Het is van groot belang om de betrouwbaarheid van het Europese elektriciteitssysteem te vergroten. Het elektriciteitsnet moet klaar zijn voor een drastische toename van hernieuwbare energie en beter bestand zijn tegen toekomstige verstoringen (zoals cyberaanvallen). Daarom hebben 77 partners uit 15 Europese landen zich verenigd in het TwinEU consortiumproject om een digitale tweeling van het gehele Europese elektriciteitsnet te ontwikkelen. TU Delft is een van de prominente partners binnen dit project en is zeer verheugd dat zij, samen met alle leidende stakeholders het subsidievoorstel heeft binnengehaald.
Een digitale tweeling (digital twin) van het energiesysteem is een virtuele weergave van de werkelijkheid, een digitale versie van het echte energienet. De digitale tweeling maakt het voor onderzoekers mogelijk om verschillende simulaties uit te voeren en om te onderzoeken wat er allemaal zou kunnen gebeuren als er verstoringen zijn in het netwerk. Het doel van het TwinEU-project is om een digitale tweeling van het volledige Europese elektriciteitssysteem te ontwikkelen. De visie van het project is om het beheer, de werking en de veerkracht van het elektriciteitsnet in de EU te verbeteren, door het ondersteunen van onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het realiseren van een geavanceerd concept van de digitale tweeling.
Het TwinEU-project wordt gefinancierd door Horizon Europe. Dit is het primaire financieringsprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie. Het budget voor dit project is 20 miljoen euro. Als een van de voornaamste partners binnen het project ontvangt de TU Delft 1 miljoen euro.
Het consortium wordt geleid door de Duitse organisatie voor toegepast onderzoek Fraunhofer en bestaat uit transmissienetbeheerders (zoals TenneT), distributienetbeheerders (zoals Alliander), energiemarktpartijen, onderzoeksinstituten en grote pilots ofwel demonstrators. Deze demonstrators zullen toonaangevende en innovatieve digital-twin-technologie creëren, ontwikkelen en testen en de prestaties ervan demonstreren.
De TU Delft zal zowel de Nederlandse als de Franse demonstrators leiden (TU Delft, TenneT, RTE, Alliander, Stedin, Jedlix). Hun digital-twin-innovatie zal worden gedemonstreerd in het technologiecentrum Control Room of the Future (CRoF) van de TU Delft. De Control Room of the Future is een unieke, toekomstgerichte en domeinoverstijgende experimentele setup die wordt gebruikt als hub voor onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van cyberveilige en toekomstbestendige elektriciteitsnettechnologieën.
Het TU Delft onderzoeksteam voor dit uitdagende project bestaat uit Alex Stefanov (Project Lead), Peter Palensky en José Rueda Torres. Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over het project, kunt u contact opnemen met Alex Stefanov via A.I.Stefanov@tudelft.nl