TU Delft en TenneT presenteren oplossingen voor duurzame en stabiele energiesystemen tijdens gezamenlijk symposium
Wereldwijd raken de elektriciteitsnetwerken overbelast. Dit maakt het essentieel om verder te werken aan oplossingen die de stabiliteit van ons steeds duurzamere energiesysteem waarborgen. De TU Delft is trots om als koploper te werken aan de vernieuwing van energiesystemen, samen met industriële partners als netbeheerder TenneT. Tijdens een symposium over dit thema presenteerden deskundigen uit de industrie en de academische wereld hun gezamenlijke inspanningen op dit gebied.
Het net overbelast
Net als in de meeste andere landen is het elektriciteitsnet in Nederland overbelast en dreigt het hopeloos overbelast te raken. Dit maakt ons elektriciteitssysteem kwetsbaar en levert veel problemen op bij het realiseren van de energietransitie. De tijd is dus gekomen om nieuwe, soms zelfs radicale oplossingen te ontwikkelen om de stabiliteit van ons net te waarborgen, nu en in de toekomst. Tijdens een symposium op 10 mei 2023 presenteerden experts van zowel de TU Delft en TenneT, als de TU/e en DNV samen oplossingen voor uitdagingen op het gebied van energiesystemen.
Het symposium werd georganiseerd door TU Delft associate professor José Rueda Torres, expert op het gebied van veerkrachtige en duurzame energiesystemen. Een van de oplossingen waar José ook aan werkt is het ontwikkelen van High Voltage Direct Current (HVDC) netwerken. Dit zijn zogenaamde “energiesupersnelwegen” en gebruiken gelijkstroom voor de transmissie van elektrische energie, wat veel energie-efficiënter is dan de meer gebruikelijke wisselstroomsystemen. José Rueda presenteerde samen met Mario Ndreko van TenneT ook zijn bevindingen op het gebied van systemen die door een vermogenelektronische omvormer worden aangedreven. Marjan Popov (TU Delft) en Wilhelm Winter (TenneT) presenteerden recente onderzoeksprestaties van de TU Delft met betrekking tot de Interoperabiliteit van Controle en Beveiliging in toekomstige HVDC-netwerken, en de plannen van TenneT voor toekomstige Multi-terminal HVDC-netwerken.
Intelligente energiesystemen
De toepassing van artificial intelligence (AI) ontwikkelt zich op het moment ontzettend snel en dat is ook op het gebied van energiesystemen het geval. Jochen Cremer van de TU Delft en Matija Naglič van TenneT spraken over het gebruik van AI om operationele bedreigingen van elektriciteitsnetten te monitoren en te beperken. Verder deelden Pedro Vergara van de TU Delft en Koen Kok van de TU/e hun inspanningen op het gebied van intelligente en zelforganiserende energiesystemen.
Control Room of the Future
Extra digitale elementen in het energienet brengen echter een specifieke dreiging met zich mee: configuratiefouten of cyberaanvallen die grote delen van het energienet kunnen verstoren. Alex Stefanov, directeur van de Control Room of the Future, presenteerde zijn werk aan de ontwikkeling van instrumenten om met deze nieuwe uitdagingen om te gaan. Alex presenteerde zijn bevindingen en visie samen met Bas Kruimer, een energie-expert van DNV - de derde en laatste presentatie die een gezamenlijke inspanning was van een industriële partner en de TU Delft.
De energietransitie zou wel eens de grootste technische uitdaging kunnen worden waar de mensheid tot nu toe voor stond. Een dergelijke uitdaging kan alleen worden aangegaan als de academische wereld en het bedrijfsleven samenwerken en radicaal nieuwe ideeën en oplossingen samenbrengen met het nodige inzicht in de praktische uitdagingen.
Fotografie: Roy Borghouts