we aandacht geven aan de biodiversiteit en leefkwaliteit op de campus. Hoe de medewerker, student, bezoeker en bewoner omgaan met voedsel en dranken heeft een grote impact op deze ambitie.