Wereldwijde telecommunicatie met lasers
NWO financiert veelbelovend TU Delft project via Open Technologieprogramma
Lasers die vanaf de grond communiceren met satellieten in de atmosfeer: het klinkt vergezocht, maar het zou een waardevolle verbetering kunnen zijn voor het aansluiten van afgelegen delen ter wereld op het internet. De TU Delft heeft in het Open Technologieprogramma vanuit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen financiering opgehaald om de mogelijkheden van deze innovatie verder te onderzoeken.
Het DAILSCOM-project
Lasersatellietcommunicatie is een veelbelovende technologie om wereldwijde toegang tot telecommunicatiediensten te ondersteunen. Maar een belangrijke technologische uitdaging is atmosferische turbulentie (verstoringen) die de stralingsoverdracht van de laserstralen beïnvloedt en kwaliteit van het optische communicatiekanaal aantast. Dit effect kan worden verminderd door adaptieve optiek en geografische diversiteit. Het DAILSCOM-project wil een geografische kaart maken, waarmee de kwaliteit van het communicatiekanaal wordt beschreven en de effectieve optische kanaalprestaties boven Europa in kaart worden gebracht. Dit is nodig om een netwerk van grondstations te ontwerpen en de beschikbaarheid van de communicatieservices in te schatten. Omdat de huidige kennis over kanaalprestaties beperkt is, willen de onderzoekers nieuwe natuurkundige algoritmen voor machine learning ontwikkelen om de optische linkprestaties in kaart te brengen.
Onderzoekers van TU Delft
De hoofdaanvrager van de NWO-financiering voor dit onderzoek is Dr. ir. Rudolf Saathof, van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Medeaanvrager van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen is Prof. Dr. Pier Siebesma. Vanuit de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica zijn de medeaanvragers:
Dr. Justin Dauwels
Justin Dauwels begon in januari 2021 als Associate Professor aan de TU Delft. Hiervoor was hij Associate Professor aan de School of Electrical & Electronic Engineering van de Nanyang Technological University (NTU), Singapore. Zijn onderzoeksinteresses liggen op het vlak van Bayesiaanse statistiek, iteratieve signaalverwerking en computationele neurowetenschappen. Lees meer
Dr. Geethu Joseph
Geethu Joseph is assistent-professor aan de TU Delft. Van 2019 tot 2021 was ze Postdoctoral Fellow bij de Department of Electrical Engineering and Computer Science, Syracuse University, NY, VS. Haar onderzoeksinteresses zijn onder meer statistische signaalverwerking, netwerkcontrole en machine learning. Lees meer
Open Technologieprogramma
Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.
NWO draagt ruim 5,3 miljoen euro bij aan in totaal zes toepassingsgerichte technisch-wetenschappelijke projecten. Het bedrijfsleven en andere organisaties doen daar bijna 600 duizend euro bij.